Την στιγμή που στην Ελλάδα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εκκλησιαστική διάσταση του ζητήματος με την ονομασία της πΓΔΜ η βουλγαρική πλευρά προχωράει ακάθεκτη μετά την "αγκάλη" που προσέφερε πρόσφατα στους σχισματικούς των Σκοπίων.
Ο Πατριάρχης Νεόφυτος της Βουλγαρίας εξέφρασε πρόσφατα την ελπίδα για το μέλλον της "Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας", δηλώνοντας ότι υπάρχει συναίνεση στα βασικά ζητήματα για μελλοντική πρόοδο. Η δήλωσή του ήρθε ως απάντηση σε ένα ερώτημα σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε στο εγγύς μέλλον όσον αφορά την προσέγγιση μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της πΓΔΜ.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της πΓΔΜ βρίσκεται σήμερα σε σχίσμα από τον υπόλοιπο Ορθόδοξο κόσμο και δεν αναγνωρίζεται από οποιαδήποτε Τοπική Αυτοκέφαλη Εκκλησία.
"Υπήρξαν ισχυρές συναντήσεις και συνομιλίες. Προσπαθούμε να ακούσουμε προσεκτικά, να διατηρήσουμε έναν καλό τόνο και να συναντήσουμε τους ιεράρχες και τους ανθρώπους από τους οποίους εξαρτάται η κίνηση του θέματος. Ευχαριστώ τον Θεό για την επίτευξη συναίνεσης για τα βασικά ζητήματα για τη μελλοντική ενότητα", τόνισε ο Βούλγαρος Πατριάρχης.
Ερωτηθείς αν θα συμμετάσχει στους επερχόμενους εορτασμούς με την ευκαιρία της 1000ης επετείου από τη δημιουργία της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας, που βρίσκεται στα Σκόπια, απάντησε: «Θα προσπαθήσουμε να σκεφτούμε πώς να σηματοδοτήσουμε αυτό το γεγονός ... Θα προσπαθήσουμε να υπηρετήσουμε την αγάπη και την ειρήνη του Χριστού».
Τον Νοέμβριο, η "Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας" προσέγγισε την Βουλγαρική Εκκλησία δηλώνοντας ότι ήταν διατεθειμένη να την δεχθεί ως Μητέρα Εκκλησία της και ζήτησε τη βοήθειά της να γίνει μια κανονική, αναγνωρισμένη Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Βουλγαρική Εκκλησία απάντησε ότι θα έκανε ό, τι μπορούσε για να βοηθήσει, κάτι που προκάλεσε την σοβαρή ενόχληση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ και η Ελλαδική Εκκλησία εξέφρασε την αντίθεσή της.
Οι συναντήσεις μεταξύ των Εκκλησιών της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ άρχισαν στις 21 Δεκεμβρίου.