Ειδικού Συνεργάτη
Η προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει «πυρ και οργή» δηλαδή πυρηνικό πλήγμα, η συζήτηση για προληπτικό πλήγμα με τις δηλώσεις να γίνονται μπροστά στη κάμερα, το νέο σοβαρό επεισόδιο που καταγράφηκε χτες μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ και η απειλή της Πιονγκγιανγκ για αντίποινα έστρεψε τους επενδυτές προς την ασφάλεια του γεν, του ελβετικού φράγκου, του χρυσού και των κρατικών ομολόγων με τους δείκτες της Wall Street να κινούνται στο κόκκινο.
Η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα αυξάνει τον γεωπολιτικό κίνδυνο και ταυτόχρονα τον δείκτη «φόβου» VIX,ο οποίος ενισχύθηκε κατά 45% για να φθάσει στις 16,11 μονάδες.
Πτώση 203 μονάδων ή 0,92% για τον Dow Jones στις 21.844 μονάδες, με τη μετοχή της Goldman Sachs να εμφανίζει τις μεγαλύτερες απώλειες, οι οποίες ξεπέρασαν το 2%.
Ο S&P 500 τερμάτισε με πτώση 1,45% στις 2.438,21 μονάδες.
Ο Nasdaq σημείωσε επίσης, απώλειες ύψους 2,13% φτάνοντας τις 6.216,87 μονάδες.
Ενώ οι μετοχές στην Ευρώπη και την Ασία καταγράφουν απώλειες, το ελβετικό φράγκο αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό του έναντι του ευρώ τα τελευταία δύομισι και πλέον χρόνια.
«Τα σχόλια του Τραμπ για τη Βόρεια Κορέα έχουν δημιουργήσει νευρικότητα και ο φόβος είναι ότι ο πρόεδρος πράγματι το εννοεί όταν λέει ‘πυρ και οργή’», δήλωσε ο Ναέμ Ασλάμ, αναλυτής στην Think Markets στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι είναι τυπική αντίδραση των επενδυτών να στρέφονται προς τα λεγόμενα ‘ασφαλή καταφύγια’.
Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 0,9%.
Ο γαλλικός δείκτης CAC υποχώρησε κατά 1,6% και ο γερμανικός κατά 1,3%.
Ο δείκτης Nikkei 225 του Τόκιο έκλεισε με απώλειες 1,3% στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουνίου καθώς το ισχυρό γεν έπληξε τις εταιρίες εξαγωγών, ενώ ο δείκτης της Νότιας Κορέας KOSPI υποχώρησε κατά 1,1% σε χαμηλό επτά εβδομάδων.
Το γουόν της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,9% έναντι του δολαρίου.
Ο βασικός δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού, εκτός της Ιαπωνίας, υποχώρησε νωρίτερα κατά 0,6%.
Αντίθετα, οι επενδυτές στράφηκαν σε στοιχεία που τείνουν να ευνοούνται σε περιόδους γεωπολιτικών εντάσεων και οικονομικών αναταραχών.
Το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε κατά 0,5% στα 109,70 ανά δολάριο.
Το ελβετικό φράγκο ανέστρεψε την πτωτική πορεία των τελευταίων δύο εβδομάδων και ενισχύθηκε κατά 1,1% στο 0,9611 ανά δολάριο. Έναντι του ενιαίου νομίσματος, το φράγκο ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 1,2% στα 1,1305 ανά ευρώ. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,1% στο 1,1733 δολάριο.
Οι αποδόσεις των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 4,3 μονάδες βάσης στο 2,24% ενώ των αντίστοιχων γερμανικών κατά 3 μονάδες βάσης στο 0,43%, σε χαμηλό έξι εβδομάδων.
Ο χρυσός αυξήθηκε κατά 0,6% στα $1.268 δολάρια η ουγγιά.
«Εάν παρατηρήσει κανείς τη συνολική εικόνα της αγοράς, θα δει ότι καταγράφηκε sell-off σε όλους τους κλάδους», τόνισε ο Paul Springmeyer, επικεφαλής επενδύσεων στη μονάδα Private Client Reserve, της U.S. Bank.
«Εκτιμούμε ότι ο «πόλεμος» θα παραμείνει λεκτικός και κάποια στιγμή θα χαθεί από τα πρωτοσέλιδα. Πάντως εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα περαιτέρω πτώσης των μετοχών», εκτιμά ο Michael Shaoul, επικεφαλής της Marketfield Asset Management.
Χτες, οι ΗΠΑ έριξαν και άλλο "λάδι στη φωτιά" καθώς εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων ενός τεχνητού νησιού που κατασκεύασε η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα έπλευσε ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως ευθεία αμφισβήτηση των διεκδικήσεων του Πεκίνου στη διαφιλονικούμενη περιοχή.
Μετά και αυτή την αμερικανική πρόκληση, θεωρείται δεδομένο πως η Κίνα θα αφήσει ελεύθερο τον Κιμ Γιονγκ Ουν να προχωρήσει σε νέες πυραυλικές δοκιμές
Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι το αντιτορπιλικό USS John S. McCain έπλευσε κοντά στην ατόλη Mischief Reef στις νήσους Spratly που διεκδικούν η Κίνα και άλλες χώρες της περιοχής.
Ήταν η τρίτη τέτοια επιχείρηση που πραγματοποίησε το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό επί θητείας Τραμπ, ως απάντηση στην απόπειρα του Πεκίνου να περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοϊα στη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια αυτή περιοχή κι ενώ ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επιδιώκει τη συνεργασία των Κινέζων στο βορειοκορεατικό.
Το τεχνητό νησί Subi που κατασκεύασε η Κίνα στις νήσους Spratly στη Νότια Σινική Θάλασσα διαθέτει αεροδρόμιο και στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Η Ουάσιγκτον επικρίνει δριμύτατα την Κίνα για την κατασκευή τεχνητών νησιών και τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής εκφράζοντας φόβους ότι το Πεκίνο θα χρησιμοποιήσει τα αεροδρόμια και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που έφτιαξε στη Νότια Σινική Θάλασσα για να περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοϊα.
Η Κίνα έχει εγείρει εδαφικές διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, από όπου διέρχονται πλοία που μεταφέρουν ετησίως εμπορεύματα αξίας περίπου τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ανάλογες διεκδικήσεις εγείρουν κι άλλες χώρες της περιοχής, όπως το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ.
Από την πλευρά της η Κίνα έκανε λόγο για παραβίαση του κινεζικού και του διεθνούς δικτύου από αντιτορπιλικό του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το συμβάν αυτό αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας.
«Οι ενέργειες του αντιτορπιλικού των ΗΠΑ παραβίασαν το κινεζικό και διεθνές δίκαιο» ενώ «έπληξαν βαρύτατα την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας», αναφέρει ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κινεζικού ΥΠΕΞ (http://www.fmprc.gov.cn).
«Η Κίνα είναι πολύ δυσαρεστημένη για (το συμβάν) αυτό και θα εγείρει ζήτημα στην πλευρά των ΗΠΑ», προστίθεται στην ανακοίνωση.