Κόσμος

Δήλωση «βόμβα» Μ. Νετανιάχου δείχνει τελειωμένη την Τουρκία από την περιοχή: "To μέλλον των τριών χωρών μας, αλλάζει - Χώρος υπάρχει μόνο για πραγματικές δημοκρατίες"


Σε δήλωση βόμβα προχώρησε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο οποίος φαίνεται ότι δίνει το τελειωτικό χτύπημα κατά της Τουρκίας. Συγκεκριμένα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι χώρος στην περιοχή υπάρχει μόνο για πραγματικές δημοκρατίες δείχνοντας την Τουρκία του Ρ. Τ. Ερντογάν. Με τον τρόπο αυτό απέρριψε τις αμερικανικές πιέσεις που υπέστη στο παρελθόν για συνεργασία με την Τουρκία, αφού πιστεύει ότι αυτή πλέον δεν αποτελεί δημοκρατία όντας ένα ισλαμοφασιστικό καθεστώς.

Πιο αναλυτικά ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι: «Όταν η κυβέρνηση του Ισραήλ ξεκίνησε να έχει επαφές με την Ελλάδα και την Κύπρο πάντα εγώ σκεφτόμουν ότι είχαμε ένα παρελθόν λαμπρό, μεγάλο, αλλά δεν είχαμε κάποια σχέση στο παρόν. Είχαμε κάποια σχέση, βέβαια, αλλά δεν ήταν στο επίπεδο που επιθυμούσαμε διότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ έπρεπε να αναπτύξουν τις δικές τους σχέσεις. Είμαστε τρεις δημοκρατίες, πραγματικά δημοκρατικά καθεστώτα και κοιτάζουμε το παρόν, κοιτάζουμε τι συμβαίνει στη δική μας περιφέρεια αλλά και αλλού. Αυτό δεν είναι ένα τόσο σύνηθες αγαθό, δηλαδή η δημοκρατία».

Ο κ. Νετανιάχου τόνισε, τέλος, πως το γεγονός ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ είναι τρεις δημοκρατικές κοινωνίες θα έπρεπε να αποτελέσει κοινό τόπο για τις τρεις χώρες και να τις φέρει μαζί. «Είναι τόσο φυσικό και τόσο προφανές γιατί έχουμε τόσες πολιτιστικές ομοιότητες, τόσες ομοιότητες σε επίπεδο αξιών και το γεγονός ότι είμαστε δημοκρατικά καθεστώτα αποτελεί τον πιο προφανή παράγοντα συνεργασίας», κατέληξε.

«Πολλά υποσχόμενο έργο», που «θα μπορούσε να αποτελέσει επανάσταση», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον αγωγό East Med, ο οποίος θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας.

Κατά τις δηλώσεις των τριών ηγετών μετά την υπογραφή της Διακήρυξης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με την οποία επισφραγίστηκαν πριν από λίγο, στη Θεσσαλονίκη, οι εργασίες της Τριμερούς Συνόδου, ο κ. Νετανιάχου είπε πως «έγιναν προκαταρκτικές μελέτες, που μοιάζει να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι πολλά υποσχόμενο το έργο αυτό».

«Είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαιτέρως», σημείωσε, επισημαίνοντας ωστόσο πως «επίσης ενδιαφέρουσα όμως και με πολύ περισσότερες δυνατότητες, είναι η ενέργεια του νου, ο πραγματικός πλούτος σήμερα δημιουργείται από προϊόντα του ανθρώπινου νου».

