Η επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας, Β.Πούτιν, στην Κίνα θα είναι το σημαντικότερο γεγονός της εξωτερικής πολιτικής ανακοίνωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας κάνοντας άπαντες να αναρωτιούνται για τις αποφάσεις που πρόκειται να πάρουν οι δύο ηγέτες.
Ταυτόχρονα η Ρωσία φαίνεται να στηρίζει σε όλα την Κίνα τόσο στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας όσο και στο θέμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας.
«Η άφιξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα φέτος, θα είναι αναμφισβήτητα το σημαντικότερο γεγονός για την εξωτερική πολιτική των δύο χωρών. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής μου, ο πρόεδρος Β.Πούτιν μου έξεφρασε τις προσδοκίες του για την επερχόμενη επίσκεψή του στην Κίνα. Θέλω να σας πω ότι ο πρόεδρος Xi Jinping θεωρεί αυτήν την επίσκεψη πολύ σημαντική», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Κίνας Wang Yi σε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Sergei Lavrov.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου θα φέρει αναμφίβολα σημαντικά οφέλη και θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη μίας καθολικής στρατηγικής συνεργασίας».
Η προβλεπόμενη ανάπτυξη μονάδων του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συνιστά απειλή για την Κίνα και την Ρωσία και υπονομεύει την παγκόσμια ασφάλεια, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Anatoly Antonov.
«Το θέμα είναι ότι αν αυτό το μικρό στοιχείο ενσωματωθεί στο παγκόσμιο αντιπυραυλικό σύστημα, τότε ασφαλώς θα πλήξει και θα υπονομεύσει το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας. Στην πραγματικότητα πλήττει και εκμηδενίζει την δύναμη πυρηνικής αποτροπής της Κίνας και βλάπτει την στρατηγική σταθερότητα της Κίνας αλλά και της Ρωσίας», δήλωσε ο Antonov.
Η Ρωσία, όπως δήλωσε ο ίδιος, βλέπει καχύποπτα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις σχέσεις στρατιωτικής συνεργασίας που έχουν με έναν αριθμό κρατών, για να εγκαταστήσουν ένα αντιπυραυλικό σύστημα στην περιοχή τους.
«Όχι μόνο δεν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά υπάρχει κοινό έδαφος ως προς την ενίσχυση της ειρήνης στην περιοχή και της διεθνής ασφάλειας. Η Κίνα και η Ρωσία δεν συμμαχούν μεταξύ τους έναντι κάποιου σε στρατιωτικό επίπεδο. Η συνεργασία μας αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας των χωρών μας, στα πλαίσια των διεθνών υποχρεώσεων της Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Antonov.
Οι ΗΠΑ συνέχισαν την ανάπτυξη των βαλλιστικών αντιπυραυλικών συστημάτων την περασμένη χρονιά.
Στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ πρόσφατα εγκατέστησαν τέτοια συστήματα στην Ρουμανία, ενώ σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο και στην Πολωνία το 2018.
Ταυτόχρονα, η Κίνα χαιρέτισε την δήλωση του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov σχετικά με τα αμφισβητούμενα νησιά της Νότιας Κινέζικης Θάλασσας.
Το Πεκίνο εκτιμά την στάση της Μόσχας στο συγκεκριμένο θέμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Lu Kang.
Ο Kang δήλωσε επίσης ότι οι ενέργειες τρίτων χωρών, τις οποίες δεν αφορά η συγκεκριμένη διεκδίκηση, δεν είναι παραγωγικές.
Για την Ρωσία, το θέμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, οπότε δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς οποιαδήποτε δήλωση, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει καλές και δημιουργικές σχέσεις με όλες τις διεκδικήτριες χώρες, εκτός από την Ιαπωνία, δήλωσε ο καθηγητής του Institute of Far East, Yakov Berger.
«Παρ’ όλα αυτά o Lavrov εξομαλύνει την κατάσταση, δίνοντας το παράδειγμα. Το Πεκίνο δεν επιχειρεί να καταστρέψει τις σχέσεις του με τις χώρες με τις οποίες έχει εδαφικές διαμάχες. Αυτό είναι το καλύτερο μοντέλο συμπεριφοράς, το οποίο μάλιστα είναι στα πρότυπα της Κινέζικης ηγεσίας», πρόσθεσε o Berger.
Ο Σ.Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει την άποψη πως όλες οι διεκδικήτριες χώρες στην περιοχή της Νότιας Κινέζικης θάλασσας, θα πρέπει να αποφύγουν την βία και να συνεχίσουν να αναζητούν παραγωγικές λύσεις για όλες τις πλευρές, που να βασίζονται στην διπλωματία.
Το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών τόνισε επίσης την ανάγκη παύσης της ανάμιξης χωρών που δεν τις αφορά η συγκεκριμένη διεκδίκηση και που επιχειρούν να διεθνοποιήσουν το ζήτημα.