Πολεμικό Ναυτικό
Ενημερώθηκε στις:

Η ώρα ενός πανίσχυρου ΠΝ-Το μέγεθος του κοιτάσματος στην Κρήτη θα είναι αρκετό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ΕΕ

Τεράστιες είναι οι ελπίδες που ενέσκηψαν από τα κοιτάσματα  που έχουμε νότια της Κρήτης μετά από τρισδιάστατες έρευνες, και τα οποία φτάνουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και για την ΕΕ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας είχε δηλώσει πρόσφατα: «Αν είμαστε τόσο τυχεροί, τότε το μέγεθος του οικοπέδου, που έως τώρα υπολογίζεται ότι θα βρούμε, θα είναι αρκετό για την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης».

Με βάση τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, οι ανάδοχοι θα πρέπει να ενημερώσουν για το αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση προς τα τέλη του 2024 – αρχές του 2025.

Η απόφαση για κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy για την έναρξη της δοκιμαστικής γεώτρησης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισης, ανέφερε ότι η επικαιροποίηση των δεδομένων θα γίνει στο τέταρτο τρίμηνο του 2024. Η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για την ερευνητική γεώτρηση τοποθετείται σε περίπου 12 – 18 μήνες.

Σημειώνεται ότι από τη λήψη της απόφασης μέχρι την έναρξη εκτέλεσης των σχετικών εργασιών, μεσολαβεί ένα διάστημα 1 – 1,5 έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Σε αυτό το πλαίσιο, η γεώτρηση, θα πρέπει να αναμένεται εντός του 2026, αν και είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να πραγματοποιηθεί προς τα τέλη του 2025.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών της αγοράς υδρογονανθράκων, αλλά και σχετικές εκθέσεις του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, θα αναδείξουν τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και συνολικά στην Ευρώπη.

Η Τουρκία αμφισβητεί με την Γαλάζια Πατρίδα ΝΑ της Κρήτης

Τούρκος αναλυτής είχε αναφέρει το 2022, ότι επέκταση της Ελλάδος νοτίως της Κρήτης συνιστά "βιασμό" της Τουρκίας.

Για την πιθανή επέκταση στα 12 ν.μ. νοτίως της Κρήτης, γνωστοί Τούρκοι "αναλυτές" έχουν προειδοποιήσει την Αθήνα ακόμα και με δράση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Δημοσιογράφοι και αναλυτές σχολιάζουν, μπροστά σε μεγάλους χάρτες της Ανατολικής Μεσογείου που αποτυπώνονται οι παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας, πως η επέκταση στα 12 ν.μ. «δημιουργεί προβλήματα» κυρίως προς την πλευρά της Λιβύης, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα θα καταπατήσει δικαιώματά της που απορρέουν από το αμφιλεγόμενο τουρκο-λιβυκο μνημόνιο.

Χθες είχαμε νέα επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης μεταναστών ολοκληρώθηκε με επιτυχία το βράδυ της Τετάρτης νότια της Κρήτης. 

Συγκεκριμένα, 47 αλλοδαποί εντοπίστηκαν σε λέμβο από ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή 15 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Εδώ και ένα χρόνο οι δουλέμποροι έχουν στοχοποιήσει την  Γαύδο και σίγουρα αυτό δεν είναι τυχαίο με όλα όσα αναφέρουμε πιο πάνω. 

Εφόσον θα ξεκινήσουμε εξορύξεις σε 1, 5 χρόνο οφείλουμε να πάρουμε τα μέτρα μας. 

Ελληνικά υποβρύχια μη επανδρωμένα οχήματα αλλάζουν την ισχύ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού μας

Σύμφωνα άρθρο μας, “το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει και νέα υποβρύχια drones που ήδη σχεδιάστηκαν κι ετοιμάζονται για κατασκευή, παρέχουν στο Πολεμικό μας Ναυτικό πλήρη υπεροχή και κάτω από τη θάλασσα”.

Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες και δεν μπορούμε ( ίσως και δεν πρέπει να υπάρχουν λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους).

Κινούμαστε προς την ορθή κατεύθυνση-Έρχεται το ελληνικό μη επανδρωμένο υποβρύχιο μέσω προγράμματος ΦΑΙΑΞ

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το υπουργό Άμυνας κ. Δένδια η χώρα μας δεν έχει επικεντρωθεί μόνο στα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά έχει και άλλα σχέδια που αφορούν τα περιβόητα UUV (Unmanned Underwater Vehicles).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Υπάρχει σχεδιασμός από ιδιωτικούς φορείς στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου για τη ναυπήγησή τους και μάλιστα μέσω του προγράμματος «ΦΑΙΑΞ», στο οποίο συμμετέχουν επτά ελληνικές εταιρείες και το Πανεπιστήμιο Πατρών”, είχε αναφέρει ο ίδιος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε όποια των περιπτώσεων η Κρήτη θα πρέπει να ενισχυθεί με σημαντικό αριθμό από την ηπειρωτική Ελλάδα επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών εκ των προτέρων που θα μετασταθμεύσουν εκεί, αντιαεροπορικών συστημάτων, χερσαίων δυνάμεων, αποβατικών σκαφών, πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων, Ειδικών δυνάμεων και ελικοπτέρων επιθετικών και μεταγωγικών, αφού εκτίμησή μας είναι ότι η όποια τουρκική αντίδραση θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή των Δωδεκανήσων, οπότε η Κρήτη θα πρέπει λόγω εγγύτητας να έχει ως νήσος βατήρας όλα τα παραπάνω.

Μην ρωτήσει κανένας πως θα πληρωθούν όλα αυτά και ακόμη περισσότερα, αφού τα χρήματα βρίσκονται στο βυθό του κρητικού Πελάγους αναμένοντας να τα βγάλουμε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