Αρχείο

EKTAKTO-Η Κύπρος ανακηρύσσει ΑΟΖ στα Κατεχόμενα και ενεργοποιεί εξελίξεις - Κίνηση-ματ από Λευκωσία, μόνο με ισχύ όπλων μπορεί να απαντήσει η Αγκυρα

«Καταιγιστικές» εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στην Κύπρο οι οποίες εμπλέκουν εμμέσως και την Ελλάδα με την Τουρκία όσον αφορά την ανακήρυξη ΑΟΖ και την εξόρυξη υδρογονανθράκων από ενεργειακούς αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς κολοσσούς . Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά στην κατάθεση συντεταγμένων για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για τη βόρεια περιοχή της και θα ζητήσει από την παράκτια χώρα, την Τουρκία, να αρχίσουν συζητήσεις επί του θέματος.

Η κίνηση αυτή φαίνεται να έχει το πράσινο φως από ΗΠΑ-Ισραήλ.

Γιατί όμως όλα αυτά τώρα ;

Ο λόγος που οι Κύπριοι κινούνται πρώτοι τώρα, αφορά την αγορά πλατφόρμας από την Τουρκία, την οποία ετοιμάζουν να μεταφέρουν εντός της περιοχής ΒΔ της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς όπως αποκάλυψε χτες το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ξεκινούν οι εργασίες διασύνδεσης με ηλεκτρικό ρεύμα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος-ΕΕ. Το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο μήκους 1.520 χιλιομέτρων με χωρητικότητα 2.000 μεγαβάτ θα μπορεί να λαμβάνει και να μεταδίδει ηλεκτρική ενέργεια. Ισραήλ-Κύπρος και Ελλάδα θέλουν να τελειώσει οριστικά το θέμα των ΑΟΖ στην περιοχή.

Οι εργασίες πόντισης του αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το 2022 και η πρώτη του φάση θα έχει εκτιμώμενο κόστος περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,13 δισεκατομμύρια δολάρια).

Πρακτικά αυτό σήμανε  ότι εμπράκτως ασκούμε δικαιώματα ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο δημιουργώντας τετελεσμένο και ενώνοντας τις ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου.

Η ενέργεια αυτή, που είναι μονομερής, γίνεται, μεταξύ άλλων και ως απάντηση στις εξαγγελίες της Άγκυρας για την έναρξη παράνομων γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Η προετοιμασία αυτής της κίνησης γίνεται εδώ και αρκετό καιρό, τώρα όμως κρίθηκε σε πολιτικό επίπεδο ότι θα πρέπει να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην κατάθεση των στοιχείων στα Ηνωμένα Έθνη.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι με πρωτοβουλία της Κύπρου έγινε οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο. Από το 2003 μέχρι το 2010 υπογράφηκαν με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Είναι, όμως, προφανές πως με την Τουρκία δεν είναι το ίδιο.

Η Τουρκία, με βάση τη διαχρονική πρακτική της, δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ενέργεια της Λευκωσίας καθώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αναμένεται δε πως θα αντιδράσει στην απόφαση αυτή με δικές της κινήσεις.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι Τουρκία και ψευδοκράτος έχουν καθορίσει παρανόμως τη μεταξύ τους ΑΟΖ.

Στον καθορισμό των ορίων η Τουρκία εξασφάλισε, ως αναμενόταν, το μεγαλύτερο μερίδιο. Ούτως ή άλλως, η πράξη αυτή είναι παράνομη και δεν ισχύει.

Περαιτέρω, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει δικαιώματα δυτικά της Κύπρου και έχει καταθέσει και στοιχεία με συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη και ενημέρωση την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ετσι σήμερα, η Κύπρος προχώρησε στην κατάθεση συντεταγμένων για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για την περιοχή βορείως της Κύπρου, προχωρεί η Λευκωσία!

Εντός  του επόμενου χρονικού διαστήματος  η κυπριακή κυβέρνηση θα καταθέσει τις συντεταγμένες στη Διεύθυνση Ωκεανικών Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών και θα ζητήσει από την Τουρκία, να αρχίσουν συζητήσεις επί του θέματος, μόνο που νέο-οθωμανοί έχουν στο νου τους την ανακήρυξή «Μεσογειακής ΑΟΖ»,  που θα ξεκινά από τα τουρκικά παράλια και θα φτάνει κοντά στην Κρήτη...

Πρόκειται για εξελίξεις  που θα  εμπλέξουν το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και αεροπορία τις επόμενες ημέρες, λόγω τουρκικών αντιδράσεων μετά τις ανακοινώσεις της Λευκωσίας από την γνωστή πάγια αρνητική θέση της Άγκυρας.

Οι Κύπριοι προχωρούν πρώτοι με προτροπή των ΗΠΑ-Γαλλίας-Ιταλίας και φυσικά ΕΕ για να προλάβουν τις εξαγγελίες της Άγκυρας για την έναρξη παράνομων γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Η πρωτοβουλία της Κύπρου θα γίνει  με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και την ορθή οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο. Από το 2003 μέχρι το 2010 υπογράφηκαν με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, ενώ για την Τουρκία  δεν είναι φυσικά το ίδιο. Η Άγκυρα  σύμφωνα με την διαχρονική πρακτική της, δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ενέργεια της Λευκωσίας καθώς δεν αναγνωρίζει την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι Τούρκοι συνεχίζοντας την «οδό» της συνεχούς προκλητικότητας , του εκφοβισμού και των παράλογων απαιτήσεων , θα διεκδικήσουν ως "απάντηση"  ΑΟΖ από την Ελλάδα και Κύπρο .

