Αρχείο

Σκάει τρομοκρατική βόμβα στα χέρια ΣΥΡΙΖΑ; Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ ακραίος ισλαμιστής - Θωρακίζεται η Αθήνα με τσιμεντένιες “μπάλες”, ζαρντινιέρες σε πλατείες, πεζοδρόμους

Mυστική επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ είχαμε στις 31 Αυγούστου σε χώρο που λειτουργούσε παλιότερα ως άτυπο τζαμί στην πλατεία Κολιάτσου.  Μετά την έφοδο των Αστυνομικών προσήχθησαν τρεις υπήκοοοι Μπαγκλαντές. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι η ΕΛ.ΑΣ για πρώτη φορά λαμβάνει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στην Αττική για αποτροπή πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης σε πολυσύχναστα μέρη της Αθήνας δείγμα ότι κάτι φοβάται... Yπάρχουν απανωτά περιστατικά με ακραίους ισλαμιστές που έχουν προβληματίσει.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν ότι υπάρχει ο φόβος των «μοναχικών λύκων», ο οποίος και αναγκάζει την Αστυνομία να λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

«Δεν φοβόμαστε ότι μπορεί να συμβεί κάτι το οργανωμένο. Παίρνουμε όμως μέτρα για το ενδεχόμενο να βρεθεί μία διαταραγμένη προσωπικότητα που θα επιχειρήσει με απλά μέσα –όπως ένα αυτοκίνητο ή φορτηγό- να προκαλέσει πολλά θύματα. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλουμε να υπάρχουν κολωνάκια στις εισόδους των πολυσύχναστων πεζοδρόμων και πλατειών, προκειμένου να μη μπορεί ένα όχημα να εισβάλλει και να προκαλέσει θύματα. Στους περισσότερους τέτοιους χώρους υπάρχουν ήδη κολωνάκια και όπου δεν υπάρχουν θα τοποθετηθούν», εξηγεί αρμόδια πηγή.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από κολωνάκια σε πολυσύχναστους πεζοδρόμους και πλατείες, η ΕΛ.ΑΣ., ετοιμάζει ασκήσεις προσομοίωσης για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενώ έχουν δοθεί εντολές για αυξημένες περιπολίες σε τουριστικά μέρη της Αθήνας.

Μάλιστα, οι αστυνομικοί που κάνουν τις περιπολίες έχουν λάβει εντολές να παρατηρούν τυχόν ύποπτες κινήσεις αλλά και να βρίσκονται σε εγρήγορση για δική τους προστασία. 

Εφοδος της ΕΛ.ΑΣ.

Ως πιο επικίνδυνη περίπτωση χαρακτηρίζεται ο ένας από τους τρεις προσαχθέντες υπηκόους Μπαγκλαντές ηλικίας 32 ετών, ο οποίος ασπάζεται τη σαλαφιστική ιδεολογία, σύμφωνα με την οποία το Ισλάμ πρέπει να εξαγνιστεί από τη δυτική επιρροή.

Στην κατοχή του βρέθηκαν δύο κινητά.

Στο ένα είχε εγκαταστήσει εφαρμογή κρυπτογράφησης συνομιλιών, ενώ βρέθηκε πλήθος επαφών, μία εκ των οποίων είχε το όνομα «τζιχάντ» αναφέρει το αποκλειστικό δημοσίευμα του Έθνους.

Επίσης υπήρχε οπτικοακουστικό υλικό με ακραία κηρύγματα του Ισλάμ.

Ο 32χρονος δεν είχε έγγραφα παραμονής και είχε έρθει παράνομα στην Ελλάδα, μέσω Τουρκίας, πληρώνοντας 500 ευρώ σε τούρκο διακινητή.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπαγκλαντές, έζησε για μεγάλο διάστημα στην Τεχεράνη μέχρι που αποφάσισε να αφήσει το Ιράν και να ακολουθήσει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα.

Κατά την προσαγωγή του στην ΕΛΑΣ ήταν αγχωμένος και δεν απαντούσε στις ερωτήσεις των αστυνομικών. Οι δύο ομοεθνείς του προσκόμισαν τις άδειες παραμονής και αφέθησαν ελεύθεροι έπειτα από ανάκριση. Έκτοτε βρίσκονται υπό στενή και διακριτική παρακολούθηση.

