Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )
Ομάδα Αιγυπτίων ανωτάτων αξιωματικών του στρατού έφτασε στην ρωσική ναυτική βάση στην Ταρτούς στη Συρία για συνεργασία με την ρωσική πλευρά, ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Al-Masdar».
Η επίσημη δικαιολογία της επίσκεψης τους αφορά στρατιωτική εκπαίδευση υπό την καθοδήγηση των ρωσικών στρατιωτικών συμβούλων.
Οι Ρώσοι αξιωματικοί συζήτησαν επί μακρού με τους Αιγύπτιους ομολόγους τους . Πηγές όμως στον τύπο αξιολογούν την κίνηση αυτή ως «επιστροφή» στην εποχή των πολύ στενών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Αιγύπτου, και ένταξη της Αιγύπτου με την φιλο-ρωσική συμμαχία στη Συρία.
Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, ο συνασπισμός περιλαμβάνει, εκτός από τη Ρωσία , την Συρία και το Ιράν, τις σιιτικές πολιτοφύλακες στο Ιράκ και τη Συρία, την «Χεζμπολάχ», παλαιστινιακές ομάδες, και με κάποιες επιφυλάξεις την Τουρκία.
Αυτή η στρατηγικού τύπου κίνηση από το Κάιρο πραγματοποιήθηκε για τουλάχιστον τρεις λόγους, επισημαίνουν οι αναλυτές: Πρώτον , το Κάιρο αισθάνεται εγκαταλελειμμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά την παρουσία στην εξουσία του ισλαμικού καθεστώτος της «μουσουλμανικής Αδελφότητας», δεύτερον, ο Αλ Σίσι είχε τεράστια προβλήματα με τους ισλαμιστές τρομοκράτες στο Σινά, και τρίτον, η χώρα οφείλει να επιστρέψει με κάποιον τρόπο τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχει σε έσοδα από τους Ρώσους τουρίστες στην Μόσχα .
Ορισμένοι Ρώσοι αναλυτές επισημάνουν και το "σκάνδαλο" που εκτυλίσσεται γύρω από την Αμερικανίδα υποψήφιο Χίλαρι Κλίντον και την Αιγύπτια σύμβουλο της Ούμα Αμπεντίν.
Όσον αφορά την τελευταία, υπάρχουν υποψίες που δεν είναι αβάσιμες, ότι η ίδια συνδέεται στενά με την «Μουσουλμανική Αδελφότητα», κάτι που αποτελεί μέγα-πρόβλημα για τον νυν καθεστώς της Αιγύπτου.
Ανώτερος Αιγύπτιος αξιωματικός του ναυτικού αρνήθηκε να απαντήσει επίσης στην «πληροφορία» , περί παρουσίας του αιγυπτιακού ελικοπτεροφόρου τύπου «Μιστράλ» στην Ταρτούς, μετά τις απαραίτητες εργασίες επί αυτού από ρωσικά ναυπηγεία για να είναι ικανό να δεχθεί ρωσικά ελικόπτερα ναυτικής έκδοσης Ka-52 .
Οι πληροφορίες σε ρωσικό και αιγυπτιακό τύπο μας οδηγούν όμως σε αυτές τις βάσιμες υποψίες, ότι όντως επίκειται παρουσία ενός τέτοιου πλοίου στις συριακές ακτές, αλλάζοντας όλα τα δεδομένα μαζί με την ενδεχόμενη παρουσία και ισχυρότατων κινεζικών μονάδων επιφανείας όπως το αεροπλανοφόρο liaoning.