Εκκλησία

Δεύτερο βήμα προς την πανθρησκεία μετά την αναγνώριση κοινού βαπτίσματος Παπικών-Κοπτών: Ενώνονται Μεθοδιστές & Αγγλικανοί -Το πολιτικό υπόβαθρο της ένωσης

Του Μανώλη Κείου

Πριν από δύο μήνες θεολογικό σεισμό είχε προκαλέσει η απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου και του ομολόγου του των Κοπτών να αναγνωρίζουν κοινό βάπτισμα.

Κατά την επίσκεψη του κ. Φραγκίσκου στην Αίγυπτο σε κοινή δήλωση, υπογεγραμμένη από τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Κοπτη Πάπα & Πατριάρχη Ταγουάρδο, οι Ρ/Καθολικοί και οι Κόπτες δηλώνουν για πρώτη φορά ότι θα αναγνωρίσουν εκατέρωθεν το μυστήριο της βάπτισης του άλλου.

Στη δήλωση αναφέρεται: «Δεν θα επαναλάβουμε το βάπτισμα που είχε δοθεί σε καθεμία από τις Εκκλησίες μας για οποιοδήποτε πρόσωπο επιθυμεί να ενταχθεί στην άλλη».

Τότε λοιπόν σχολιάζαμε πως εκείνο αποτελεί το πρώτο επίσημο βήμα στο δρόμο για την πολυπόθητη και μεθοδευμένη από όσους κινούν τα νήματα της Νέας Τάξης Πραγμάτων πανθρησκεία.

Πριν από λίγες ημέρες είχαμε και το δεύτερο βήμα!
Οι Μεθοδιστές της Μεγάλης Βρετανίας και η Αγγλικανική Εκκλησία ανακοίνωσαν ότι οι δύο εκκλησιαστικές κοινότητες εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που θα επιτρέψει να ξεπεραστεί η διαίρεση μεταξύ των κληρικών και των δύο δογμάτων!

Ο Dzhonatan Beyker, Αγγλικανός Επίσκοπος της πόλης του Φούλαμ, είπε ότι «η διαίρεση ανάμεσα στους Αγγλικανούς και τους Μεθοδιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια τρύπα στο ύφασμα του Σώματος του Χριστού» Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα έχουμε την ευκαιρία να «μπαλώσουμε αυτήν την τρύπα.»

Ο Μεθοδισμός ξεκίνησε τον 18ο αιώνα ως ένα κίνημα στην Εκκλησία της Αγγλίας και στην Αγγλικανική Κοινωνία.

Η “Εκκλησία” των Μεθοδιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο επί του παρόντος δεν παρέχει Επισκόπους και αντ 'αυτού υφίσταται μια Διάσκεψη, της οποίας επικεφαλής είναι ένας ιερέας. Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόταση, η οποία είναι επί του παρόντος υπό εξέταση, η διάσκεψη θα προεδρεύεται από τον Πρόεδρο, τον επίσκοπο, του οποίου η θέση κατά πάσα πιθανότητα θα ανατεθεί σε μια ομάδα τριών Αγγλικανών επισκόπων.

Για την Αγγλικανική Εκκλησία, η εφαρμογή της πρότασης αυτής θα σήμαινε απόρριψη του 350 ετών νόμου, που υποστηρίζει ότι μόνο ένα άτομο που έχει χειροτονήθηκε ιερέας μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα εντός του ναού.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι δύο ονομαστικές αξίες θα διατηρήσουν τις δομές ελέγχου τους. Η Αγγλικανική Εκκλησία ελέγχεται από το συνοδικό σύστημα, ενώ οι Μεθοδιστές στη Βρετανία χωρίζονται ανά περιοχές και κυρίως επικεντρώνεται στις τοπικές κοινωνίες.

Πολιτική χροιά

Πάντως η επικείμενη αυτή ενοποίηση έχει και πολύ συγκεκριμένη πολιτική χροιά.
Η ενδεχόμενη αυτή σλοιπόν σηματοδοτεί επίσης μια σημαντική στιγμή στη βρετανική πολιτική σκηνή. Η Εκκλησία της Αγγλίας έχει από καιρό στενές σχέσεις με το κεντροδεξιό Συντηρητικό Κόμμα, ενώ οι Μεθοδιστές ήταν πάντα σε ευθυγράμμιση με το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα. Τα δύο αυτά κόμματα αποτελούν την κυρίαρχη δύναμη στη βρετανική πολιτική σκηνή: οι Συντηρητικοί κατέχουν 317 από τις 650 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, και το Εργατικό Κόμμα έχει 262 έδρες στο κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...