Απανωτά διατροφικά σκάνδαλα χτυπούν την ΕΕ και κυρίως τον απλό κόσμο που δεν ξέρει τι να αγοράσει και ποιον να εμπιστευθεί. Πριν λίγο εμφανίστηκε νέο διατροφικό σκάνδαλο με χιλιάδες Βρετανούς να κινδυνεύουν να μολυνθούν από ηπατίτιδα Ε!Κοινός παρανομαστής οι ίδιες χώρες, Ολλανδία, Γερμανία, Βρετανία.
Φαίνεται ότι στην διεφθαρμένη ΕΕ τα σκοτεινά κυκλώματα που θέλουν μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού έχουν εφαρμόσει τα σχέδια τους.
Στην… πρίζα βρίσκονται οι Έλληνες αβγοπαραγωγοί, λόγω της εμφάνισης μολυσμένων αυγών σε ευρωπαϊκές χώρες με τελευταίο κρούσμα την Ισπανία!
Όπως τόνισε με δηλώσεις του ο διευθυντής της Ένωσης Αβγοπαραγωγών Ελλάδας (ΕΑΕ), Γιάννης Λιάρος, το σκάνδαλο που έχει «σηκώσει στο πόδι» την ΕΕ και αφορά τα μολυσμένα αβγά με παρασιτοκτόνο Fipronil, «είναι ζήτημα που όλοι στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά και τουλάχιστον έως στιγμής δεν υπάρχει ανησυχία».
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ξεκίνησε, όταν πτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία κάλεσαν εταιρεία που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της διάδοσης της κόκκινης ψείρας, ενός παράσιτου επικίνδυνου για τα πουλερικά, και η οποία χρησιμοποίησε Fipronil στα προϊόντα της.
Η ουσία αυτή, που χρησιμοποιείται σε κτηνιατρικά προϊόντα κατά των ψύλλων, των ακάρεων και των τσιμπουριών, απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για τη διατροφική αλυσίδα.
Σε μεγάλες ποσότητες, το συγκεκριμένο παρασιτοκτόνο θεωρείται «μέτρια τοξικό» για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι επικίνδυνο για τα νεφρά, το ήπαρ και τον θυροειδή. Τονίζεται δε ότι η μολυσμένα αβγά εντοπίστηκαν σε Γερμανία, Ισπανία και μόλις πρόσφατα σε Ιταλία, χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες του προϊόντος από την Ολλανδία.
«Υπάρχει κινητικότητα και εκτιμώ ότι δεν είμαστε πλέον πολύ μακριά από την επέκταση του συστήματος “Αρτεμις” στην ελληνική αβγοπαραγωγή», απάντησε σε σχετικό ερώτημα του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο κ. Λιάρος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «φαίνεται επιτέλους το νερό να μπαίνει στο αυλάκι».
Υπενθυμίζεται ότι το προαναφερόμενο σύστημα ισχύει για το κρέας και το γάλα.
Πάντως, η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου συστήματος θα φανεί -σύμφωνα με τον ίδιο- κατά την εφαρμογή του για τουλάχιστον έναν χρόνο και στη συνέχεια «οι Έλληνες αβγοπαραγωγοί θα είναι σε θέση να αποφασίσουν αν χρειάζεται επικουρικά η λήψη επιπλέον μέτρων για να μπει… φρένο στις ελληνοποιήσεις παράνομα εισαγόμενων αβγών, φαινόμενο που πέραν των οικονομικών επιπτώσεων για τον κλάδο συνιστά και εξαπάτηση των καταναλωτών».
Οι πιο... αισιόδοξοι, μιλούν για ποσοστό 10% παρανόμως κυκλοφορούντων αβγών στην αγορά. Άλλοι κάνουν λόγο για 30% και πλέον. Ο κ. Λιάρος τονίζει πως δεν μπορεί να υιοθετήσει καμία από τις δύο εκτιμήσεις, αλλά σημειώνει πως «ακόμα και ένα αβγό να μπαίνει στη χώρα παράνομα και να βαφτίζεται ελληνικό, παραπλανώντας τον Έλληνα καταναλωτή, πρέπει να υπάρχει δυναμική αντίδραση».
