Ως γνωστόν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ένα σύντομο ταξίδι στην Ευρώπη από τις 15 έως 18 Νοεμβρίου για τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Στάση του ταξιδιού αυτού θα είναι η Ελλάδα, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πριν από το ταξίδι για τη Γερμανία.
Σύμφωνα όμως με το αμερικανικό πασίγνωστο ινστιτούτο heritage.org τα «ισχυρά μηνύματα» που μεταφέρει ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι πολλά και διαφορετικά και αφορούν κυρίως την ρωσική διείσδυση στην χώρα μας , καθώς και την εμπλοκή μας στην υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το άρθρο «η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, φιλοξενεί μια πολύ σημαντική ναυτική βάση των ΗΠΑ στη Σούδα, στο νησί της Κρήτης. Στο πλαίσιο της διατλαντικής ασφάλειας, ωστόσο, η Ελλάδα έχει καταστεί μια «ενοχλητική» σύμμαχος κατά τα τελευταία χρόνια. Στο τελευταίο ταξίδι του στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να ευχαριστήσει ναι μεν την Ελλάδα για τη συνέχιση της χρήσης του κόλπου της Σούδας,…..αλλά θα εκφράσει την έντονη ανησυχία για την χρήση ελληνικών λιμένων από ρωσικά πολεμικά πλοία , καθώς και την συνεχιζόμενη παρεμπόδιση της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το πιο σημαντικό, είναι ότι ο νυν πλανητάρχης θα μεταφέρει το μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι Ελλάδα θα πρέπει να παραμένει προσηλωμένη στη διατλαντική ασφάλεια».
«Αφότου ανήλθε στην εξουσία, η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα φλερτάρει συνεχώς για στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, εν μέρει ίσως για να αποκτήσει επιρροή στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ λόγω της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ελλάδα έχει διατηρήσει μια θερμή σχέση με τη Μόσχα, τοποθετώντας εκτός «συγχρονισμού» το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης.
Τον Μάιο του 2016 ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ταξίδεψαν στην Ελλάδα έχοντας συνοδεία στελέχη επιχειρήσεων, μερικοί από τους οποίους επί του παρόντος ευρίσκονται κάτω από καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
Επίσης κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, ο κ. Τσίπρας καταδίκασε τις τρέχουσες οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας», συνεχίζει το αμερικανικό άρθρο .
«Παρά τις στενές οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας τόσο με την ΕΕ όσο και με την Ρωσία, ούτε οι κυρώσεις της ΕΕ στην Ρωσία , ούτε και οι ρωσικές κυρώσεις στην ΕΕ, είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία.
Η μείωση το 2015 των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία ήταν μικρή σε σύγκριση με την μεγάλη πτώση άλλων οικονομιών της ΕΕ «στις εξαγωγές προς τη Ρωσία».
Ελληνικά εμπορικά πλοία φέρεται να ελλιμενίζονται σε λιμένες στην «κατεχόμενη» ( κατά τους Αμερικανούς) Κριμαία, κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, "Υπάρχουν πολλά ελληνικά πλοία, που ανήκουν σε Έλληνες εφοπλιστές , αλλά δεν πλέουν κάτω από την ελληνική σημαία , και εμπλέκονται σε παράνομες εξαγωγές σιτηρών από τη Σεβαστούπολη και το Κερτς.», τονίζουν οι αναλυτές του ινστιτούτου.
Η Μόσχα, από την πλευρά της , βλέπει την Ελλάδα ως υποψήφια-χώρα για να υπονομεύσει τη συλλογική απάντηση της Ευρώπης στην στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Πούτιν αναφέρθηκε στην χώρα αυτή ως «σημαντικό εταίρο της Ρωσίας στην Ευρώπη».
Ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν ξέρει ότι η απόφαση της ΕΕ για την ανανέωση των κυρώσεων απαιτεί ομοφωνία και ελπίζει ότι η Ελλάδα θα μπλοκάρει κάποια στιγμή της κυρώσεις της ΕΕ», συνεχίζει η αμερικανική έκθεση .
«Ακόμη και μετά την συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή από την Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας, την υποστήριξή της στον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία, και την άνευ όρων υποστήριξή της στον Σύρο δικτάτορα Αλ-Άσαντ, η Ελλάδα συνεχίζει να παρέχει η Μόσχα στρατιωτική υποστήριξη καλωσορίζοντας το ρωσικό πολεμικό ναυτικό στα λιμάνια της.
Στις 31 Οκτωβρίου, το ρωσικό αντιτορπιλικό του ρωσικού ναυτικού Smetlivy κατέπλευσε στον Πειραιά, όπου σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το πλοίο πήρε μέρος σε ένα "φεστιβάλ" αφιερωμένο στον ρωσο-ελληνικό έτος πολιτισμού.
Το Smetlivy προσχώρησε στη συνέχεια στην ρωσική ναυτική δύναμη στις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα φιλοξενεί το ρωσικό ναυτικό. Τον Ιούνιο του 2015, το ρωσικό αποβατικό πλοίο Korolev 130 επισκέφθηκε επίσης το λιμάνι του Πειραιά.
Η επίσκεψη αυτή ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική γιατί η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά επίσης φιλοξενεί ναυτική βάση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Κρήτη.
Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ένα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που φιλοξενεί μια σημαντική ναυτική βάση των ΗΠΑ θα επικροτούσε την παρουσία του ρωσικού ναυτικού στους λιμένες της αυτή τη στιγμή.