Για αυτό άλλωστε, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στις ανταλλαγές Ελλήνων, Κυπρίων και Ισραηλινών φοιτητών, προκειμένου να προαχθεί η κουλτούρα της καινοτομίας, που -σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου- αλλάζει ήδη και θα αλλάξει το μέλλον των τριών χωρών. «Μου έκανε ιδιαίτερα μεγάλη εντύπωση η αφοσίωση της Ελλάδας και της Κύπρου σε αυτή την κατεύθυνση, στο Ισραήλ θεωρείται δεδομένη. Η συνεργασία μας απορρέει εκ φύσεως και προσβλέπω στην επόμενη συνάντησή μας», υπογράμμισε ο κ. Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στη Θεσσαλονίκη, την οποία χαρακτήρισε «συμβολική πόλη» σε σχέση με την εβραϊκή κοινότητά της. «Στο παρελθόν η Θεσσαλονίκη υπήρξε μια πόλη όπου είχαμε την εβραϊκή κοινότητα για 2.000 χρόνια. Ήταν εδώ ένα χωνευτήρι της εβραϊκής, της χριστιανικής και της μουσουλμανικής κοινότητας», τόνισε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα είναι δύο πόλεις που υπερασπίζονται τις δικές μας αξίες, τις αξίες των ίσων δικαιωμάτων και των διαφορετικών σημείων, τα οποία μας ενώνουν. Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ είναι μαζί σ' αυτή την οπτική. Έχουμε ένα κοινό έδαφος που συνενώνται διαφορετικές κουλτούρες. Το παρελθόν έχει την παρουσία του εδώ περισσότερο από ποτέ. Υπάρχουν πολλές αναμνήσεις από τη Θεσσαλονίκη για πολλές οικογένειες από το παρελθόν κι ένας εκ των υπουργών μας, που βρίσκεται εδώ σήμερα, προέρχεται από μία οικογένεια που ζούσε κάποτε εδώ. Ξέρουμε την τραγωδία, ξέρουμε τι έχει συμβεί στο παρελθόν. Εμείς κοιτάμε το παρελθόν σε σχέση με το παρόν, νομίζω ότι υπάρχει κάτι που πάντα με συνέπαιρνε».

 
https://twitter.com/netanyahu/status/874988859616096256

https://twitter.com/ofirgendelman/status/875070789036453888

Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας είναι ένας από τους πυλώνες της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και ανοίγονται πολύ μεγάλες δυνατότητες, δεδομένης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 3ης τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Αλλωστε, η εξεύρεση σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ και η στρατηγική της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, πιθανά νέα κοιτάσματα, τόσο στην ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, δίνουν μία ιδιαίτερη προοπτική σε αυτήν τη συνεργασία, όχι μόνο για τις τρεις χώρες μας, αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμβάλλοντας καθοριστικά στη στρατηγική την ευρωπαϊκή στον χώρο της ενέργειας για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας».
Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την κατασκευή ενός μεγάλου έργου που θα δημιουργήσει μία νέα προοπτική συνεργασίας, δηλαδή του αγωγού φυσικού αερίου που θα ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επιπλέον, συζητήθηκε η ανάπτυξη ηλεκτρικού καλωδίου και οπτικής ίνας που θα ενώσει τις τρεις χώρες.

«Η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά από την κρίση, μία κρίση που για επτά χρόνια μας ταλαιπώρησε όλους και βεβαίως εξέρχεται και με τη συμπαράσταση όλων των χωρών εκείνων, που σε συνεργασία με την Ελλάδα προσβλέπουν στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχής, καθώς και σε κοινά βήματα προόδου», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σχήμα στρατηγικής συνεργασίας» την τριμερή σύνοδο και ανέφερε πως οι εργασίες της, όπως και του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, επικεντρώθηκαν στην οικονομία και ειδικότερα στη στήριξη της επιστημονικής έρευνας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.

Αποφασίστηκε να προωθηθούν κοινές πρωτοβουλίες με ανάπτυξη τεχνολογικών πάρκων, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προώθηση προγραμμάτων υποτροφιών, μεταφοράς τεχνογνωσίας, ενίσχυση ερευνητικών και επιχειρηματικών δικτύων και παροχής στήριξης σε νέους επιχειρηματίες.

Επίσης, συζητήθηκε η ένταξη στην τριμερή συνεργασία των τηλεπικοινωνιών και της διασποράς, επειδή και οι τρεις χώρες διαθέτουν εξαιρετικά δυναμική ομογενειακή παρουσία πέρα από τα σύνορα τους. Ακόμη, συμφωνήθηκε η μεταξύ τους συνεργασία να επεκταθεί στον συντονισμό με τρίτες χώρες.

Στη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, το Συριακό, το Κυπριακό και το Παλαιστινιακό.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση και επισήμανε πως αυτή η λύση «δεν μπορεί παρά να εμπεριέχει την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί».

Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης αξιόπιστων συνομιλιών, με στόχο την επίλυση και την ειρηνική συμβίωση των δύο κρατών, με αμοιβαίο σεβασμό και ασφάλεια. Ταυτόχρονα, σημείωσε το δικαίωμα του ισραηλινού λαού, όπως και των άλλων λαών της περιοχής, να ζει με ασφάλεια.

