Το πιο κρύο κατοικημένο μέρος στη Γη είναι ένα μικρό χωριό στη σιβηρική τούνδρα που ονομάζεται Oymyakon, όπου η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ήταν στους -90 βαθμούς Κελσίου. Η μέση θερμοκρασία του χειμώνα κυμαίνετε -58 βαθμούς Κελσίου
Ο φωτογράφος Amos Chapple, από την Νέα Ζηλανδία, πήγε μια διήμερη εκδρομή στο ρωσικό χωριό και γρήγορα έμαθε πόσο οδυνηρή μπορεί να είναι αυτή η χαμηλή θερμοκρασία.
Το έδαφος είναι πάντα παγωμένο, και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, τα κινητά τηλέφωνα και οι κινητήρες των αυτοκινήτων είναι συνεχώς σε κίνδυνο από την κατάψυξη.
Τα αυτοκίνητα δεν πρέπει να μένουν εκτεθειμένα έξω, αλλά πρέπει να διατηρούνται σε ένα θερμαινόμενο γκαράζ για την πρόληψη ζημιών.
Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν όσον το δυνατόν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους για να αποφευχθούν οι ψυχρές θερμοκρασίες. Με τέτοιες θερμοκρασίες, αν ένας άνθρωπος βγει έξω γυμνός θα πεθάνει μέσα σε 60 δευτερόλεπτα από το κρύο. Συχνά έξω είναι σκοτεινά και έρημα, με μόνο τρεις ώρες του φωτός το χειμώνα.
Ωστόσο, το καλοκαίρι η πόλη έχει μέχρι και 21 ώρες φως και οι θερμοκρασίες μπορούν να αυξηθούν κατά μέσο όρο 73 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις θερμοκρασίες του Χειμώνα.
Οι περίπου 500 κάτοικοι του χωριού είναι εξαιρετικά σκληραγωγημένοι: δεν μπορούν να καλλιεργήσουν καμία σοδειά και η διατροφή τους συνίσταται κυρίως σε κρέας αλόγου και ταράνδου.
Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο μέχρι το θερμόμετρο να δείξει – 52° Κελσίου.
Περιέργως επίσης μια από τις κύριες πηγές εσόδων για τους κατοίκους είναι ο τουρισμός: κάθε χρόνο επισκέπτονται το μέρος χιλιάδες λάτρεις της περιπέτειας για να κυνηγήσουν ταράνδους, να ψαρέψουν στις παγωμένες λίμνες και να κάνουν μπάνιο στις θερμές πηγές του νησιού.
Όσο και αν ακούγεται ειρωνικό, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι είναι το… μετά θάνατον: χρειάζονται αρκετές μέρες και πολλά εργατικά χέρια για να σκάψουν έναν τάφο εξαιτίας του παγωμένου εδάφους. Η διαδικασία περιλαμβάνει το άναμμα φωτιάς ώστε να λιώσει ο πάγος και να σκάψουν μετά.