Ιστορία

Σπουδαία ανακάλυψη! Ελληνίδα αρχαιολόγος βρήκε μία από τις κύριες οδούς της Αλεξάνδρειας (εικόνες)

Μια από τις κύριες οδούς της αρχαίας Αλεξάνδρειας αποκάλυψε η σκαπάνη της αρχαιολόγου Καλλιόπης Λιμναίου-Παπακώστα.

Το νέο εύρημα, μαζί με το μεγάλο δημόσιο κτίριο της ελληνιστικής πρώιμης πτολεμαϊκής περιόδου που η ίδια ανασκάπτει, εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για την τοπογραφία της πόλης που ίδρυσε ο Μακεδόνας Στρατηλάτης.

Μόλις πριν από λίγους μήνες η Ελληνίδα αρχαιολόγος αποκάλυψε μια μεγάλη σήραγγα στην ίδια περιοχή όπου φέρνει στο φως το μεγάλο κτίριο της ελληνιστικής περιόδου. Η ανασκαφή βρίσκεται στους κήπους Σαλαλάτ, περιοχή που τοποθετείται εντός του βασιλικού τετραγώνου της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας.

Ανάκτορα Πτολεμαίων
Οπως η ίδια επισημαίνει στον «Ε.Τ.», «οι κήποι Σαλαλάτ φαίνεται ότι κατά την αρχαιότητα αποτελούσαν τους κήπους των ανακτόρων των Πτολεμαίων». Στην ίδια περιοχή το 2009 είχε εντοπίσει τον μαρμάρινο Αλέξανδρο, ενώ μόλις πέρσι η τύχη και η επιμονή της την έφεραν μπροστά στη χαμένη παλάμη του περίφημου γλυπτού.
Σε αυτήν, λοιπόν, τη φορτισμένη με μνήμες περιοχή, στην καρδιά της σύγχρονης αιγυπτιακής μεγαλούπολης, η κ. Παπακώστα βρέθηκε μπροστά σε ένα νέο σημαντικό εύρημα.

Εναν αρχαίο δρόμο, ο οποίος χρονολογείται στα ρωμαϊκά χρόνια. Ο δρόμος «ταυτίζεται με την οδό L2, την πρώτη παράλληλη οδό προς την Κανωπική, την κεντρική οδική αρτηρία της αρχαίας πόλης, η οποία διασχίζει ακόμα και σήμερα τη σύγχρονη Αλεξάνδρεια». Η ταύτιση του δρόμου με την οδό L2 «έγινε σύμφωνα με το χάρτη του Αιγύπτιου αστρονόμου Mahmud Bey El Falaki τον 19ο αιώνα, όταν ακόμα υπήρχαν ορατές αρχαιότητες στην πόλη».

Ποια ήταν, όμως, η τύχη της συγκεκριμένης περιοχής μετά το τέλος της ελληνιστικής περιόδου;

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, «η περιοχή εγκαταλείφθηκε μετά την κατάληψη της πόλης από τους Ρωμαίους και πιθανότατα καταστράφηκε όταν η Αλεξάνδρεια κυριεύτηκε από τη βασίλισσα της Παλμύρας, Ζηνοβία, το 267 μ.Χ.». Η αποκάλυψη του δρόμου, στις 10 Νοεμβρίου, «επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες», επισημαίνει η αρχαιολόγος.

«Η ρωμαϊκή οδός εντοπίστηκε έξι μέτρα ψηλότερα από την ελληνιστική θεμελίωση, προς νότον, και έχει ανασκαφεί μέχρι σήμερα σε μήκος 24 μέτρων. Είναι κατασκευασμένη από μαύρες πέτρες του Ασουάν και από κάτω εντοπίστηκε αποχετευτικό κανάλι.

Παράλληλα, συνεχίστηκε η ανασκαφή στο πτολεμαϊκό κτίριο, αλλά και η διερεύνηση της αρχαίας σήραγγας, όπου η ανασκαφέας εξακολουθεί να δίνει μάχη με τον υδροφόρο ορίζοντα. Τα πολλά νερά αποτελούν το μόνιμο πρόβλημα της ανασκαφής και απαιτείται η διαρκής άντλησή τους. Παρ’ όλα αυτά, «η ανασκαφή έχει φέρει στο φως δόμους που εκτείνονται σε μήκος 40 μέτρων», στοιχείο αποκαλυπτικό της μεγάλης έκτασης που φαίνεται να καταλαμβάνει το εν λόγω κτίριο.

Εργασίες, όμως, πραγματοποιήθηκαν και στην αρχαία σήραγγα, όπως καθαρισμοί και διερεύνηση τμημάτων ύστερων κατασκευών. Τον Οκτώβριο σε όλο το πάρκο πραγματοποιήθηκε γεωφυσική έρευνα από την ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Ερευνας και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, «με αξιολογήσιμα αποτελέσματα».

Συνέδριο
Οι νέες σημαντικές αποκαλύψεις της κ. Παπακώστα στην πόλη της Αλεξάνδρειας συμπίπτουν χρονικά με τη διεξαγωγή επιστημονικού συνεδρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης σήμερα Τετάρτη, αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, με θέμα: «Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Εορτάζοντας 24 αιώνες».

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ιδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, το Μουσείο της Ακρόπολης και το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ιδρυμα Επιστημών και Περιβάλλοντος, με την ευκαιρία του εορτασμού των 24 αιώνων από την έναρξη λειτουργίας της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου της Αλεξάνδρειας.

eleftherostypos.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF