Σκοπιανό

Φωνή λαού οργή Θεού: Πώς τα συλλαλητήρια άλλαξαν τη στάση της κυβέρνησης και του Αρχιεπισκόπου για το Σκοπιανό

Φωνή λαού οργή Θεού λέμε και αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων της ονομασίας των Σκοπίων. Η κυβέρνηση μαθημένη από τα μνημόνια που ψήφιζε χωρίς την αντίδραση της κοινωνίας νόμισε πώς θα πάρει αμπάριζα και τα εθνικά θέματα ξεπουλώντας το όνομα της Μακεδονία έτσι επειδή το θέλουν οι ΗΠΑ και οι Σκοπιανοί.

Αμ δε. Η κοσμοσυρροή που επικράτησε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, το γεγονός ότι ξεσηκώθηκαν οι πάντες και η διοργάνωση του νέου συλλαλητηρίου στην Αθήνα που αναμένεται να είναι επίσης μεγαλειώδες προκάλεσε πανικό στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι μόνο. Οι διαπραγματεύσεις ξαφνικά πήραν άλλη τροπή και από εκεί που ήταν έτοιμη η κυβέρνηση για σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» έκανε στροφή και βάζει στο τραπέζι το αμετάφραστο Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας).

Κατάλαβε ότι δεν την παίρνει να κάνει το λάθος να ξεπουλήσει το «Μακεδονία» καθώς δεν θα έβλεπε ποτέ αν θα βγει το αφήγημα της περί εξόδου από τα μνημόνια. Η κυβέρνηση Τσίπρα θα δέχονταν ισχυρούς κλυδωνισμούς και θα είχε την τύχη αυτής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αν και τώρα τα πράγματα δεν είναι καθ' όλου καθαρά.

Το ότι έπεσε στο τραπέζι ένα όνομα στα σλάβικα που γενικώς ικανοποιεί δεν σημαίνει πώς θα βρεθεί και λύση, αφού είναι δύσκολο οι Σκοπιανοί να το δεχθούν, όπως βεβαίως και να αλλάξουν το Σύνταγμα τους προκειμένου να εξαλείψουν τον αλυτρωτισμό σε βάρος της χώρας μας. Η κατάσταση στο εσωτερικό των Σκοπίων είναι δύσκολη με τον Ζάεφ να έχει την στήριξη των Αλβανών, αλλά όχι και του κόμματος του Γκρούεφσκι που βάζει συνεχώς εμπόδια.

Τα συλλαλητήρια ωστόσο δεν άλλαξαν μόνο την στάση της κυβέρνησης, αλλά και της Εκκλησίας που είναι βασικός παράγοντας στην εξέλιξη του θέματος της ονομασίας. Από εκεί που ο κ. Ιερώνυμος είχε μετά την συνάντηση του με τον Α.Τσίπρα αντιταχθεί στα συλλαλητήρια τώρα εμφανίζεται να τα στηρίζει.

Δεν άλλαξε βεβαίως τόσο γρήγορα στάση ο Αρχιεπίσκοπος ως επιλογή, αλλά γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Πολλοί Ιεράρχες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και πολλοί περισσότεροι θα συμμετέχουν σε αυτό της Αθήνας. Η δε Ιερά Σύνοδος επανέλαβε το «κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία», οπότε ο κ. Ιερώνυμος δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

Χθες ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών δέχτηκε αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής του συλλαλητηρίου, όπου επανέλαβε τη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δεν αποδέχεται τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του ως συστατικό του ονόματος των Σκοπίων, ενώ διευκρίνισε και τις εκκλησιαστικές πτυχές του ζητήματος. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «στο πλαίσιο της ελευθερίας εκφράσεων των κληρικών και λαϊκών μελών της, η Εκκλησία σέβεται το δικαίωμα αυτών να πράττουν κατά συνείδηση, με σύνεση και υπευθυνότητα».

