Η κρίση που ξέσπασε στα κράτη του Κόλπου δίνει μια χρυσή ευκαιρία στην Ελλάδα την οποία φαίνεται πως την αξιοποιούμε στο έπακρο. Καθώς μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Κοτζιά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του η ελληνική πρεσβεία στην Ντόχα, ανέλαβε μετά από σχετικό αίτημα, τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ.
Μετά τις κατηγορίες για υπόθαλψη της διεθνούς τρομοκρατίας και τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων της Αιγύπτου με το Κατάρ, ο υπουργός Εξωτερικών της αιγυπτιακής κυβέρνησης, Χασάν Σουκρί, επικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά και υπέβαλε το παραπάνω αίτημα.
Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Κατά τη διάρκεια σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Hassan Shoukry, διατυπώθηκε, από αιγυπτιακής πλευράς, το αίτημα να αναλάβει η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ντόχα τη διπλωματική εκπροσώπηση της φίλης Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Κατάρ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων που διατηρεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Αιγύπτιου ομολόγου του.
Η Ελλάδα είναι στη διάθεση όλων των πλευρών, ώστε να συμβάλλει με κάθε τρόπο προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας».
Αναβαθμίζεται πλέον δραματικά ο ρόλος της Ελλάδας στη Μέση Ανατολή, καθώς η χώρα μας αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των Αραβικών κρατών. Η ουσιώδεις διαφορά όμως είναι, ότι η χώρας μας τοποθετείται στον άξονα των νικητριών κρατών, δηλαδή με Αίγυπτο, Λιβύη, Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Μπαχρέιν, Η.Α.Ε, ενώ στην αντίπερα όχθη, είναι το Κατάρ και η πιο στενή σύμμαχος χώρα, η Τουρκία. Άρα βλέπουμε ότι η Ελλάδα παίρνει θέση σε μια αντιπαράθεση που σκοπό έχει τη γεωπολιτική απομόνωση Ντόχα και Άγκυρας.
Εξάλλου ο Ερντογάν, στηριζόταν και κατανάλωνε όλα τα καταριανά κεφάλαια, ενώ η όλη ιστορία δείχνει πως τελικό στόχο έχει και την ανακήρυξη της Μουσουλμανικής αδελφότητας ως τρομοκρατική οργάνωση, κάτι που το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό. Δεν είναι τυχαίο ότι το Κατάρ κατηγορείται για σχέσεις με ISIS και Αλ -Κάιντα. Άρα είναι θέμα χρόνου να κατηγορηθεί και ο Ερντογάν, ο οποίος προωθούσε και διασφάλιζε τα συμφέροντα της Μουσουλμανικής αδελφότητας και ήθελε μέσω αυτής να κυριαρχήσει στην ευρύτερη περιοχή.
Τί απαντά η Ντόχα
Το Κατάρ κατηγόρησε σήμερα τους γείτονές του στον Κόλπο ότι επιδιώκουν να το θέσουν υπό κηδεμονία και κατήγγειλε ως «αδικαιολόγητη» τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων που ανακοινώθηκε από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, καθώς και από την Αίγυπτο.
Τα μέτρα αυτά είναι «αδικαιολόγητα» και «αβάσιμα», αντέδρασε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.
Τα μέτρα αυτά ελήφθησαν «σε συντονισμό με την Αίγυπτο» και έχουν έναν «ξεκάθαρο στόχο: να τεθεί υπό κηδεμονία το κράτος του Κατάρ, πράγμα που σηματοδοτεί μια προσβολή της κυριαρχίας του» και είναι «εντελώς απαράδεκτο», προσθέτει το υπουργείο.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ εκφράζει «τη βαθιά λύπη και την έκπληξή του» και καταγγέλλει «μια εχθρική εκστρατεία, βασισμένη σε ψεύδη (...) που μαρτυρεί προμελέτη για να προκληθεί βλάβη στο κράτος» του Κατάρ.
Το Κατάρ, μέλος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, «σέβεται την κυριαρχία των άλλων κρατών, δεν επεμβαίνει στις υποθέσεις άλλων και μάχεται εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.
Το Κατάρ «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποτύχουν οι απόπειρες να πληγούν ο πληθυσμός του και η οικονομία του», διευκρινίζει το υπουργείο.
Τι σημαίνει η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων;
- Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών. Το 2014 Ριάντ, Μανάμα και Αμπού Ντάμπι είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
- Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.
- Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.
- Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.
- Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG: Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ).
- Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους.
Ανοδικά το πετρέλαιο λόγω της έντασης στον Περσικό - Βουτιά άνω του 5% για τις μετοχές
Αύξηση πάνω από 1% σημείωσαν νωρίτερα οι αγορές πετρελαίου λόγω της έντασης στον περσικό Κόλπο.
Το Brent ενισχύεται 45 σεντς ή 0,90% στα 50,40 δολάρια το βαρέλι.
Το West Texas Intermediate κερδίζει 42 σεντς ή 0,88% στα 48,08 δολ. το βαρέλι.
Νωρίτερα, το Brent είχε αυξηθεί κατά 70 σεντς (1,4%) στα 50,65 δολάρια το βαρέλι και το WTI βρισκόταν στα 48,34 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 68 σεντς (1,4%).
Βουτιά κατέγραψαν οι μετοχές στο Κατάρ.
Ο βασικός δείκτης QE της Ντόχα κατέρρευσε, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2016.
Ο Δείκτης DFM του Ντουμπάι υποχώρησε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ενώ και ο δείκτης ADX κινήθηκε πτωτικά.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης QE του Κατάρ υποχώρησε κατά 5,6%, ο δείκτης DFM κατά 0,8% και ο ADX κατλα 0,3%.
Τι συμβαίνει με τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί
Τότε ήταν που υπήρξε πάλι μεγάλη ανησυχία για τους τουλάχιστον 3.000 Έλληνες που ζούσαν και εργάζονταν στο Κατάρ. Όπως λένε εργαζόμενοι στην περιοχή που είχαν ζήσει τα γεγονότα του 2014, όσα συμβαίνουν σήμερα δεν τους επηρέασαν τότε και ελπίζουν να μην τους επηρεάσουν και σήμερα. Όπως τονίζουν σε ιστοσελίδα θα συνεχίσουν να εργάζονται και να ζουν στο Κατάρ χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού η χώρα μας έχει εξαιρετικές σχέσεις με το Κατάρ και ίσως το μόνο πρόβλημα να είναι η αναστάτωση με τις αεροπορικές εταιρείες. Αθήνα και Ντόχα έχουν άριστες σχέσεις.