Σε όλη την Ελλάδα παρακολουθούνται περίπου 100 άτομα, εκ των οποίων τα 15 θεωρούνται φανατισμένα.

Προβληματισμό στις αρχές προκάλεσε ένα περίεργο περιστατικό που σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών ένας άνδρας άρχισε να φωνάζει το γνωστό «Αλλαχού Ακμπάρ» (ο θεός είναι μεγάλος), με κρατούμενους να βγαίνουν στα παράθυρα και να αρχίζουν να φωνάζουν και εκείνοι, δημιουργώντας έτσι μία έκρυθμη κατάσταση.

Στη φετινή έκθεση της Europol για την τρομοκρατία υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τη λεγόμενη ισλαμική τρομοκρατία. Σε αυτό αναφέρεται ότι το 2016 συνελήφθησαν σε χώρες της ΕΕ συνολικά 718 άτομα ως ύποπτοι τζιχαντιστές, αριθμός ρεκόρ την τελευταία πενταετία. Ο μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων έγινε στη Γαλλία (429 άτομα), ενώ ακολουθούν η Ισπανία (69) και το Βέλγιο (62).

Στο ίδιο κεφάλαιο, όμως, υπάρχει μία εντυπωσιακή πληροφορία: το 2016 συνελήφθησαν στην Ελλάδα 15 άτομα ως ύποπτοι τζιχαντιστές. Σε ολόκληρη την έκθεση, ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα επιπλέον στοιχείο για τις συγκεκριμένες συλλήψεις. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες είναι απόρρητες και γι’ αυτό οι ελληνικές αρχές ασφαλείας δεν ανακοίνωσαν αυτές τις συλλήψεις.

Μπορεί να γίνει επίθεση τζιχαντιστών στην Ερμού ή το Μοναστηράκι; 

Τα σημεία που εκτιμάται ότι μπορεί να μπουν στο στόχαστρο είναι η οδοί Ερμού, και Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αλλά και σημεία στην Πλάκα και τα πέριξ της Ακρόπολης, σταθμοί μετρό, .όπως στο Μοναστηράκι και αλλού.

Στόχος των τζιχαντιστών η Ελλάδα;

Το ερώτημα δεν έχει εύκολη απάντηση, ωστόσο οι υπηρεσίες ασφαλείας είναι υποχρεωμένες να έχουν τρόπο αντίδρασης σε όλα τα σενάρια.

Το παράδειγμα της Βαρκελώνης απέδειξε ότι οι μεγαλουπόλεις έχουν τρωτά σημεία, ειδικά εκεί όπου υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις ατόμων.

Οι πεζόδρομοι στην Ερμού και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα μπορούσαν για ένα αρρωστημένο μυαλό να αποτελέσουν ιδανικό σημείο επίθεσης. Το ίδιο και η πλατεία ή ο σταθμός στο Μοναστηράκι.

Ανοιχτοί χώροι, τα οχήματα έχουν πρόσβαση, παρά την πεζοδρόμηση, ενώ υπάρχει σχεδόν όλες τις ώρες μεγάλη συγκέντρωση πολιτών.

Έτσι οι υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας τον Οκτώβριο ετοιμάζουν άσκηση “σε πραγματικές συνθήκες” για την αντιμετώπιση τρομο-χτυπήματος.

Ο στόχος είναι διπλός. Πρώτα απ’ όλα να εντοπιστούν τα τρωτά σημεία. Σημεία δηλαδή όπου υπάρχουν κενά στην κάλυψη ή την πρόσβαση των αστυνομικών ή των ασθενοφόρων σε περίπτωση χτυπήματος.

Στη συνέχεια θα εκτιμηθεί ο τρόπος αντίδρασης των υπηρεσιών μετά από ένα χτύπημα.

«Μπάλες» και ζαρντινιέρες

Σε κάθε περίπτωση και σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει το σχέδιο για την τοποθέτηση εμποδίων σε σημεία όπως η Ερμού η Διονυσίου Αρεοπαγίτου για την αποτροπή χτυπημάτων με οχήματα.

