Διπλωματικό σπριντ είναι σε εξέλιξη από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, με Σερβία, Βουλγαρία, ΕΕ βάζοντας στο "παιχνίδι" και την Εκκλησία, προκειμένου να προλάβει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση και να εντάξει τη χώρα του στο ΝΑΤΟ έγκαιρα. Σήμερα δημοσιεύτηκε ένα απειλητικό άρθρο στη ΠΓΔΜ που μιλούσε για ανάγκη επανάστασης και εξέγερσης εναντίον του Ζ.Ζάεφ.
Από χθες βρίσκεται στα Σκόπια για διήμερη επίσκεψη ο Αλβανός πρόεδρος Ιlir Meta, σε μια πράξη υψηλού συμβολισμού, καθώς ο σχηματισμός της κυβέρνησης Ζ.Ζάεφ στηρίχθηκε στη γνωστή ως «πλατφόρμα των Τιράνων».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ζ. Zάεφ μετά από μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις με την Σερβία επισκέπτεται από χθες το Βελιγράδι και σήμερα από κοινού με την πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabic θα προεδρεύσουν σήμερα σε κοινή συνεδρίαση των δυο υπουργικών συμβουλίων.
Την Πέμπτη στην Στρούμνιτσα πραγματοποιείται η πρώτη Διακυβερνητική συνάντηση ΠΓΔΜ -Βουλγαρίας υπό την προεδρία των Ζ. Zάεφ και B. Μπορίσοφ κατά την διάρκεια της οποίας θα υπογραφούν δέκα συμφωνίες, ενώ ο Βούλγαρος πρωθυπουργός η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. το α' εξάμηνο του 2018, αναμένεται να εκφράσει την πλήρη στήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και να προαναγγείλει ουσιαστικά θετικές αποφάσεις για την χώρα αυτή, στη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει τον Μάιο στην Σόφια.
Παιχνίδια και με την εκκλησία, βάζοντας σε πειρασμό το βουλγαρικό αλυτρωτισμό, στήνουν στα Σκόπια!
Η σχισματική εκκλησία της ΠΓΔΜ, αιφνιδιαστικά ζήτησε την περασμένη εβδομάδα την ένταξη και υπαγωγή της στο Βουλγαρικό Πατριαρχείο.
Σύμφωνα με επιστολή της Συνόδου της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» που παραδόθηκε στην Σόφια στις 9 Νοεμβρίου, υποβάλλεται αίτημα για να αναγνωρισθεί η Βουλγαρική Εκκλησία ως «Μητέρα Εκκλησία» αφού προηγουμένως αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλο της. Ζητώντας επισήμως «προστασία», η σχισματική Εκκλησία ζητά από το Πατριαρχείο Βουλγαρίας να την «εκπροσωπεί έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων Εκκλησιών».
Η Ορθόδοξη εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίστηκε το 1967 από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και κήρυξε το Αυτοκέφαλο της ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» σε μια σημαντική και υψίστου συμβολισμού κίνηση επιβολής του Μακεδονισμού και της «μακεδονικής ταυτότητας».
Η Εκκλησία αυτή δεν αναγνωρίζεται από καμία Εκκλησία και οι προσπάθειες που πολλές φορές στο παρελθόν καταβλήθηκαν για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με το Πατριαρχείο Σερβίας, δεν έφεραν αποτέλεσμα.
Η λεγόμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησιά» περιλαμβάνει στους κόλπους της το μεγάλο ποσοστό των ορθόδοξων πιστών και έχει ανταγωνιστή την Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας η οποία υπάγεται στο Πατριαρχείο της Σερβίας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη.
Η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο της σκοπιανής κυβέρνησης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης είχε αρκετές φορές συλληφθεί και αποφυλακίσθηκε μετά από παρέμβαση της Μόσχας.
Ο Ζαεβ για το ζήτημα της ονομασίας
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα POLITIKA του Βελιγραδίου, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας και τις σχέσεις με την Ελλάδα.
«Με την Δημοκρατία της Ελλάδος αρχίσαμε να οικοδομούμε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού και αυτό χαίρει υποστήριξης τόσο στις χώρες μας όσο και σε διεθνές επίπεδο. […] Διακρίνω και στην ελληνική ηγεσία αυτό το αίσθημα υπευθυνότητας και ήρθε ο καιρός να κλείσει αυτή η μακροχρόνια διένεξη που αποτελεί τροχοπέδη στην ευρωατλαντική πρόοδο της περιοχής μας γενικότερα. Έτσι, θέλω να πιστεύω ότι ο καθένας θα αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για να λυθεί αυτό το ζήτημα», επισημαίνει στη συνέντευξή του ο Ζοραν Ζάεβ. Συμπληρώνει δε ότι «στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αναμένεται η νέα πρόταση του διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς».
Διευκρινίσεις με αφορμή την επίσκεψη του στην ΠΓΔΜ και τα όσα είπε μιλώντας σε ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, δίνει με νέα του δήλωση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Όπως είναι γνωστό ο Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας ΜΜΕ της ΠΓΔΜ αποκάλεσε τα Σκόπια, Μακεδονία προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Μάλιστα σε δήλωση του σε δημοσιογράφους στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, τόνισε πως τα βρισίδια που άκουσε τον αφήνουν παγερά αδιάφορo.
Ο Γιάννης Μπουτάρης σε νέα του δήλωση του τονίζει πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν ασκεί εξωτερική πολιτική, δεν εκπροσωπεί σε καμία περίπτωση το Υπουργείο Εξωτερικών σε τέτοιου είδους συναντήσεις, ούτε, βέβαια, παίρνει οδηγίες ή κατευθύνσεις.
«Ο Δήμος ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την εξωτερική πολιτική της χώρας και τη θέση της χρήσης σύνθετου ονόματος στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, την οποία, εξάλλου, υιοθετούν η κυβέρνηση και η πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης», αναφέρει.
Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Μπουτάρη:
«Η πρόσφατη επίσκεψη και οι επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας έγιναν κατόπιν επίσημης πρόσκλησης, σε συνέχεια της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στη Θεσσαλονίκη πριν από περίπου ένα μήνα. Στην ατζέντα των συζητήσεων, όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, περιλαμβάνονταν αποκλειστικά θέματα ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ πόλεων των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, στο πλαίσιο της δράσης του Δήμου ‘’Διπλωματία των Πόλεων’’. Είναι αυτονόητο ότι για κάθε επίσκεψη στο πλαίσιο της ‘’Διπλωματίας των Πόλεων’’ ενημερώνουμε τον Υπουργό Εξωτερικών.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν ασκεί εξωτερική πολιτική, δεν εκπροσωπεί σε καμία περίπτωση το Υπουργείο Εξωτερικών σε τέτοιου είδους συναντήσεις, ούτε, βέβαια, παίρνει οδηγίες ή κατευθύνσεις. Ο Δήμος ευθυγραμμίζεται απόλυτα με την εξωτερική πολιτική της χώρας και τη θέση της χρήσης σύνθετου ονόματος στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, την οποία, εξάλλου, υιοθετούν η κυβέρνηση και η πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης».
Ουσιαστικά επανέλαβε δήλωση που είχε κάνει, ελάχιστα "μαζεμένη"...