Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να συνταράξει εκ νέου τον πλανήτη με την διεξαγωγή και νέας δοκιμής εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου καθώς οι δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα σε ένα χώρο δοκιμών σε ναυπηγείο. Εντωμεταξύ ο Αμερικανός Αρχηγός ΓΕΣ αποκάλυψε ότι η Β.Κορέα έχει αναπτύξει και θα δοκιμάσει ένα νέο εξελιγμένο διηπειρωτικό πύραυλο με όχημα επανεισόδου.
Μάλιστα πριν λίγο σημειώθηκε σεισμική δόνηση στη Βόρεια Κορέα κοντά στην περιοχή που πραγματοποιεί τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ και ανάλογη με τις προηγούμενες.
Τα δορυφορικά συστήματα έχουν ήδη ενεργοποιηθεί για τον εντοπισμό πυραύλου, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες αναζητούν πληροφορίες και δεδομένα, ώστε να ενημερώσουν τις ηγεσίες των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Εθνών.
Για το θέμα του Ιράν και της Β.Κορέας πλακώθηκαν κυριολεκτικά Ν.Τραμπ και Ρεξ Τίλερσον με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να είναι λίγο πριν την παραίτηση/απόλυση.
Η Πιονγκγιάνγκ έχει προβεί σε έξι δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μακράς εμβέλειας. Μία δοκιμή αφορούσε βόμβα υδρογόνου, η οποία, ωστόσο, προκάλεσε μεγαλύτερη σεισμική δόνηση, η οποία έγινε αισθητή σε γειτονικές περιοχές στην Κίνα.
Οι δορυφορικές φωτογραφίες των διαβόητων ναυπηγείων Sinpo αποκαλύπτουν ότι δεκάδες τεχνικοί, στρατιώτες και ειδικοί επιστήμονες του καθεστώτος του Kim Jong-un εργάζονται για την ανάπτυξη ενός βαλλιστικού πυραύλου που θα εκτοξεύεται από υποβρύχιο.
Οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν εργασίες σε έναν πειραματικό βαλλιστικό πυραυλικό που θα τοποθετηθεί σε υποβρύχιο , ανεβάζοντας και άλλο την ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Β.Κορέας.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ανακοίνωσαν ότι η Βόρεια Κορέα, με επικεφαλής τον Kim Jong-un, σκοπεύει να αναβαθμίσει τον υποβρύχιο στόλο, με την τοποθέτηση σε αριθμό υποβρυχίων με ειδικό σύστημα εκτόξευσης , πυραύλων Pukguksong-1, για να να είναι έτοιμα να κτυπήσουν την αμερικανική ενδοχώρα.
Η «απελευθέρωση» των εικόνων από το δορυφόρο έρχεται μέσα σε μια περίοδο έντονων εντάσεων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις δύο πλευρές να εκδίδουν απειλές για πολεμικές ενέργειες.
Μάλιστα χθες ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μυστική συνάντηση στην ειδική διασκευασμένη αίθουσα εκτάκτων καταστάσεων, που συχνά φιλοξενεί πολεμικά συμβούλια και συσκέψεις για φυσικές καταστροφές σε περιόδους σύγκρουσης ή εθνικής κρίσης, με την παρουσία όλων των εμπλεκομένων και των μελών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
Προχθές , ο στρατηγός Τζέιμς Μάττις προειδοποίησε τον αμερικανικό στρατό να «είναι έτοιμος» για πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα.
Ακριβώς αυτή την εβδομάδα, αμερικανικά αεροσκάφη υλοποίησαν «εικονικό» βομβαρδισμό πάνω από την Κορεατική χερσόνησο προκαλώντας ερωτήματα για την στάση των ΗΠΑ .
Αν και δεν προέκυψε καμία στρατιωτική πρόκληση, η εφημερίδα της Βόρειας Κορέας κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο ότι ωθεί την κατάσταση σε πυρηνικό πόλεμο και δεσμεύθηκε αναφέροντας ότι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν θα παραμείνουν θεατές μπροστά στις «προκλητικές ενέργειες εγκληματιών (ΗΠΑ)».
Ο Joseph Bermudez, ειδικός στις υποθέσεις της Βόρειας Κορέας στον τομέα της άμυνας και πληροφοριών, δημοσίευσε τις δορυφορικές φωτογραφίες στο ιστολόγιο 38 North του ινστιτούτου ΗΠΑ-Ν.Κορέας στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Οι ειδικοί φοβούνται ότι ο Kim προετοιμάζει εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου την επόμενη εβδομάδα στις 18 Οκτωβρίου όπου συμπίπτει με την έναρξη των εργασιών της γενικής συνέλευσης του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Εντωμεταξύ οι ένοπλες δυνάμεις των Η.Π.Α. και Νότιας Κορέα θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις εκκένωσης των οικογενειών των στρατιωτικών τους δυνάμεων και άλλων αμάχων μέσα στο μήνα, στο πλαίσιο των αυξανόμενων εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα.
