Του Μάνωλη Κείου
Η ΕλληνΟρθόδοξη Εκκλησία στους Αγίους Τόπους αντιμετωπίζει την αραβική οργή για την πώληση γης σε ακροδεξιές ισραηλινές ομάδες στα ανατολικά της Ιερουσαλήμ.
Άραβες Χριστιανοί δεσμεύθηκαν να πολεμήσουν με κάθε τρόπο την πώληση της εκκλησιαστικής γης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σε Ισραηλινούς έποικους εν μέσω μιας διαμάχης στην οποία στροβιλίζεται το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Πριν τρεις μήνες μέλη της Εκκλησίας σε δηλώσεις τους σε ισραηλινά μέσα είπαν ότι η διαμαρτυρία και, αν είναι απαραίτητο, η κατοχή των χώρων είναι οι τελευταίες διαθέσιμες επιλογές για να αποφευχθεί η μετάβαση τριών ακινήτων στην Παλιά Πόλη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ , αφού ένα δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η πώληση ήταν νόμιμη.
Σήμερα, δεκάδες Χριστιανοί Άραβες διαμαρτυρήθηκαν εκ νέου εναντίον του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, απαιτώντας την παραίτηση του Θεόφιλου Γ 'για την πώληση εκτάσεων στους Ισραηλινούς.
Περίπου 50 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο κεντρικό Ισραήλ, όπου ο Θεόφιλος έφτασε να προσευχηθεί. Κάποιοι μάλιστα με πλακάτ στα οποία τον αποκαλούσαν «ανάξιο». Υπήρξαν μάλιστα και διενέξεις με τους υποστηρικτές του Θεόφιλου.
Ο εκ των διαδηλωτών Ghassan Mounayer κατηγόρησε την εκκλησία ότι έδωσε γη σε «Εβραίους επιχειρηματίες αντί να επενδύσει στην ευημερία της χριστιανικής κοινότητας».
Υπενθυμίζεται πως ο οργανισμός Ateret Cohanim, μια ακροδεξιά ισραηλινή ομάδα που σκοπεύει να δημιουργήσει εβραϊκή πλειοψηφία στην Παλιά Πόλη, είναι ο αγοραστής των τριών ακινήτων.
Η συμμετοχή τους προκάλεσε έντονη οργή στους Παλαιστίνιους όταν αποκαλύφθηκε η είδηση της συμφωνίας το 2005.
Η σημερινή εκκλησία και συγκεκριμένα ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ ‘προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τη συμφωνία, η οποία υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του Ειρηναίου. Ο Ειρηναίος παύθηκε από τη θέση του και υποβιβάστηκε στο βαθμό του μοναχού όταν αποκαλύφθηκε η συμφωνία το 2005 περνώντας μαρτυρικές στιγμές….
Σε αναφορά που δημοσιεύθηκε στην παλαιστινιακή εφημερίδα Al-Quds, ο πατριάρχης Θεόφιλος καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου και δεσμεύτηκε να την προσβάλει. «Θα ασκήσουμε όλες τις προσπάθειες και τα νομικά και οικονομικά μέσα για να ακυρώσουμε αυτή τη συμφωνία», ανέφερε.
Ωστόσο, η αναφορά αυτή δεν μπόρεσε να καθησυχάσει τους θυμωμένους πιστούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Παλαιστίνιοι Άραβες και είναι δυσαρεστημένοι με την ελληνική κυριαρχία της εκκλησίας τους.
«Όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες στον κόσμο είναι εθνικές», δήλωσε ο Alif Sabbagh, μέλος του Κεντρικού Ορθοδόξου Συμβουλίου στο Ισραήλ.
«Η βουλγαρική εκκλησία, για παράδειγμα, έχει βουλγαρική ηγεσία, η ελληνική στην Ελλάδα έχει ελληνική ηγεσία, το ίδιο στη Ρωσία, στη Ρουμανία … εκτός από εμάς, η εκκλησία μας έχει ελληνική ηγεσία» τόνισε.
Πάντως η ανησυχία του Πατριαρχείου είναι έκδηλη και αυτό φάνηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχου του ο οποίος επιχείρησε να απαντήσεις στις κατηγορίες.