Σύμφωνα με ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης του «Πρώτου Θέματος», σε μείζον θέμα φέρεται να έχει αναδειχθεί η ύπαρξη ομάδων παρακολούθησης του διαδικτύου από ειδική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε καθημερινή βάση , ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση της ατζέντας του κόμματος σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα.
Ο υπουργός Χριστόφορος Βερναδάκης δήλωσε περί «μηνιαίων εκθέσεων με τις οποίες παρακολουθούνται τα ποιοτικά και ποσοτικά δεδομένα στα κοινωνικά δίκτυα.
Το γεγονός αυτό όμως φέρεται ότι έχει ξεσηκώσει νέα πολιτική θύελλα διαμαρτυριών στην αντιπολίτευση, αλλά και σε όλο το πολιτικό φάσμα , για τις νέες μεθόδους επηρεασμού των εκατομμυρίων ψηφοφόρων στην πατρίδα μας .
Είναι γνωστό τοις πάσης ότι οι κρισιμότερες πολιτικές "μάχες" δεν υλοποιούνται στο κοινοβούλιο ή σε πάνελ στην τηλεόραση... αλλά στο χώρο του διαδικτύου .
Ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, φέρεται να έχουν αναγάγει τα κοινωνικά δίκτυα στον κύριο χώρο δραστηριοποίησης, μιας ιδιότυπης ηλεκτρονικού τύπου πολιτικής προπαγάνδας η οποία έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις .
Η δημιουργία "ψεύτικων" λογαριασμών και οι κακόβουλες δραστηριότητες μέσω των τρολ , δεν είναι τα μόνα "μέσα" που φέρεται να διαθέτει η οποιαδήποτε κυβερνητική ή μη οργάνωση για την προώθηση της δικής της πολιτικής προπαγάνδας .
"Άτυποι σύμβουλοι σε θέματα κοινωνικών δικτύων εισέρχονται στο Μαξίμου και προσφέρουν γνώση και τεχνογνωσία. Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες, FACEBOOK , TWITTER κά , προσφέρουν τεράστια πρόσβαση σε πληροφορίες και κοινό , οι οποίες εφόσον συνδυαστούν ορθά , καταγράφουν απίστευτες πληροφορίες των χιλιάδων χρηστών τους για το τι τους απασχολεί, και τι αναζητούν σε κάθε ζήτημα. Όλα αυτά αποτελούν ένα διαδικτυακό πανίσχυρο «εργαλείο» πολύ ανώτερο από οποιαδήποτε δημοσκόπηση", τονίζει το άρθρο της εφημερίδας.
Την ίδια στιγμή αναφέρεται ότι, "ο υπουργός μέσω εταιρείας που αποτελεί στην ουσία ένα «κοινωνικό εργαστήριο κοινωνικών ερευνών», με ομάδα φοιτητών , φέρονται να πειραματίζονται σε διαφορετικές μεθόδους συλλογής πληροφοριών και ανάλυσης δεδομένων για την κυβέρνηση, ενώ δραστηριοποιούνται καθημερινά σε αυτόν τον χώρο επηρεάζοντας αποφασιστικά μια πολύ μεγάλη μερίδα των χρηστών .
Έτσι φέρεται η κυβέρνηση, να συλλέγει πληροφορίες για προτιμήσεις ιστοσελίδων , Links και sites σύμφωνα με τους χρήστες, αλλά και να μπορεί να διεξάγει "πληροφορικές δραστηριότητες" προώθησης κρίσιμων πολιτικών ζητημάτων.
Το πιο επικίνδυνο που φέρεται να αναδεικνύεται είναι ότι παρακολουθώντας η ομάδα αυτή την δραστηριότητα των χρηστών μπορεί να αναδείξει «πράγματα» ή να τα «αποσιωπήσει». Πώς γίνεται αυτό;
Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μπορεί η ομάδα αυτή δύναται να "μεταστρέψει" χιλιάδες «συντονισμένους» χρήστες στο να επιλέξουν like και Share, με σκοπό την «δημιουργία» ομοφωνίας σε κάποιο ζήτημα ή την πλήρη αποδοκιμασία του".
Χαρακτηριστικό ήταν η περίπτωση τρολαρίσματος στον αρχηγό της ΝΔ συντονισμένα από εκατοντάδες λογαριασμούς, ενώ το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου αλλαγής φύλου στην βουλή, σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο.
Το διαδίκτυο και ειδικά τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης παρέχουν όπως και να το κάνουμε τεράστιες δυνατότητες σε «πολλούς» για να κάνουν «πολλά».
Επισημαίνουμε όμως ότι ευθύνη του καθενός προσωπικά είτε να δραστηριοποιείται ανεξάρτητα σύμφωνα με την δική του βούληση , είτε να υπακούει σε «κελεύσματα» αλλότριων συμφερόντων . Αυτό είναι η ωμή αλήθεια και οφείλουν όλοι να την θυμούνται.