O χρόνος μετράει λοιπόν αντίστροφα για το συλλαλητήριο της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με τους διοργανωτές να φιλοδοξούν πως θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση Τσίπρα.

Τη Συντονιστική Επιτροπή του συλλαλητηρίου, αποτελούν οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και βέβαια η «Κίνηση Θερμαϊκός Ώρα Μηδέν» που είχε και τον κύριο συντονισμό του συλλαλητηρίου στον Λευκό Πύργο.

Παράλληλα έχουν κινητοποιηθεί, μέχρι στιγμής, οι Μακεδονικοί Σύλλογοι Αθηνών, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Θεσσαλονίκης, η Ένωση Αποστράτων Αστυνομικών Ελλάδας, διάφορα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία και από την ομογένεια η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, το International Hellenic Association και το Alexander the Great Foundation.

Η άδεια του δήμου Αθηναίων προβλέπει την τοποθέτηση εξέδρας στην πλατεία Συντάγματος με τους όρους και προϋποθέσεις που έχουν ήδη γνωστοποιηθεί. Όπως έγινε γνωστό θα υπάρξει μεγαλύτερη ηχητική κάλυψη, σε σχέση με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, γύρω από την πλατεία Συντάγματος και στις οδούς Ακαδημίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου έως το ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος. Επιπλέον στη Βασιλίσσης Σοφίας έως το ύψος του Πολεμικού Μουσείου και από την άλλη πλευρά έως τις αρχές της λεωφόρου Συγγρού.

Στο επίσημο facebook event της διοργάνωσης («Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην Αθήνα | 4 Φεβρουαρίου 2018»), έχει αναρτηθεί λίστα λεωφορείων με διαδηλωτές που θα καταφθάσουν στην Αθήνα, από ολόκληρη τη χώρα, ενώ η κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Συντονιστικό των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, θεωρεί βέβαιο πως ο αριθμός των διαδηλωτών θα ξεπεράσει κατά πολύ το πλήθος της Θεσσαλονίκης, που σύμφωνα με τις δική του εκτίμηση άγγιξε τις 500 χιλιάδες.

«Θα είναι ένα μεγάλο μήνυμα και προς την παγκόσμια κοινότητα και προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έρχεται σε μεγάλη κόντρα με την κοινωνία αν την αψηφήσει» δήλωσε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Στέργιος Καλόγηρου, ιδιοκτήτης του Smile TV και διευθυντής προγράμματος της «Βεργίνα TV» στην Θεσσαλονίκη.

Η Συντονιστική Επιτροπή έχει προσκαλέσει τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη να  βρεθεί στην εξέδρα του συλλαλητηρίου και να απευθύνει σχετικό χαιρετισμό. Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως εφόσον δεν το καταφέρει, θα αποστείλει ηχογραφημένο ηχητικό μήνυμα, εκφράζοντας την υποστήριξη του στο αίτημα να μην συμπεριληφθεί ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων.

Στη λίστα των ομιλητών, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, περιλαμβάνονται ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, αλλά και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, που θα διαβάσει σχετική ανακοίνωση της ΔΙΣ, έχοντας δίπλα του επάνω στην εξέδρα τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο. Η επίσημη παρουσία αντιπροσωπείας της ΔΙΣ στο συλλαλητήριο της Αθήνας, αποτελεί ουσιαστικά αλλαγή της έως πρότινος στάσης του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου κατά των διαδηλώσεων.

Οι βολιδοσκοπήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής, για τους υπολοίπους ομιλητές συνεχίζονται, ενώ βέβαιη θεωρείται -για συμβολικούς λόγους- η παρουσία απογόνων Μακεδονομάχων στην εξέδρα. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν, όπως συνέβη και στην Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών.

Το συλλαλητήριο της Αθήνας, αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων, ενώ ερώτημα παραμένει τι θα πράξει η ΕΡΤ και εάν θα το μεταδώσει ζωντανά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