Τι αιτιάσεις αυτές τις έχουν ενδύσει  οι νεο-οθωμανοί μάλιστα  με τον μανδύα των « δίκαιων» νομικών διεκδικήσεων απαιτώντας νομική λύση , χωρίς να μας πουν από ποιο ακριβώς δικαστήριο.

Όπως γίνεται αντιληπτό από Βόρεια της Κύπρου , το Καστελόριζο μέχρι ΝΔ της Κρήτης θεωρούνται από την Τουρκία ως  περιοχή δική τους ευθύνης, από «οικονομικής άποψης»  υπακούοντας βέβαια  σε αυθαίρετα συμπεράσματα.

Οι Τούρκοι θεωρούν ότι  η Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα είναι μια «ημίκλειστη θάλασσα» με  υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη, με πολλούς περιορισμούς, οι οποίοι κανονικά θα πρέπει να καθορίζονται από όλα τα παράκτια κράτη της περιοχής( συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας), βάση συμφωνίας και με βάση τις αρχές της ισότητας.

Εδώ οι Οθωμανοί σύμφωνα με το κείμενο δεν ζητούν , αλλά απαιτούν « σκιαγραφώντας» τις κινήσεις  τους εδώ και καιρό .

«Η Τουρκία,  αν και το κράτος με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο αποκλείεται από ορισμένες πραγματικές εφαρμογές , επειδή η πλειοψηφία των χωρών της περιοχής της αρνούνται τις «δικαιοδοσίες αυτές», τονίζουν παλαιότερα δημοσιεύματα.

«Η Τουρκία θα κινηθεί σύμφωνα με τους αναγκαίους νομικούς , πολιτικούς και οι τεχνικούς κανονισμούς «ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ το νόμιμο μερίδιο του υποβρύχιου πλούτου» της περιοχής", καταλήγουν οι Τούρκοι.

Δηλαδή θα ξεκινήσουν νομικό αγώνα για την διεκδίκηση ΑΟΖ έως κάτω από την Κρήτη και την Β. Κύπρο, ενώ συγχρόνως προετοιμάζονται με όλα τα μέσα,  ΠΡΩΤΑ να το « επιβάλουν» σε όλες τις παράκτιες χώρες , συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος», γράφει ο τουρκικός τύπος εδώ και πολλούς..πολλούς μήνες .

Μάλιστα με άρθρο, επιστρατεύεται και  ο Τούρκος Δρ . jixad  Yayci, ο οποίος αναφέρει ότι , «η Ανατολική Μεσόγειος ιστορικά, στρατηγικά και οικονομικά διαθέτει μια σημασία η οποία  προσδιορίζεται με βάση την Κύπρο . Τα παρόχθια κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας δικαιούνται να συμμετέχουν στην κατανομή των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας . Το διεθνές νομικό πλαίσιο προσδιορίζει ότι η Τουρκία , η Αίγυπτος, η κατεχόμενη Κύπρος   και όχι η Συρία, η Λιβύη, το Ισραήλ, θα πρέπει να έχουν αμοιβαία ΑΟΖ με το Λίβανο. Οι συμφωνίες για την  θαλάσσια δικαιοδοσία επιμερισμού θα πρέπει να αναθεωρηθούν".

Στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία, αποκτά νέα διεθνή δικαιώματα και νόμιμα συμφέροντα στις ανατολικές περιοχές της Μεσογείου, με θαλάσσια δικαιοδοσία σύμφωνα με τον παραπάνω  χάρτη .

https://youtu.be/Oud9WCcQ4jY?t=72

Η Τουρκία συνεχώς ισχυρίζεται ότι έχει δικαιώματα δυτικά της Κύπρου και έχει καταθέσει και στοιχεία με συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη και έχει προβεί σε ενημέρωση ακόμη και της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Τουρκία αναμένεται ότι δεν θα αναγνωρίσει την ενέργεια της Λευκωσίας καθώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ενδεχομένως να αντιδράσει στην απόφασή της αυτή δυναμικά όπως συνηθίζει .

Ποια θα είναι η αντίδραση του Ερντογάν στην Κύπρο; Όλοι γνωρίζουν ότι θα αποστείλει πιθανότατα στολίσκο πολεμικών πλοίων και αεροσκάφη να περιπολούν ανακοινώνοντας  παράλληλα ότι περιοχή ανήκει στην χώρα.

Για αυτό δεν πρέπει να αμφιβάλει κανείς, το ζήτημα είναι το τι θα πράξει η Κύπρος και περισσότερο η Ελλάδα σε αυτό το ενδεχόμενο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

syria
Μέση Ανατολή 0

Σκληρές Εικόνες! Ξεκίνησε γενοκτονία των Αλαουιτών και των Χριστιανών από τους τζιχαντιστές στη Συρία-Τους αποκεφαλίζουν δημόσια στην Ταρτούς

Χαοτική η κατάσταση στην Συρία, όπου οι τζιχαντιστές της HTS ξεκίνησαν να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν-έναν τους...