Εκκλησία

Που το πάνε με τον διάλογο Ορθοδόξων-Ρωμαιοκαθολικών; Ετοιμάζουν έγγραφο «Στο δρόμο προς την ενότητα της πίστεως»

Του Μανώλη Κείου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συντονιστικής Επιτροπής του Διεθνούς Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής πλευράς στη Λέρο στις 8 Σεπτεμβρίου .

Συμμετείχαν οι Αρχιεπίσκοπος Ιώβ, Συμπρόεδρος και Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, Γραμματεύς και μέλος, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και ο Καρδινάλιος Kurt Koch, Συμπρόεδρος, εκ του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητος.

Επίσης μετείχαν Ιεράρχες και Θεολόγοι εκ των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων, Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας, και των Εκκλησιών Κύπρου, Ελλάδος, Πολωνίας και Αλβανίας, ως και δέκα εκπρόσωποι των Ρωμαιοκαθολικών.

Σκοπός της Συνάντησης ήταν να μελετήσουν τό θέμα της προσεχούς φάσης του Διαλόγου, περατώσαντες το θέμα: «Τό Πρωτείο του Επισκόπου Ρώμης κατά την πρώτην Χιλιετίαν».

Ως αποτέλεσμα των συζητήσεων, οι εκπρόσωποι των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και της Ρωμαιοκαθολικής πλευράς συμφώνησαν για την ανάγκη προετοιμασίας ενός εγγράφου με θέμα «Στο δρόμο προς την ενότητα της πίστεως. Θεολογικά και κανονικά ερωτήματα». Αναμένεται ότι το έγγραφο, το οποίο θα προετοιμάσει μια ειδική συντακτική ομάδα αποτελούμενη από μέλη της Επιτροπής θα προβεί σε απολογισμό των 37 χρόνων του διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρ/Καθολικών και θα περιγράφονται τα κύρια προβλήματα που πρέπει να συζητηθούν στα επόμενα στάδια.

Η Συντονιστική Επιτροπή έκρινε επίσης σκόπιμο να αρχίσει την εξέταση του θέματος «πρωτείου και συνοδικότητας στη δεύτερη χιλιετία και στην εποχή μας» ως συνέχεια της επεξεργασίας του θέματος στην πρώτη χιλιετία κάτι που συζητήθηκε κατά το προηγούμενο στάδιο του διαλόγου.

Στο νέο έγγραφο θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες οι εξελίξεις που οδήγησαν στη ρήξη του διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρ/Καθολικών τον XI αιώνα, και τις συνέπειες της για τους χριστιανούς της Ανατολής και της Δύσης. Ιδιαίτερη προσοχή στο έγγραφο δίνεται στο θέμα της ένωσης, η οποία συζητήθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου το διάστημα 1991-2000, αλλά παραμένει επίκαιρο. Στην ανάγκη για εκτενή περαιτέρω συζήτηση αυτού του θέματος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής επέμειναν οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και πολλών άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Το πρωί της 8ης Σεπτεμβρίου, εορτής της Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, τα Ορθόδοξα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής προσευχήθηκαν και έλαβαν την Θεία Κοινωνία κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.

Την ίδια ημέρα, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής επισκέφθηκαν τον καθεδρικό ναό της Αρχιεπισκοπής, το μουσείο της ιστορίας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και ένα κατάλυμα για την προσωρινή διαμονή στην Ελλάδα των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η επόμενη συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής της Μικτής Επιτροπής για τον Ορθόδοξο-Ρ/Καθολικο θεολογικό διάλογο θα λάβει χώρα στο τέλος του 2018.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