Η άσκηση γνωστή με την κωδική ονομασία «Courageous Channel», θα διεξαχθεί 23-27 Οκτωβρίου, και θα είναι βασικά μια πρόβα ότι όλοι είναι έτοιμοι σε περίπτωση πολέμου ή άλλης έκτακτης ανάγκης.
Ο αμερικανικός στρατός επίσης έχει σχέδιο μεταφοράς των Αμερικανών πολιτών στην Ιαπωνία, κάτι που θα ήταν πιθανότατα η πρώτη στάση σε μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι ασκήσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα δύο φορές το χρόνο, αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση για τους πιθανούς κινδύνους σε μια χώρα που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα, μετά τον πόλεμο του 1953 που τελείωσε με ανακωχή αντί με την υπογραφή ειρηνευτικής συνθήκης.
Περίπου 28.500 υπάλληλοι και μέλη οικογενειών στρατιωτικών των Η.Π.Α. σταθμεύουν στη Νότια Κορέα, μαζί με δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους και στρατιώτες,αποτελούν στόχο των Βορειοκορεατών.
Η φετινή άσκηση θα λάβει χώρα εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι οι δοκιμές πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές από την Βόρεια Κορέα θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν σε σύγκρουση.
Ο πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε ότι θα "καταστρέψει εντελώς" τον Βορρά εάν αναγκαστεί να υπερασπιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους συμμάχους του.
Όλα δείχνουν ότι ότι ΗΠΑ ετοιμάζονται να κτυπήσουν την Β.Κορέα πριν αυτή αποκτήσει νέο βαλλιστικό πύραυλο μακρούς βεληνεκούς που θα είναι ικανός να κτυπήσει την αμερικανική ενδοχώρα από οπουδήποτε.
Τι συνέβη μεταξύ Τίλερσον-Τραμπ;
Η συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Πεντάγωνο στις 20 Ιουλίου ήταν “δύσκολη και εκνευριστική” καθώς εξετάστηκαν μία σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις πολλών υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων.
Ήταν ακριβώς μετά από αυτή την συνάντηση, όταν ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην διάρκεια μιας ιδιωτικής συζήτησης με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους αποκάλεσε “γ@μημέν@ ηλίθιο” τον πρόεδρο Τραμπ.
Η αποκάλυψη της συζήτησης αυτής και του χαρακτηρισμού τον οποίο απηύθυνε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στον Τραμπ, προκάλεσε νέα ερωτηματικά για τις σχέσεις μεταξύ των δύο αντρών.
Ο Τραμπ από την πλευρά του, αρνήθηκε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις του με τον Τίλερσον, με τους Αμερικανούς αξιωματούχους να περιγράφουν μία δύσκολη συνάντηση στην διάρκεια του καλοκαιριού, με την συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών του μηχανισμού εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, που είχε ως κατάληξη την φραστική έκρηξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε εντός του ειδικού χώρου συσκέψεων που είναι γνωστός ως “το τανκ” μία ημέρα μετά την σύσκεψη που είχε γίνει στον Λευκό Οίκο για το Αφγανιστάν. Οι δύο συσκέψεις είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν διαδοχικά, η μία μετά την άλλη.
Το περιεχόμενο των θεμάτων που εξετάστηκαν στην σύσκεψη του αμερικανικού Πενταγώνου ήταν ευρύτερο, και περιελάμβανε τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ για την τήρηση διεθνών συμφωνιών, τα διαφορετικά αριθμητικά επίπεδα ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου, αλλά κι άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η σύσκεψη που είχε γίνει στον Λευκό Οίκο για το Αφγανιστάν δεν είχε εξελιχθεί καλά, αναφέρουν πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Ο πρόεδρος Τραμπ δεν ήταν ευχαριστημένος με τις επιλογές που του παρουσιάστηκαν αναφορικά με την διαχείριση της πιο μακροχρόνιας πολεμικής εμπλοκής των ΗΠΑ.
Ο ίδιος, είχε προτείνει την απόλυση του διοικητή των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγού Τζον Νίκολσον, ενώ είχε συγκρίνει την δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αναφερόμενη χώρα, με την διαχείριση ενός γνωστού εστιατορίου στο Μανχάταν.
Η σύσκεψη που έγινε στο αμερικανικό Πεντάγωνο, μία ημέρα μετά και η οποία προγραμματίζονταν για δύο εβδομάδες, είχε οργανωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να δώσει στον Αμερικανό πρόεδρο μία ευρεία επιμορφωτική εικόνα για τις παρούσες διεθνείς προκλήσεις αμερικανικού ενδιαφέροντος.
