Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το λιμενικό σε όλο το παραλιακό μέτωπο στα νότια προάστια λόγω της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό.
Ένα κομμάτι πετρελαιοκηλίδας, από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» , έφτασε στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Κοσμά κινητοποιώντας τις λιμενικές αρχές, που περιπολούν συνεχώς με σκάφη όλο το παραλιακό μέτωπο στα νότια προάστια.
Τη μεταφορά τμημάτων της πετρελαιοκηλίδας που έχει φτάσει στην Πειραϊκή, βοηθούν οι άνεμοι.
Εικόνες θλίψης επικρατούν στη Σαλαμίνα και στην Πειραϊκή μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη II», που κουβαλούσε φορτίο 2.570 τόνων καυσίμων, τα ξημερώματα της Κυριακής.
Παραλίες κατάμαυρες από την πίσσα και παγιδευμένα ζωάκια συνθέτουν το θλιβερό σκηνικό στα Σελήνια, την Κυνόσουρα, τη Φρεαττύδα και την Πειραϊκή.
Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη ρύπανση που προκάλεσε σε Σαλαμίνα και Πειραιά η βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου τα ξημερώματα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ψυτάλλεια.
Την ίδια στιγμή με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και σήμερα Τετάρτη οι προσπάθειες των σκαφών αντιρρύπανσης για την αντιμετώπιση κομματιών πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα αλλά και σε Φρεαττύδα και Πειραϊκή.
Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερα από 60 άτομα ιδιωτικού συνεργείου επιχειρούν εντατικά από το πρωί στην παραλία του Παρασκευά στην Καστέλλα και στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη επιχείρηση στο δεξαμενόπλοιο και ειδικά συνεργεία τρυπούν τις δεξαμενές προκειμένου να απαντλήσουν τα καύσιμα που βρίσκονται στο πλοίο. Συνολικά το πλοίο μετέφερε 2.300 τόνους, εκ των οποίων οι 300 έχουν καταλήξει στη θάλασσα.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι για πρώτη φορά η ΕΕ έστειλε ειδικό σκάφος για να βοηθήσει στην επιχείρηση καθαρισμού.
Πρόκειται για το ΑΚΤΑΙΑ Oil Spill Response Vessel που εστάλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλείας και Περιβάλλοντος (EMSA) στη Σαλαμίνα.
Είναι ένα σκάφος που κάνει κάθε τρεις μήνες άσκηση στην Ελλάδα, είναι πλήρως εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και ραντάρ που εντοπίζει την κηλίδα σε 20 χλμ. Η ΕΕ κινητοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, εστίες ρύπανσης έχουν εντοπιστεί στη θάλασσα στο Καλαμάκι και στον Άγιο Κοσμά, όπου πλωτό σκάφος του Λιμενικού ρίχνει αντιρρυπαντικά μέσα στη θάλασσα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι μέσα στη θάλασσα, στη Φρεαττύδα και την Πειραϊκή η κατάσταση είναι καλύτερη. Πληροφορίες ότι η πετρελαιοκηλίδα έχει φτάσει και στον σταθμό των κρουαζιερόπλοιων στον ΟΛΠ δεν επιβεβαιώνεται από το Λιμενικό.
Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας στην οποία συμμετείχαν ο γ.γ. Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης και Διονύσης Καλαματιανός, η δήμαρχος Σαλαμίνας και εκπρόσωποι παράλιων δήμων για να εξετάσουν πώς θα αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει.
«Μυρίζει όλος ο τόπος πετρέλαιο. Όλο το απόγευμα προσπαθούσαν με ειδικά φράγματα και ρίχνοντας χημικά», λέει επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Φρεαττύδας.
Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» είχε αποπλεύσει έμφορτο, από τα διυλιστήρια του Ασπροπύργου με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.
Οι παραλίες της Σαλαμίνας από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια είναι «μαύρες», λόγω της διαρροής μαζούτ και σύμφωνα με πληροφορίες η ρύπανση από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου.
Μέχρι και αυτή την ώρα τα αίτια του ναυαγίου παραμένουν αδιευκρίνιστα, ωστόσο πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι πιθανόν υπήρξε εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο του πλοίου από κάποιο σωλήνα.