Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή στο ινστιτούτο επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας (TUBITAK) να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας μεγάλου βεληνεκούς που να μπορεί να φθάνει ως και τα 2.500 χιλιόμετρα.
Το σχέδιο τιτλοφορείται ως «Bora Weapon System» και αφορά σύστημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς με ανάδοχο την εταιρεία Roketsan.
Ο "Βora" καθοδηγείται προς τον στόχο του με αδρανειακό σύστημα πλοήγησης υποβοηθούμενο από δορυφορικό παγκόσμιο σύστημα προσδιορισμού θέσης (GPS / INS), με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει μεγάλη ακρίβεια πλήγματος. Εξαγωγική έκδοση του Bora είναι ο πύραυλος Khan,
Το πρόγραμμα «Air Defense and Space missile system», έλαβε τον τίτλο «τμήμα στρατηγικών συστημάτων πυραύλων (BORA) και αφορά αντιαεροπορικούς , αντιπλοϊκούς και επίγειους πυραύλους.
Η σημαντική εξέλιξη αναφέρεται στον δικτυακό τόπο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας «αθόρυβα» όπου και τονίζεται η υλοποίηση ενός από τα πιο σημαντικά προγράμματα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για τα επόμενα χρόνια.
Μέχρι πρόσφατα δεν είχε γίνει γνωστό το τι περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα ενώ δεν είχε γίνει καμία ανακοίνωση .
Σύμφωνα με ανακοίνωση πρόκειται για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και για τον σκοπό αυτόν συστήνεται ειδική επιτροπή για το σχεδιασμό αυτού του εγχώριας κατασκευής οπλικού συστήματος , ενώ αναφέρονται οι προϋποθέσεις, η δημιουργία της αναγκαίας υποδομής και ο τρόπος της μαζικής παραγωγής που έχει ως στόχο το σύστημα αυτό.
Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη με εγχώρια σχεδίαση από την ανάδοχο εταιρεία Roketsan η οποία προετοιμάζει το πρωτότυπο μοντέλο παραγωγής.
Σήμερα, η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει κατασκευάσει πυραύλους με βεληνεκές μέχρι 500 χιλιόμετρα, και το τελευταίο επίτευγμα της είναι οι πύραυλοι εδάφους-εδάφους HISAR-O που μεταφέρονται από κινητή μονάδα.
Αυτή την περίοδο το επιστημονικό ινστιτούτο TUBITAK βρίσκεται στη διαδικασία ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές τα 1.500 χιλιόμετρα.
Με την υλοποίηση αυτού του προγράμματος και την απόκτηση των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 ( όποτε γίνει η παραλαβή) η Τουρκία θα θέσει «όμηρο» την χώρα μας με οπλικά συστήματα BVR.
Τις τελευταίες δεκαετίες η τουρκική πολιτική έδωσε την δυνατότητα στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία να προμηθεύει με τα απαραίτητα οπλικά συστήματα τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, με την βοήθεια των κρατικών αμυντικών εταιρειών (ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN και TAI).
Ενδεικτικά αναφέρουμε το πυραυλικό σύστημα Τ-122 Sakarya της εταιρίας Roketsan, που είναι ένας πολλαπλός εκτοξευτής 40 πυραύλων 122mm βεληνεκούς 40 χλμ.
Το σύστημα MLRS T-300 Kasırga με 60 εκτοξευτές, διαμετρήματος 302mm και βεληνεκούς 100 χλμ, ενώ το «κερασάκι» είναι ο βαλλιστικός πύραυλος στερεών καυσίμων J-600T Yıldırım (Κεραυνός) διαμετρήματος 600mm, βάρους 2,1 τόνων και με συμβατική εκρηκτική κεφαλή ΤΝΤ+RDX 480 κιλών.
Ο Yıldırım-1 έχει βεληνεκές 150 χλμ, ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις αυτού που παρουσιάστηκαν λίγο αργότερα έχουν βεληνεκές 300 χλμ (Yıldırım-2) και 900 χλμ (Yıldırım-3) αντίστοιχα.
Σκοπός όλων αυτών των προγραμμάτων είναι η σαφέστατα η ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη η οποία θα απαιτήσει πλέον «αναθεώρηση» όλων των διεθνών συνθηκών που δεν την «βολεύουν» (Συνθήκη της Λωζάνης) για να κυριαρχήσει σε Α.Μεσόγειο και Βαλκάνια .
Με λίγα λόγια οι "γείτονες" μετατρέπονται σε μια άκρως υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που φέρεται να έχουν , τα οποία ουδόλως επηρεάζουν τα προγράμματα αυτά.
https://youtu.be/EwZ4p4LqmeU?t=2
https://youtu.be/ysfhh4HH8Ys?t=3
https://youtu.be/f7J1UbRPisY?t=15
https://youtu.be/T331jFbFdpU?t=7