Τσιμεντένιες “μπάλες”, ζαρντινιέρες μεγάλου μεγέθους έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους σε άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις και πρωτεύουσες κρατών μετά το χτύπημα στη Βαρκελώνη και όλα δείχνουν ότι κάτι ανάλογο θα σημεία και σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Οσον αφορά τους λατρευτικούς χώρους στην Αττική, υπολογίζεται ότι πέρα από τους 4 που λειτουργούν με άδεια, υπάρχουν ακόμη 80 που λειτουργούν χωρίς άδεια.

Για τρεις από αυτούς, ένα στον Πειραιά και δύο στη δυτική Αττική, υπήρξαν κάποιες πληροφορίες για άτομα που δύνανται να ριζοσπαστικοποιηθούν και για αυτό έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση.

Το θετικό είναι ότι οι μουσουλμανικές κοινότητες συνεργάζονται στενά με την Αστυνομία, ούτως ώστε να απομακρύνονται τυχόν ακραία άτομα.

Ασκηση της Αστυνομίας και στην Πάτρα για την αντιμετώπιση τζιχαντιστών

Μεγάλη άσκηση της ΕΛ.ΑΣ, με τη συμμετοχή και άλλων υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση τυχόν επίθεσης τζιχαντιστών έγινε στην Πάτρα πριν λίγο καιρό.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ταυτόχρονα προετοιμάζονται από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) και άλλες δύο ασκήσεις για την αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής απειλής, στην Αθήνα, για τα μέσα Οκτώβρη, εκ των οποίων η μία θα είναι σε πραγματικό χώρο και με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών.

Τόσο η άσκηση στην Πάτρα, όσο και οι άλλες δύο που πρόκειται να γίνουν στην Αθήνα, αποτελούν συνέχεια της συντονισμένης άσκησης επί χάρτου που πραγματοποιήθηκε μέσα στο καλοκαίρι, με την επωνυμία «Τυφώνας 2017».

Στην Πάτρα είχε μεταβεί  ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο οποίος συντόνισε τις ενέργειες των φορέων ασφαλείας που συμμετέχουν.

Η άσκηση περιελάμβανε σενάρια επίθεσης τζιχαντιστών με αυτοκίνητα, κυρίως σε πολυσύχναστους χώρους της πόλης και στο λιμάνι, με αφορμή τις τελευταίες αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Βαρκελώνη και στην υπόλοιπη Ευρώπη και αναμένεται πως θα ολοκληρωθεί μετά το μεσημέρι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει για την Ελληνική Αστυνομία η διπλή άσκηση (επί χάρτου και σε πραγματικό χρόνο και χώρο) που θα γίνει στα μέσα Οκτώβρη στην Αθήνα, με την επωνυμία «Τυφώνας 2», καθώς θα είναι διευρυμένη και θα επεξεργάζεται σενάρια επιθέσεων στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας (Μοναστηράκι, Ερμού, κ.λ.π.).

Η συγκεκριμένη άσκηση στοχεύει στο να εκτιμηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των φορέων σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας και στην αξιολόγηση λύσεων για την αποτροπή επίθεσης με όχημα, εναντίον πολιτών σε πολυσύχναστους δρόμους και κυρίως εμπορικούς πεζόδρομους.

Η συγκεκριμένη άσκηση ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο πλαίσιο του «Τυφώνα 2017», ως συνέχεια της πρώτης επί χάρτου, που έγινε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την συμμετοχή μόνο των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες επισπεύσθηκε, καθώς τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση εισροής ατόμων από τη Συρία και το Ιράκ.

Στην άσκηση «Τυφώνας 2», εκτός από όλες τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και την ΕΥΠ, θα συμμετάσχουν το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και του δήμου, καθώς και άλλων φορέων.

«Πρόκειται για μία διακλαδική και διυπηρεσιακή διευρυμένη άσκηση, προκειμένου να διαπιστώσουμε το επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητα και συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών φορέων και να βελτιώσουμε τυχόν ατέλειες και προβλήματα που θα εντοπιστούν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Την άσκηση οργανώνει το ΚΕΜΕΑ, αλλά θα υπάρχει ένα «διευθυντήριο» στο οποίο θα συμμετάσχουν συντονιστές που θα έχουν οριστεί από κάθε υπηρεσία και φορέα ξεχωριστά.

Ανάλογες ασκήσεις θα γίνουν και στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