Προσθέτει επίσης ότι «την τελευταία 5ετία το ζωικό κεφάλαιο του κλάδου εκτιμάται ότι μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 35%. Σε απόλυτο αριθμό υπολογίζεται λίγο περισσότερα από 3 εκατ. πτηνά αβγοπαραγωγής».
Αυτήν την περίοδο, όπως επισημαίνει, «κατέβασαν… ρολά αρκετές μονάδες στην Ελλάδα», γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος παραγωγός «έκλεισε τη μια μονάδα του και διατήρησε την άλλη ή στράφηκε μόνο στην εμπορία εγκαταλείποντας το αντικείμενο του παραγωγού, λόγω κόστους».
Εξηγεί ότι το υψηλό κόστος παραγωγής με τις ζωοτροφές να είναι εισαγόμενες, άρα πολύ ακριβές σε σύγκριση με τα ισχύοντα στις ανταγωνίστριες χώρες της περιοχής (Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.), αλλά και οι γενικότερες επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις, από την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, καθιστούν πλέον ασύμφορη την επένδυση και οδηγήσουν πολλούς στην πόρτα της εξόδου από τον κλάδο.
Ιταλία: Κατασχέθηκαν 92.000 αβγά μετά το διατροφικό σκάνδαλο με το χημικό fipronil
Σε χιλιάδες κατασχέσεις αβγών μετά την έκταση που έχει πάρει το διατροφικό σκάνδαλο με το fipronil στην Ευρώπη, προχώρησαν οι ιταλικές αρχές.
Οι 92.000 κατασχέσεις έγιναν στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων και αφού διαπιστώθηκε ότι δύο αβγά στις περιοχές Μάρκε και Λάτσιο, είχαν μολυνθεί με το συγκεκριμένο εντομοκτόνο.
Παράλληλα, όμως, οι ειδικοί καθησυχάζουν τους πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι «το εντομοκτόνο αυτό είναι τοξικό για τον άνθρωπο, μόνον όταν χρησιμοποιείται και εισάγεται στον οργανισμό σε μεγάλη ποσότητα».
Συγκεκριμένα, ο Αντέλμο Λούζι, υπεύθυνος της ειδικής υπηρεσίας των καραμπινιέρων κατά της αλλοίωσης των τροφίμων, τόνισε ότι «για να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, ένας άνθρωπος θα έπρεπε να φάει τουλάχιστον επτά μολυσμένα αβγά με Fipronil την ημέρα».
Νέο διατροφικό σκάνδαλο!
Χιλιάδες Βρετανοί ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Ε, επειδή κατανάλωσαν προϊόντα χοιρινού κρέατος (λουκάνικα και συσκευασμένες φέτες ζαμπόν) από μια συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE).
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στους «Times», τον «Independent», την «The Telegaph» αλλά και σε άλλες μεγάλες βρετανικές εφημερίδες, σύμφωνα με την έκθεση του PHE, ο ιός, που ενδέχεται να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος και νευρολογικές βλάβες, μπορεί να έχει μολύνει από 150.000 έως και 200.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο από το 2014 έως το 2016.
Η ίδια μελέτη, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο μια αλυσίδα καταστημάτων, την οποία ενδεικτικά ονόμασαν «Supermarket X» συνδέεται με την έξαρση της ηπατίτιδας Ε (HEV) και ιδιαίτερα με τα λουκάνικα δικής της επωνυμίας.
Το συγκεκριμένο στέλεχος της ηπατίτιδας Ε φέρουν μόνο προϊόντα χοιρινού κρέατος από την Ευρώπη και κυρίως από την Ολλανδία και τη Γερμανία, αλλά όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνουν τα δημοσιεύματα.
Αν και επισήμως οι Αρχές της Βρετανίας δεν κατονόμασαν την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, τα ολλανδικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν συνδέσει την βρετανική εταιρεία Tesco ως υπαίτιο για τα κρούσματα της ηπατίτιδας.
