Μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης η κυβέρνηση εξαπολύει «καταιγίδα» φόρων σε βάρος των Ελλήνων και ειδικά των μικρομεσαίων προκειμένου να βάλει χρήμα στα ταμεία και να πιάσει τους στόχους του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.
Κατ' αρχήν η κυβέρνηση «απασφάλισε» με τους πλειστηριασμούς ακινήτων δίδοντας το «πράσινο φως» στις τράπεζες και στις Εφορίας να βγάλουν στο σφυρί σπίτια, οικόπεδα και άλλα ακίνητα. Η διακοπή της αποχής των συμβολαιογράφων μετά από 8 μήνες αναμένεται να οδηγήσει σε έκρηξη των πλειστηριασμών καθώς το «στοκ» των ακινήτων που θα βγει στο σφυρί το επόμενο διάστημα ξεπερνάει τα 5.000.
Δεν είναι τυχαίο πώς οι συμβολαιογράφοι σταμάτησαν την αποχή τους από τους πλειστηριασμούς μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχετήρια χιλιάδες πολίτες και όχι μόνο άνθρωποι με «βαρύ» εκκαθαριστικό.
Ακόμα και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αγοραστές σε ικανοποιητικές τιμές, οι τράπεζες προκειμένου να αποφύγουν σημαντική μείωση των αξιών, είναι αποφασισμένες να αγοράσουν τα ακίνητα που θα βγουν προς ρευστοποίηση. Ήδη, οργανώνονται για την επόμενη μέρα μέσω των εταιρειών αξιοποίησης ακινήτων που διαθέτουν ή πρόκειται να συστήσουν, οι οποίες θα αναλάβουν τη διαχείριση αυτών των ακινήτων και την πώληση τους σταδιακά και σε μεταγενέστερο στάδιο.
Η δέσμευση για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40% έως το τέλος του 2019 που έχουν αναλάβει οι τράπεζες δοκιμάζεται καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση που εμφάνισαν το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι αποτέλεσμα εκτεταμένων διαγραφών και όχι αποτέλεσμα ρύθμισης.
Από την πλευρά των Εφοριών βγαίνουν ακίνητα στο σφυρί για χρέη προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία με στόχο να γεμίσουν τα ταμεία και να πιαστούν οι φορολογικοί στόχοι για τον τρέχον έτος. Μη εκπλήρωση των στόχων σημαίνει και νέα μέτρα.
Δεν είναι όμως μόνο οι πλειστηριασμοί ακινήτων αλλά και οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών που αφορούν σε 1.600.000 φορολογούμενους για χρέη στο Δημόσιο που θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. Και μιλάμε για χρέη τα οποία είναι μόλις πάνω από τα 500 ευρώ.
Έρχεται επίσης το μπουγιουρντί των φορολογικών δηλώσεων, αφού μέχρι στιγμής τα περισσότερα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά και ένα ποσοστό της τάξεως του 40% από τις δηλώσεις που έχει υποβληθεί καλείται να πληρώσει περί τα 1.000 φόρο.
Συγκεκριμένα από τα 3.894.296 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί στο Taxisnet (από σύνολο 6,2 εκατ.) προκύπτει ότι το 38,8% των φορολογουμένων, δηλαδή περίπου 1.502.877 δηλώσεις, θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσο όρο φόρο ύψους 990,32 ευρώ, δηλαδή 1.488.324.357 ευρώ συνολικά.
Αντίθετα, επιστροφή φόρου αναμένεται να λάβει μόλις το 16,06% των φορολογουμένων, δηλαδή περίπου 623.080 δηλώσεις, ενώ για περίπου 1.747.387 φορολογούμενους το εκκαθαριστικό της εφορίας είναι μηδενικό.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, εκτιμάται ότι μόλις θα έχουν υποβληθεί όλες οι φορολογικές δηλώσεις τα χρεωστικά εκκαθαριστικά που θα προκύψουν να ανέλθουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% (πάνω από 2,4 εκατομμύρια νοικοκυριά) και ο μέσος φόρος θα διαμορφωθεί στα 1.250 ευρώ.
Τα εκκαθαριστικά είναι φέτος αρκετά επιβαρυμένα σε σχέση με πέρυσι και περιλαμβάνουν κυρίως τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης αλλά και το τέλος επιτηδεύματος των 500-650 ευρώ που οφείλουν να πληρώσουν όσοι δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και το φόρο πολυτελούς διαβίωσης τον οποίο υποχρεούνται να καταβάλουν όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών, παλαιότητας μέχρι 10 ετών, σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων και πισίνες.
Με τις φορολογικές δηλώσεις που κλείνουν σε μια εβδομάδα (αν και αναμένεται να δοθεί παράταση όπως κάθε χρόνο) και η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις δόσεις, η πρώτη έως τα τέλη Ιουλίου, η δεύτερη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει να συγκεντρώσει το 1 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την αύξηση των φορολογικών εσόδων φέτος (από τα 3 δισ. στα 4 δισ. ευρώ), καθώς μέχρι στιγμής, τα έσοδα υπερβαίνουν οριακά τους στόχους.