Τέτοιες συσκέψεις είναι τυπικές για τις συναντήσεις που διεξάγονται μέσα στο “τανκ” του πενταγώνου, με στόχο οι Αμερικανοί πρόεδροι να έχουν μία ευρεία εικόνα για τις παγκόσμιες απειλές που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, αλλά και τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.
Μερικοί από τους αξιωματούχους, χαρακτήρισαν την συνάντηση αυτή, ως απολύτως απαραίτητη, με δεδομένη την έλλειψη κατανόησης από την μεριά του προέδρου για τα ζητήματα που του παρουσιάστηκαν. “Ήταν μία δύσκολη ημέρα και οι συμμετέχοντες δεν έδειχναν προσοχή σε αυτά που έλεγε ο ΥΠΕΞ Τίλερσον, είχαν την προσοχή τους σε όσα έλεγε ο πρόεδρος,” σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους.
“Ήταν μία δύσκολη σύσκεψη για τους ανθρώπους του πενταγώνου, καθώς οι ηγετικές τους ικανότητες τέθηκαν ανοιχτά σε αμφισβήτηση κι αν κάτι βγήκε από αυτή την σύσκεψη, ήταν ακριβώς αυτό,” συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι μετά τις δύο αυτές συσκέψεις, οι συμμετέχοντες ήταν “κατάχλωμοι” από την ευθεία αμφισβήτηση των διοικητικών ικανοτήτων της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και την έλλειψη μιας ελάχιστης αντίληψης για την παγκόσμια κατάσταση, από την πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ. Στην διάρκεια της σύσκεψης δεν έγινε συζήτηση για την αύξηση του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου, σύμφωνα με τρεις πηγές.
Ωστόσο, ο Τραμπ είχε δηλώσει προηγούμενα ότι θα πιέσει για την αναβάθμιση της πυρηνικής ικανότητας των ΗΠΑ. Ο ίδιος, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Reuters νωρίτερα το 2017, ότι επιθυμούσε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, εκφράζοντας ωστόσο, την ανησυχία του, ότι οι ΗΠΑ “είχαν μείνει πίσω από την άποψη της ικανότητας των αμερικανικών πυρηνικών όπλων.”
“Είμαι ο πρώτος που θα ήθελε να δει ότι κανένας δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, ποτέ δεν θα μείνουμε πίσω από οποιοδήποτε άλλη χώρα, ακόμη κι αν είναι μία φιλική χώρα. Ποτέ δεν θα μείνουμε πίσω ως μια πυρηνική δύναμη,” είχε πει. Για να συνεχίσει: “Θα ήταν θαυμάσιο, είναι ένα όνειρο καμία χώρα να μην έχει πυρηνικά όπλα, αλλά αν οι χώρες συνεχίζουν να έχουν πυρηνικά, τότε, θα είμαστε στην κορυφή,” τόνισε.
Αρκετοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διέψευσαν αναφορά του τηλεοπτικού δικτύου NBC, σύμφωνα με την οποία ο Τραμπ υποστήριξε τον δεκαπλασιασμό του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ στην διάρκεια της σύσκεψης που έγινε τον Ιούλιο στο πεντάγωνο, αναγκάζοντας τον εκνευρισμένο Τίλερσον να τον αποκαλέσει “ηλίθιο.”
To CNN δεν επιβεβαίωσε την αναφορά του NBC.
Ο Τραμπ, μιλώντας χθες από το Οβάλ Γραφείο χαρακτήρισε την αναφορά αυτή, ως “κατασκευασμένη είδηση.”
“Δεν το συζήτησα ποτέ. Για την ώρα έχουμε τόσα πολλά πυρηνικά όπλα. Τα θέλω σε τέλεια κατάσταση. Όταν λένε ότι θέλω να τα δεκαπλασιάσω, είναι πραγματικά άσκοπο, πιστέψτε με. Θα βρίσκονται σε άριστη κατάσταση,” τόνισε στην διάρκεια συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.
Παράλληλα, ο Τραμπ, διέψευσε ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ του ιδίου και του Τίλερσον.
“Έχουμε πραγματικά μία πολύ καλή σχέση,” δήλωσε παραδεχόμενος ότι οι απόψεις του για την Βόρεια Κορέα, διαφέρουν από αυτές του Αμερικανού ΥΠΕΞ. “Νομίζω ότι έχω έχω μία διαφορετική συμπεριφορά στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας, από την συμπεριφορά που ενδεχόμενα έχουν άλλοι. Τους ακούω όλους. Από την άλλη μεριά, η συμπεριφορά που έχω εγώ είναι αυτή που μετράει. Έτσι δεν είναι; Αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύουμε,” τόνισε ο ίδιος.