Η πρόσφατη επίσκεψη του αντιτορπιλικού Smetlivy είναι ακόμη πιο προκλητική , καθώς αυτό απέπλευσε από το λιμάνι της «κατεχόμενης» σύμφωνα με το ινστιτούτο, Κριμαίας, και τώρα συμμετάσχει στη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στη Συρία», συνέχισε το άρθρο.
Για την ΠΓΔΜ , το αμερικανικό ινστιτούτο αναφέρει ότι με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1991, η ΠΓΔΜ έγινε ανεξάρτητο κράτος υπό τη νέα συνταγματική της ονομασία: «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Η Ελλάδα γρήγορα διαμαρτυρήθηκε με αβάσιμες αιτιολογίες (!!!!!) ότι το όνομα "Μακεδονία", είναι το ίδιο με αυτή της βόρειας επαρχίας στην Ελλάδα, μιλώντας για εδαφικές διεκδικήσεις από το νέο έθνος προς την ελληνική ενδοχώρα.
Το 1993, η ΠΓΔΜ εντάχθηκε στα Ηνωμένα Έθνη υπό την προσωρινή ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας."
Το 1995, η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα συμφώνησαν σε μια διαμεσολάβηση του ΟΗΕ με μια ενδιάμεση συμφωνία με την οποία συμφώνησαν να μην εμποδιστεί η ένταξη της πΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, εφ 'όσον η ίδια ονομάζεται " πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», μέχρι οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε μια κοινά αποδεκτή ονομασία.
Η ΠΓΔΜ εντάχθηκε στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Σύμπραξη για την Ειρήνη» το 1995 και έλαβε το σχέδιο του ΝΑΤΟ για ένταξη δράσης (MAP) το 1999.
Μετά την ολοκλήρωση του το 2008, η χώρα σήμαινε ότι είχε εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στη Συμμαχία και ανέμενε την πρόσκληση για να συμμετάσχει το 2006 στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Την τελευταία στιγμή, η Ελλάδα άσκησε βέτο μονομερώς στην ένταξη της πΓΔΜ για το ζήτημα του ονόματος.
Τον Δεκέμβριο του 2011, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι το βέτο της Ελλάδος είναι σε κατάφωρη παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995. Ακόμα κι έτσι, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη της πΓΔΜ σε βάρος της συμμαχίας», συνεχίζει η έκθεση του ινστιτούτου heritage.org.
«Ώρα να ασκήσει πραγματική πίεση στην Ελλάδα » λένε οι Αμερικανοί αναλυτές.
Στο ταξίδι του στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος Ομπάμα θα αυξήσει αρκετά την πίεση του σε αρκετά κρίσιμα θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής υποστήριξης του ρωσικού ναυτικού και το μπλοκάρισμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές οι ΗΠΑ θα πρέπει : «Να πιέσουν την Ελλάδα να ψηφίσει την ανανέωση των κυρώσεων στην Ρωσία . Τον Δεκέμβριο, η ΕΕ θα ψηφίσει για την επέκταση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας .
Το θέμα αυτό αποφασίζεται με ομοφωνία, πράγμα που σημαίνει ότι εάν ένα μόνο κράτος μέλος της ΕΕ διαφωνήσει, μπορεί να ακυρωθεί η όλη προσπάθεια , ή τουλάχιστον να αποδυναμωθεί η ισχύ των κυρώσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να ενθαρρύνει την Ελλάδα να κάνει το σωστό για την ανανέωση και την υποστήριξη των κυρώσεων το Δεκέμβριο.
Επίσης σε σχέση με τα ρωσικά πολεμικά πλοία στα ελληνικά λιμάνια. Η Κριμαία παραμένει μια παράνομα κατεχόμενη περιοχή και η Ρωσία συνεχίζει την υποστήριξή της στον δικτάτορα Άσαντ.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να είναι απολύτως σαφής στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ , ότι η ελληνική υποστήριξη προς το ρωσικό ναυτικό είναι ανάρμοστη ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ.
Αυτός θα πρέπει να ενθαρρύνει την Αθήνα να ακολουθήσει το πρόσφατο παράδειγμα της Ισπανίας που ακύρωσε τις μελλοντικές επισκέψεις ρωσικών πολεμικών πλοίων .
Στο ζήτημα της ΠΓΔΜ . Η αντιπολίτευση της Ελλάδας πάνω από το θέμα της ονομασίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη νομιμότητας της θέσης της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, θέτει σε κίνδυνο την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να ενθαρρύνουν την Ελλάδα να επιτρέψει την πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπό τους όρους της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.
Το ταξίδι του προέδρου Ομπάμα στην Ελλάδα παρουσιάζει μια πολύτιμη ευκαιρία. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να επαναλάβει την δέσμευση της Αμερικής για την διατλαντική ασφάλεια και τη συνέχιση της φιλίας των Η.Π.Α. με την Ελλάδα.
Ως φίλος της Ελλάδας , ο Αμερικανός Πρόεδρος θα είναι ειλικρινής στην κριτική του προς την ελληνική υποστήριξη προς την Ρωσία και τη συνεχιζόμενη παρεμπόδιση της εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Θα υποστηρίξει τις πολιτικές αυτές που ενισχύουν το ΝΑΤΟ, κατά την αντιμετώπιση της ρωσικής προσπάθειας να επεκτείνει την επιρροή της στην Αθήνα», καταλήγει το αμερικανικό άρθρο που απηχεί σαφέστατα τις απόψεις των ΗΠΑ για την χώρα μας από όλο το πολιτικό φάσμα της πολιτικής ελίτ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού .
Έχουμε πολλά να δούμε ακόμη και κυρίως να βιώσουμε από την δύση που μας καταδυναστεύει από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.