Για μία ακόμη φορά χθες φάνηκε ξεκάθαρα ποιος νομοθετεί στην Ελλάδα και ποιος πραγματικά κυβερνάει τον τόπο τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι άλλος από την τρόικα όσο και αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιστεύει πώς την έδιωξε και θέλει να παραμυθιάσει τον ελληνικό λαό πως δεν δέχεται υποδείξεις. Η απόσυρση συγκεκριμένων διατάξεων από το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που αφορούσαν στην καταβολή επιδόματος για όσους δεν πληρώνονται από την εργασία τους, ήταν ενδεικτική.
Ο αρμόδια υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έφαγε ένα μεγάλο χαστούκι από τους δανειστές για να καταλάβει πώς δεν είναι εκείνη που γράφει τα νομοσχέδια, αλλά η τρόικα. Μέσα σε λίγες ώρες το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει στη Βουλή ξηλώθηκε και τώρα οι δανειστές απειλούν ότι θα το γράψουν εκείνοι και θα το δώσουν απλά στην κ. Αχτσιόγλου να το ψηφίσει και να το εφαρμόσει.
Η κυβέρνηση, τόσο μέσω της κ. Αχτσιόγλου, όσο και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου διαφήμιζαν το νομοσχέδιο και προκλητικά (ο δεύτερος) δήλωνε από τη Βουλή μία ημέρα πριν ότι κανείς εκ μέρους των δανειστών δεν του τράβηξε το αυτί και δεν του ζήτησε να αποσυρθούν διατάξεις. Χθες όμως στη Βουλή όλοι αντιλήφθηκαν πώς η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες.
Οι διατάξεις που αποσύρθηκαν προέβλεπαν πώς θα χορηγείται επίδομα στους εργαζομένους που είναι απλήρωτοι από τους εργοδότες. Ωστόσο, η υπουργός Εργασίας ποτέ δεν ξεκαθάρισε πώς και με ποιες προϋποθέσεις θα δίδεται αυτό το επίδομα, αφού είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί ή εύκολο να παραποιηθεί η πραγματική κατάσταση και έτσι το Δημόσιο να βρεθεί να πληρώνει αντί των επιχειρηματιών.
Στη Βουλή λοιπόν έγινε «κόλαση» χθες με την κ Αχτσιόγλου να δέχεται πυρά από παντού τόσο για την απόσυρση των διατάξεων όσο και για την αδήλωτη εργασία η οποία έχει σκαρφαλώσει τους τελευταίους μήνες στο 40%. Απίστευτο ποσοστό για Ευρωπαϊκή χώρα.
Οι εκπρόσωποι της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστήριξαν πως η κυβέρνηση επιχειρεί για μια ακόμα φορά να εξαπατήσει την εθνική αντιπροσωπεία και τους εργαζόμενους, διαφημίζοντας «ευεργετικές» διατάξεις, τις οποίες, όμως, αποσύρει λίγο πριν από την ψήφισή τους στη Βουλή καθώς δεν είχαν λάβει το «πράσινο φως» της τρόικας.
Παράλληλα, χαρακτήρισαν υποκριτικό τον ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους υπογραμμίζοντας πώς κατήργησαν το ΕΚΑΣ, απελευθέρωσαν τις ομαδικές απολύσεις και εν' όψει της τρίτης αξιολόγησης ετοιμάζονται να διαλύσουν και τα συνδικαλιστικά κεκτημένα.
Σημειώνεται πώς την περασμένη Τετάρτη η κυρία Αχτσιόγλου χαρακτήρισε ανυπόστατα τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι δανειστές έχουν εκφράσει ενστάσεις για τις διατάξεις του νομοσχεδίου για να έρθει ωστόσο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών και να υποστηρίξει πως οι θεσμοί έχουν αντιρρήσεις, οι οποίες όμως δεν αποτελούν αιτία απόσυρσης του σχεδίου νόμου.
Ειδικότερα, η κυρία Αχτσιόγλου απέσυρε το άρθρο που προέβλεπε πως ουσιώδεις μεταβολές των εργασιακών σχέσεων σε μια επιχείρηση χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων είναι άκυρες, καθώς επίσης και απόσπασμα υπουργικής τροπολογίας που καθόριζε την έννοια του δόλου για τους εργοδότες σε περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων.
Η κυρία Αχτσιόγλου υποστήριξε πως η απόσυρση κρίθηκε αναγκαία, γιατί «υπάρχει απροσδιοριστία στην ουσιώδη μεταβολή, θα πρέπει να φέρουμε άρθρο πιο καλά ορισμένο».Επιπροσθέτως, με νομοτεχνικές βελτιώσεις ελαστικοποίησε την ποινή προσωρινής διακοπής λειτουργίας καταστημάτων για παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας και τους όρους αποκλεισμού παραβατών από τις δημόσιες συμβάσεις.