Μέχρι στιγμής, η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί τους ισχυρισμούς, ωστόσο ένας εκπρόσωπός της, δήλωσε στον «Independent», ότι συνεργάζονται στενά με την PHE για να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες τους μπορούν να είναι σίγουροι για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων που αγοράζουν.
Μάλιστα επικαλέστηκε ότι η έρευνα του PHE είχε γίνει πριν από τρία χρόνια, σε εξήντα άτομα που παρουσίασαν τον ιό της ηπατίτιδας και όλοι τους είχαν φάει προϊόντα χοιρινού από την συγκεκριμένη αλυσίδα, αλλά όπως είπε, δεν μπορεί κάτι τέτοιο δε συνδέει οπωσδήποτε τον ιό με τα προϊόντα του χοιρινού κρέατος…
Σύμφωνα με τον PHE, τα περιστατικά μόλυνσης από την ηπατίτιδα Ε έχουν καταγράψει κατακόρυφη άνοδο από 368 το 2010, σε 1.243 το 2016.
Ο ιός προκαλεί κίρρωση του ήπατος και στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η γρίπη, ο πυρετός, ο εμετός και το κιτρίνισμα του δέρματος. Σε ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια, νευρολογικές βλάβες, ακόμη και τον θάνατο.
Εκπρόσωπος της αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου επεσήμανε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από το σωστά μαγειρεμένο κρέας περιορίζεται.
Μια άλλη ιστοσελίδα, η Foodlog, αναφέρει ότι η ηπατίτιδα Ε ανιχνεύθηκε στο 80% των λουκάνικων που πωλούνται στην Ολλανδία. Από την πλευρά τους, οι επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα μολύνονται από το αίμα των μη αποστειρωμένων χοίρων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το γεγονός αυτό αποτελεί δεύτερο πλήγμα για την Ολλανδία, ύστερα από το ξέσπασμα του σκανδάλου με τα μολυσμένα αυγά από το εντομοκτόνο Fipronil.
Πώς να ξεχωρίσετε τα μολυσμένα με fiprolin αυγά
Το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά ήρθε στο φως την 1η Αυγούστου, όταν αποκαλύφθηκε πως έλεγχοι σε παρτίδες αυγών στην Ολλανδία έδειξαν ότι υπήρχαν υψηλά ποσοστά ενός εντομοκτόνου, το οποίο ονομάζεται fipronil. Πρόκειται για έναν τοξικό αντι-ψειρικό χημικό παράγοντα που απαγορεύθηκε να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή προϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά διαπιστώθηκε ότι πέρασε στην τροφική αλυσίδα.
Οι αρχές της Ολλανδίας διέταξαν την άμεση απόσυρση των μολυσμένων αυγών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και προσωρινά έκλεισαν σχεδόν 180 αγροκτήματα. Εκατομμύρια αυγά στη συνέχεια απομακρύνθηκαν από τα ράφια στο Βέλγιο, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο
Σε πειράματα με ποντίκια, η εν λόγω ουσία προκάλεσε βλάβη στο νευρικό σύστημα και στο συκώτι, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου (BFR). Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών για τα Φυτοφάρμακα (NPIC) αναφέρει ότι «η άμεση, βραχυπρόθεσμη επαφή με το δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρύ ερεθισμό του δέρματος (…) Όταν καταναλωθεί από άνθρωπο, το fipronil προκαλεί εφίδρωση, ναυτία, εμετό, κεφαλαλγία, πόνο στο στομάχι, ζάλη, αδυναμία και επιληπτικές κρίσεις».
Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι τα επίπεδα της ουσίας που ανιχνεύονται στα αυγά δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε να είναι γενικά επικίνδυνα για τους ενήλικες, αλλά θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά.
