Μπορεί το ελληνικό ποδόσφαιρο να βρίσκεται υπό την «επιτροπεία» της FIFA εδώ και ένα χρόνο, όμως τα πράγματα κάθε άλλο παρά δείχνουν να βελτιώνονται. Νέα στοιχεία, τα οποία επικαλείται σε άρθρο του στο Inside World Football ο γνωστός αρθρογράφος Πολ Νίκολσον, δείχνουν ότι το 75% των αγώνων της Football League είναι ύποπτα ως «στημένα».
Σε μια χώρα, όπου η ποδοσφαιρική αντιπαλότητα μεταξύ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων της χώρας και της ΕΠΟ πολώνεται και «πολιτικοποιείται» όλο και πιο πολύ, ο ρόλος της FIFA φαίνεται να είναι περισσότερο «πολιτικός», παρά να παρέχει τις βάσεις, για να αποκτήσει η Ελλάδα ένα ποδόσφαιρο πιο έντιμο και «διάφανο».
Οι αποκαλύψεις για τα «στημένα» βασίζονται σε στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία παρακολούθησης, Sportradar, η οποία παρακολουθεί τις τάσεις, χρησιμοποιώντας δεδομένα ζωντανού στοιχηματισμού («live betting»).
Ο Βίτορ Μέλο Περέιρα, ο οποίος διορίστηκε από τη FIFA, για να αναλάβει τον διορισμό διαιτητών στα επαγγελματικά αθλήματα της Ελλάδας (Super League, Football League), δήλωσε σε συνάντηση διαιτητών: «Σύμφωνα με την ενημέρωση της UEFA και της FIFA, το 75% των αγώνων της Football League βρίσκεται υπό διερεύνηση για παράνομο στοιχηματισμό. Οπότε να προσέχετε. Θα είμαι αμείλικτος. Ένας διαιτητής δεν πρέπει να τολμά να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο. Δεν θέλω να δω κανέναν από εσάς μέσα σε περιπολικό».
Παρά την προειδοποίηση αυτή, ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί βελτίωση, όπως παρατηρεί ο Νίκολσον.
Εν τω μεταξύ, η FIFA συνέχισε να συνεργάζεται με τα ίδια μέλη της ΚΕΔ, που βρίσκονται στις θέσεις τους και στην αρχή της κρίσης -κάτι που σημαίνει, στην ουσία, ότι δεν υπάρχει πραγματική πρόθεση να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Η Επιτροπή Παρακολούθησης της ΕΠΟ, που διορίστηκε από την FIFA, δέχεται εν τω μεταξύ επικρίσεις για τη σύνθεσή της: μεταξύ άλλων, ένας εξ αυτών είναι και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΚ, Αλέξης Δέδες. Υπάρχουν επίσης πρόσωπα που συνδέονται με το σκάνδαλο «Koriopolis» και για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι μπορούν να επηρεάζουν τους ορισμούς διαιτητών.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Ελληνική Επιτροπή Αθλητισμού αρνείται να αναγνωρίσει την υπηρεσία ανίχνευσης της απάτης της Sportradar (FDS) ως αξιόπιστη πηγή αποδεικτικών στοιχείων για το ενδεχόμενο ένας αγώνας να έχει «στηθεί». Το CAS, ωστόσο, έκρινε πρόσφατα, στην υπόθεση Skenderbeu, ότι οι εκθέσεις της FDS παρείχαν επαρκείς ενδείξεις για τον καθορισμό των αγώνων («match fixing») -μία απόφαση, που έγινε αποδεκτή παγκοσμίως.
Μέχρις ότου η FIFA αντιμετωπίσει τα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν την Επιτροπή Παρακολούθησης της ΕΠΟ και το υφυπουργείο Αθλητισμού επιτρέψει σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο παιχνίδι, δεν θα σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος.
Και στη συνείδηση των Ελλήνων και των Ευρωπαίων φιλάθλων, ενισχύεται η αίσθηση ότι τα συμφέροντα δεν θα επιτρέψουν αυτό να συμβεί...