Η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως της ΕΕ) είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τη διαδικασία επιστροφής των προσφύγων πίσω στην Ελλάδα, δηλαδή στο σημείο όπου «πάτησαν» για πρώτη φορά στη γηραιά ήπειρο, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι χώρες αυτές της Ευρώπης δεν υπολογίζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα ακόμη μαστίζεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων και θα στείλουν πίσω τους αιτούντες άσυλο, που πρώτη φορά κατεγράφησαν σε αυτήν.
Η Γερμανία έχει κάνει 400 αιτήσεις μετεγκατάστασης, σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου, αλλά και πηγές της ελληνικής κυβέρνησης. Η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Νορβηγία ζήτησαν επίσης να επιστραφούν στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο.
Σε δηλώσεις του στον Guardian, ο Γιάννης Μουζάλας, τόνισε: «Η διαδικασία έχει αρχίσει και πιστεύουμε ότι οι πρώτες επιστροφές θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα. Θα αρχίσει με έναν συμβολικό αριθμό, σαν μια πράξη φιλίας. Η Ελλάδα έχει ήδη υποδεχθεί τόσους πολλούς πρόσφυγες, έχει υποστεί τέτοια πίεση που η αποδοχή ακόμη περισσότερων θα ήταν παράλογη, ένα αστείο αν όχι μια τραγωδία».
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφερε, επίσης, ότι ακόμη δεν γνωρίζει πού θα φιλοξενήσει αυτούς τους ανθρώπους η χώρα μας. «Δεν ξέρω πού θα πάνε. Μπορεί στην Αθήνα, μπορεί στη Θήβα, θα φιλοξενηθούν σε διαμερίσματα. Ό,τι και να γίνει, οι συνθήκες θα είναι καλές, έχουν βελτιωθεί σημαντικά και θα πληρούν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως υπογραμμίζει ο Guardian, κάποιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η αποδοχή των προσφύγων δεν είναι κάτι που επιδέχεται διαπραγμάτευσης, καθώς είναι υποχρέωση της χώρας μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι έχει ήδη εισπράξει κεφάλαια από τις Βρυξέλλες. Με τη βρετανική εφημερίδα να σημειώνει ότι η επανεγκατάσταση δεν θα επηρεάσει τους αιτούντες άσυλο που έφθασαν στην ΕΕ πριν από το Μάρτιο 2017.
Επίσης, ο Guardian δεν παραλείπει να επισημάνει το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί και πάλι οι μεταναστευτικές ροές και ότι συνολικά εκτιμάται πως μόνο στα νησιά της Ελλάδας βρίσκονται 14.335 πρόσφυγες και μετανάστες.