Πόσα μολυσμένα αυγά με fipronil θα έπρεπε να φάει ένας ενήλικας για να κινδυνεύσει η υγεία του;
Μέχρι στιγμής, η υψηλότερη ποσότητα fipronil που μετρήθηκε ήταν 1,2 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο αυγών. Βάσει αυτού, το BFR υπολογίζει ότι ένας ενήλικας βάρους 65 κιλών θα μπορούσε να φάει έως και επτά αυγά εντός 24 ωρών και να μην έχει πρόβλημα.
Η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE) συνιστά γενικά να μην καταναλώνει κανείς περισσότερα από τρία αυγά την εβδομάδα.
Τι γίνεται με τον κίνδυνο για τα παιδιά;
Το BFR υπολογίζει ότι ένα παιδί που ζυγίζει 15-16 κιλά δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από 1,7 μολυσμένα αυγά εντός 24 ωρών.
Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω προμηθευτεί μολυσμένα αυγά;
Πρώτα απ’ όλα επιλέξτε αυγά με σφραγίδα ελληνικής παραγωγής. Αν αγοράσετε εισαγόμενα αυγά, ή αυγά που δεν είστε σίγουροι αν είναι εισαγόμενα, ή όχι, τότε ελέγξτε τον αριθμό στην σφραγίδα τους και δείτε αν περιλαμβάνεται στις λίστες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα «www.nvwa.nl». Είναι η επίσημη ιστοσελίδα όπου οι αρχές της Ολλανδίας έχουν δημοσιεύσει τον πλήρη κατάλογο των αριθμών στις σφραγίδες από μολυσμένα αυγά στην χώρα τους.
Εάν τα αυγά σας έχουν τέτοια σφραγίδα, πετάξτε τα, ή μπορείτε να τα επιστρέψετε στο κατάστημα, που τα αγοράσατε, για να πάρετε τα χρήματά σας πίσω.
Πώς ξεκίνησε το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά;
Το fipronil χρησιμοποιείται συνήθως σε κτηνιατρικά προϊόντα, για να απομακρύνονται ψύλλοι και ψείρες, αλλά απαγορεύεται να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ζώων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως τα κοτόπουλα.
Οι ειδικοί υποπτεύονται ότι η ουσία εισήχθη σε φάρμες πουλερικών από μια ολλανδική επιχείρηση με την ονομασία Chickfriend, η οποία χρησιμοποίησε το fipronil για να εξοντώσει τις κόκκινες ψείρες, ένα επικίνδυνο παράσιτο στα κοτόπουλα.
Τα ολλανδικά και βελγικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Chickfriend προμηθεύτηκε το fipronil από μια βελγική εταιρεία με την ονομασία Poultry-Vision, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν. Και οι δύο εταιρείες τελούν υπό διερεύνηση.
Παρτίδα με 20.000 μολυσμένα αυγά εντοπίστηκε στην Ισπανία
Προϊόντα αυγών μολυσμένων με το εντομοκτόνο fipronil εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Ισπανία σε μια αγροτοδιατροφική μονάδα στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν σήμερα οι ισπανικές αρχές.
Μια παρτίδα «20.000 παστεριωμένων αυγών σε υγρή μορφή» μολυσμένων με fipronil εντοπίστηκε σε αγροτοδιατροφική μονάδα στην ισπανική Χώρα των Βάσκων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας της ισπανικής κυβέρνησης.
Τα προϊόντα αυτά «δεν είχαν ακόμη χρησιμοποιηθεί» και θα καταστραφούν όλα, διευκρίνισε.
Ο εκπρόσωπος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι αγνοεί την προέλευση της εν λόγω παρτίδας. Ορισμένα ισπανικά μμε ανέφεραν ωστόσο ότι είχε εισαχθεί από τη Γαλλία.
Η Ισπανία γίνεται έτσι η 16η ευρωπαϊκή χώρα που έχει πληγεί από την κρίση των μολυσμένων με fipronil αυγών, η οποία ξέσπασε την 1η Αυγούστου και έχει πλήξει επίσης την Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ.
Η χρήση του fipronil, το οποίο χαρακτηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «μέτρια τοξικό» για τον άνθρωπο, απαγορεύεται στα ζώα που προορίζονται για τη διατροφική αλυσίδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.