Στο πλοίο-πλατφόρμα της Eni που βρίσκεται σε κυπριακά χωρικά ύδατα εν αναμονή για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις, αναφέρθηκε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι.
«Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση», δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός.
«Είχα συναντήσει τον τούρκο υπουργό και σε σύνοδο που είχε γίνει στην Ρώμη. Αναζητούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, συνομιλούμε. Ανοίξαμε όλες τις διπλωματικές οδούς για να φτάσουμε σε λύση κοινής αποδοχής, ελπίζουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε η Ρομπέρτα Πινότι.
Τι σημαίνουν ολα αυτά; Οτι η Ιταλία τινάζει στον αέρα Ελλάδα και Κύπρο και ταυτοχρόνως διαπραγματεύεται με τον Τούρκο κατακτητή. Η υποχωρητικότητα της ελλαδικής και κυπριακής πλευράς έχει ανοίξει την όρεξη στην Αγκυρα, με τις προκλήσεις να πιάνουν τελικά τόπο.
Απέσυραν την NAVTEX οι Κύπριοι
Αποσύρθηκε η Navtex που είχε εκδοθεί χθες από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ολα αυτά δεν είναι τυχαία και όπως φαίνεται υπάρχει σχέδιο για να μοιραστούν τα κοιτάσματα στη Κύπρο.
Μετά από αίτημα της UNIFIL και της Ρωσίας, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε χθες στην έκδοση δύο Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, για περιοχές νότια και βόρεια του τεμαχίου 3.
Συγκεκριμένα δεσμευόταν περιοχή έκτασης περίπου 600 τετρ. χιλιομέτρων εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για άσκηση με πραγματικά πυρά κατά τις απογευματινές ώρες σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για περιοχή, η οποία εφάπτεται της ζώνης, που «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου και με επίκληση της οποίας προκάλεσε την διακοπή της πορείας του Saipem 12000 προς τον στόχο «Σουπιά».
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αποχώρησης της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ από το τεμάχιο 3 και την προγραμματισμένη γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά». Αυτό δήλωσε την Τρίτη το βράδυ στην κρατική ιταλική τηλεόραση ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ, όπως σας αποκάλυψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.
Ο Claudio Descalzi χωρίς περιστροφές έβαλε στο τραπέζι το ενδεχόμενο η ΕΝΙ να διακόψει τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αεριού στο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ.
Ο ιταλός αφού εξέφρασε έκπληξη για το μπλοκάρισμα του γεωτρύπανου από τουρκικά πολεμικά πλοία απέδωσε την αντίδραση της Άγκυρας σε άλλα κίνητρα τα οποία ωστόσο δεν κατονόμασε.
Ο κ. Descalzi δήλωσε χωρίς περιστροφές πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, η διάφορα αυτή δεν αφορά εμάς αλλά την Κύπρο την Τουρκία και την ΕΕ και περιμένουμε να επιλυθεί».