«Όπως πάντα, με τον Μπέντζαμιν μιλάμε πάντα ανοιχτά και με ειλικρίνεια, όχι μόνο για όσα συμφωνούμε, αλλά και για όσα διαφωνούμε, όπως για την εντεινόμενη πολιτική οικοδόμησης εποικισμών. Όμως, θεωρούμε ότι η δυνατότητά μας να μιλάμε ανοιχτά και να καταθέτουμε τις διαφωνίες μας είναι εποικοδομητική, καθώς και η αποφασιστικότητά μας σε αυτά που συμφωνούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να προχωρούμε μπροστά», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ συμβάλλει στη σταθερότητα, στην ειρήνη, στην ασφάλεια, στην ανάπτυξη της περιοχής και στη δυνατότητα επίλυσης των μεγάλων περιφερειακών προκλήσεων και στην αξιοποίηση των σημαντικών περιφερειακών ευκαιριών. «Τα επόμενα βήματα είναι πολύ φιλόδοξα και το μόνο βέβαιο είναι ότι οι υπουργοί μας, που παρακάθισαν σε αυτήν τη συνάντηση, θα έχουν πολύ δουλειά να κάνουν μέχρι την επόμενη συνάντησή μας στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Για τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε η τριμερής σύνοδος με δική του πρόταση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι μία πόλη δυναμική, εξωστρεφής. «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο παρελθόν. Είναι μία πόλη σύγχρονη, ένας κόμβος μεταφορών, τουρισμού και ενέργειας για την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και της Ανατολικής Μεσογείου, της οποίας ο διεθνής ρόλος αναδεικνύεται και σήμερα, αλλά ακόμα περισσότερο προσδοκούμε ότι θα αναδειχθεί την επόμενη περίοδο», επισήμανε.

Eurogroup

«Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί» είναι το μήνυμα αισιοδοξίας που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ελληνικό ζήτημα και τη συνεδρίαση του Eurogroup, την ώρα που αποχωρούσε από το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

-Είστε αισιόδοξος, πως θα πάνε τα πράγματα, τον ρωτήσαμε λίγο πριν επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο.

-Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί, μας απάντησε, χωρίς να πει τίποτε άλλο.
Όλων η σκέψη ήταν στο Eurogroup, στη διάρκεια της Τριμερούς και όσο να προσέλθει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην αίθουσα για την υπογραφή της κοινής «Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης» ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχολίασαν πως ίσως είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες γι΄ αυτό το θέμα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης και η...γραβάτα 

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε, με τον τρόπο του, ίσως μέχρι το τέλος του χρόνου που θα γίνει η 4η Τριμερής στην Κύπρο ο Αλέξης Τσίπρας πετύχει τη λύση που θέλει. Λίγη ώρα αργότερα στο γεύμα εργασίας οι δυο τους εξέφρασαν την ευχή και την επιθυμία η επόμενη Σύνοδος να βρει την Κύπρο επανενωμένη, μέσα από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

«Ανυπομονώ να σας δω ξανά στην Κύπρο και φυσικά ελπίζω με φόρμα και όχι με γραβάτες ή κουστούμια τότε» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Ο Αλέξης μας έχει υποσχεθεί κάποτε ότι ίσως φορέσει γραβάτα. Για να δούμε» πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

«Η κοινή μας ιστορία κι ο πολιτισμός, οι κοινές αρχές και αξίες και η φιλοσοφία της συνεργασίας μας εδράζεται ακριβώς στην αδιαμφισβήτητη πεποίθηση ότι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, επιβάλλεται να εργαστούμε συλλογικά, μέσω του πολιτικού και διπλωματικού συντονισμού της δράσης μας», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης περιγράφοντας το μήνυμα ακριβώς της Τριμερούς αυτής συνεργασίας και προσέθεσε:

«Η υιοθέτηση της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς το όραμα μας για διαμόρφωση μιας Ανατολικής Μεσογείου ασφαλούς και σταθερής, μιας περιοχής ανάπτυξης, διάδρασης και συνεργιών».

Παράλληλα εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί αόκνως, όπως είπε, για να εξευρευθεί μια λύση που θα επιτρέπει σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζουν σε ένα καθεστώς ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης.

Πρόσθεσε πως «από την άλλη πλευρά πλέον εξαρτάται κατά πόσον θα υπάρξει πρόοδος που θα μας οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα της επανένωσης της Κύπρου».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