Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο ψήφισμα του που αναμένεται σήμερα για την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δεν θα επιρρίπτει ευθύνη σε καμία πλευρά για την αποτυχημένη διάσκεψη στο Κράνς Μοντάνα, αλλά θα υιοθετεί για πρώτη φορά αμερικανική πρόταση για «στρατηγική αναθεώρηση» όλων των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, παρά το γεγονός ότι ανανεώνει τη θητεία της δύναμης για άλλους έξι μήνες (31 Ιανουαρίου 2018).
Τί σημαίνει αυτό πρακτικά; Πώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία (συνέταξε το ψήφισμα στο οποίο προστίθεται η αμερικανική πρόταση) στρώνουν χαλί λύσης στο Κυπριακό κομμένης και ραμμένης στα μέτρα της Τουρκίας. Ετοιμάζονται να μειώσουν ή και να αποσύρουν την ειρηνευτική δύναμη με το πρόσχημα της μείωσης των δαπανών αναγκάζοντας έτσι τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν. Βεβαίως, πίσω από την όλη αυτή προσπάθεια βρίσκεται το μοίρασμα των υδρογονανθράκων.
Στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κράνς Μοντάνα και λίγο πριν φάνηκε ο ύποπτος ρόλος των Βρετανών, αφού έκαναν στροφή 180 μοιρών με τον Μπόρις Τζόνσον να στηρίζει τις τουρκικές θέσεις, ενώ είναι γνωστές οι απόψεις των Αμερικανών και ειδικά ενός συστήματος (αυτό της Νούλαντ) που να γίνει η μοιρασιά των υδρογονανθράκων.
Στην προκειμένη περίπτωση δε, έρχεται και ένα άλλο στοιχείο να προστεθεί στο παζλ, αυτό της πρότασης του Νίκου Αναστασιάδη στην Διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα για αντικατάσταση της ειρηνευτικής δύναμης από αστυνομική δύναμη στην οποία όμως και θα συμμετείχαν Τούρκοι αστυνομικοί. Η πρόταση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, αφού συνιστά νομιμοποίηση των Κατοχικών Στρατευμάτων.
Εν τέλει η πρόταση Αναστασιάδη αποσύρθηκε, όπως και όλες οι υπόλοιπες για τα κεφάλαια που συζητούσαν οι δύο πλευρές, αφού υπήρξε εμπλοκή με τα παρεμβατικά δικαιώματα και το ρόλο της εγγυήτριας δύναμης που ζητούσε η Τουρκία, αλλά ίσως και να έδειξε τις εξελίξεις που υπαγορεύονται από τις μεγάλες δυνάμεις. Η εξέλιξή αυτή με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ είναι εξαιρετικά δυσμενής για την Κύπρο.
Κατά τα άλλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο ψήφισμα του που αναμένεται σήμερα θα «καλωσορίζει την πρόοδο στην, υπό την καθοδήγηση των ηγετών, διαδικασία από την 11η Φεβρουαρίου 2014 και τις προσπάθειες των ηγετών και διαπραγματευτών τους για να επιτευχθεί μια συνολική και διαρκής διευθέτηση, σημειώνει το αποτέλεσμα της διάσκεψης για την Κύπρο και παροτρύνει τις πλευρές και όλους τους εμπλεκόμενους συμμετέχοντες να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους σε μία διευθέτηση υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».
Επίσης, καλεί, μεταξύ άλλων, τους δύο ηγέτες «να καταβάλουν προσπάθειες για περαιτέρω εργασία για την επίτευξη συγκλίσεων στα βασικά θέματα» και «να βελτιώσουν τη δημόσια ατμόσφαιρα για τις διαπραγματεύσεις προς διασφάλιση μιας διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένης της επικέντρωσης των δημοσίων μηνυμάτων πάνω στις συγκλίσεις και στην πορεία προς τα μπρος, και της μεταφοράς πιο εποικοδομητικών και εναρμονισμένων μηνυμάτων».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητά από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών «να διατηρήσει τον προγραμματισμό για τη μετάβαση σε σχέση με μία διευθέτηση, καθοδηγούμενος από την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, και ενθαρρύνει τις πλευρές να εμπλακούν μεταξύ τους, καθώς και με την Ειρηνευτική Δύναμη και την αποστολή καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών σε ότι αφορά το θέμα αυτό» και προτρέπει την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Εξάλλου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη παίρνουν τη διπλωματική διαδικασία πολύ σοβαρά. «Προτιθέμεθα να διατηρήσουμε ιδιωτικές τις διπλωματικές μας ανταλλαγές και συνομιλίες, οι οποίες έχουν το νόημα να διεξάγονται κατ' αυτόν τον τρόπο και έχουμε εμπιστοσύνη ότι και τα μέρη θα πράξουν το ίδιο» πρόσθεσε.