Μέση Ανατολή

Σαουδική Αραβία και Ισραήλ ενώνουν τις δυνάμεις τους εναντίον της Τουρκίας!

Ο κόσμος ήρθε ανάποδα για τον Ερντογάν ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει αεροπορική  βάση στην Σαουδική Αραβία , αλλά έφαγε ένα  «μεγαλοπρεπέστατο χαστούκι» από τους Σαουδάραβες Βασιλιάδες , παρά τις φαινομενικά καλές σχέσεις με την βασιλική οικογένεια.

Ισραήλ και Σαουδική Αραβία φαίνεται ότι έχουν έρθει πολύ κοντά και η Τουρκία δεν απομονώνεται απλά αλλά στοχοποιείται από τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Στη συνέντεξη του επί ελληνικού εδάφους άλλωστε ο Μ.Νετανιάχου ήταν ξεκάθαρος.

Στόχος η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η σύσφιξη των σχέσεων με τα κράτη του Κόλπου.

Από ότι φαίνεται μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ν. Τραμπ όλα άλλαξαν στην Μέση Ανατολή για την Τουρκία.

Ανώνυμος αξιωματούχος ανέφερε  ότι το βασίλειο «δεν μπορεί να επιτρέψει στην Τουρκία να κατασκευάσει αεροπορική στρατιωτική βάση  στα εδάφη του».

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA ανακοίνωσε  ότι η Σ.Αραβία  δεν καλωσορίζει την σκέψη κατασκευής  μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης,  παρόμοια με εκείνη που χτίστηκε στο γειτονικό Κατάρ, αφού οι "ένοπλες δυνάμεις και οι στρατιωτικές δυνατότητές του Βασιλείου  βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο".

Αναφερόμενο  σε έναν ανώνυμο αξιωματούχο,  δημοσίευμα  της Σ.Αραβίας ανέφερε ότι «η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να επιτρέψει στην Τουρκία να δημιουργήσει  στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της», ενώ  προσθέτει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας συμμετέχουν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της βάσης  του Ιντσιρλίκ , «στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στην προστασία της ασφάλειας και της  σταθερότητας στην περιοχή».

Η δήλωση ήρθε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πορτογαλικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTP ότι  προσφέρθηκε  να κατασκευάσει στρατιωτική βάση στη Σαουδική Αραβία αμέσως μετά την έναρξη της κατασκευής βάσης επιχείρησης  στο Κατάρ το 2014.

"Έκανα την ίδια προσφορά στον βασιλιά Σάλμαν ... και είπε ότι αν είναι σκόπιμο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια βάση στη Σαουδική Αραβία, είπα ότι θα το εξετάσω , αλλά από εκείνη τη μέρα δεν ήρθε τίποτε άλλο", είπε ο Ερντογάν.

Την περασμένη εβδομάδα, το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε  νομοσχέδιο που επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη στρατιωτική βάση του στο Κατάρκαι έτσι ξανάγινε η πρόταση της Άγκυρας στο Ριάντ...χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή όμως το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία συζητούν τις λεπτομέρειες  σχετικά με την δημιουργία οικονομικών δεσμών.

Βρετανοί δημοσιογράφοι  αναφέρουν ότι, αν εφαρμοστεί, μια τέτοια κίνηση θα περιλάμβανε την άδεια λειτουργίας ισραηλινών επιχειρήσεων στον Περσικό Κόλπο.

Πηγή κοντά στη Σαουδαραβική ηγεσία, φέρεται να απορρίπτει την ιδέα αυτής  της προσέγγισης...επίσημα.

Ισραήλ και  Σαουδική Αραβία όπως έχει αναφερθεί από έγκυρες πηγές,  διεξάγουν συνομιλίες για την εδραίωση οικονομικών δεσμών, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Times, η οποία επικαλείται αμερικανικές και αραβικές πηγές στο άρθρο της.

Σύμφωνα με αυτό , η ιστορική κίνηση αν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς την ομαλοποίηση των σχέσεων ενώ θα επέτρεπε  την παρουσία Ισραηλινών επιχειρήσεων στον Περσικό Κόλπο.

Η εφημερίδα έδωσε ως παράδειγμα τη δυνατότητα δραστηριοποίηση της ισραηλινής αεροπορικής εταιρείας El Al  στον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας.

Η ίδια  εκτιμά επίσης ότι οι σχέσεις με το Ισραήλ είναι ναι μεν  αυστηρές, αλλά εξηγεί γιατί η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της μποϊκοτάρουν το Κατάρ σε μια προσπάθεια να το  αναγκάσουν να σταματήσει να υποστηρίζει τη Χαμάς, μια προσπάθεια που φαίνεται να παράγει αποτελέσματα και προς το Ισραήλ.

Γιατί η Τουρκία αναπτύσσει στρατεύματα στο Κατάρ;

Η Τουρκία έχει καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την εξουδετέρωση ενός διπλωματικού κατακερματισμού στον Κόλπο μετά την διακοπή  των σχέσεων με το Κατάρ στις 5 Ιουνίου, από  Σαουδική Αραβία,  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,  Μπαχρέιν και  Αίγυπτο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου  επανέλαβε το Σάββατο την ανάγκη επίλυσης της κρίσης το συντομότερο δυνατό,  και παρότρυνε τις χώρες που κατηγορούν το Κατάρ, για υποστήριξη της  «τρομοκρατίας»,......να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ  είπε ότι μέχρι τώρα αυτοί που ανέφεραν τις κατηγορίες εναντίον της Ντόχα δεν έχουν υποβάλει  ακόμη  έγγραφα ή αποδείξεις σε κανέναν.

Πρόσθεσε επίσης  ότι κατά την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία εξήγησε το όραμα της χώρας του για την επίλυση της κρίσης.

Πρόκειται όμως σαφέστατα  για το κύκνειο άσμα της μεγάλης προσπάθειας της Τουρκίας για στρατιωτική επέκταση της χώρας στην Μέση Ανατολή, που αποτελεί προνομιακό χώρο δράσης των ΗΠΑ.

Οι Τούρκοι έχουν στοχοποιηθεί από φίλους και εχθρούς, το κράτος του Κουρδιστάν υλοποιείται και όλα δείχνουν μια νέα κόντρα για την περιοχή στον ορίζοντα ανάμεσα σε ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