Προβληματισμός επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία για τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη και την αντιπολιτευτική του τακτική. Μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν φαίνεται να έχει τη δυναμική που θα έπρεπε όταν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα ακόμη μνημόνιο με επώδυνα μέτρα σε βάρος της κοινωνίας και ειδικά υπονομεύοντας το μέλλον των Ελλήνων για αρκετά ακόμη χρόνια.
Αρκετοί στην οδό Πειραιώς και όχι μόνο εκτιμούν πως οι δύο τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του Κ. Μητσοτάκη δημιούργησαν σύγχυση στους πολίτες για την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και σε ορισμένες περιπτώσεις οι αναφορές του «ξύπνησαν» και μνημονιακές επιταγές της εποχής Σαμαρά-Βενιζέλου. Μία κυβέρνηση που καταδίκασε ο ελληνικός λαός και δεν πρέπει αυτό να το ξεχνάνε στη ΝΔ.
Η πρώτη εμφάνιση ήταν αυτή η «τυχαία» συνάντηση με τους συνταξιούχους στην Καλλιθέα. Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τους είπε πώς αυτή που έταζαν 13η σύνταξη θα τους πάρουν και την 12η και την 11η. Μέχρις εδώ πολύ σωστά. Ο πρόεδρος της ΝΔ ωστόσο το προχώρησε ακόμη περισσότερο και προσπάθησε να πείσει τους συνταξιούχους πώς υπάρχει μία «διαφορετική πρόταση» χωρίς όμως να εξηγήσει ποια είναι αυτή.
Κι όχι μόνο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «εγώ δεν πρόκειται ποτέ να σταθώ μπροστά σας και να σας πω "την επόμενη μέρα, θα γυρίσω τις συντάξεις πίσω εκεί όπου ήταν". Δεν θα το πω, γιατί δεν μπορώ να το κάνω. Και δεν πρόκειται να πω ψέματα. Θα σας πω μόνο ότι, όταν θα πάρει μπροστά για τα καλά η μηχανή της οικονομίας και θα έχουμε ανάπτυξη, τότε και το ασφαλιστικό μας σύστημα θα είναι σε καλύτερη κατάσταση».
Πρώτον προσπάθησε να περάσει το μήνυμα της ειλικρίνειας και ότι λέει αυτό και είναι. Υπάρχει όμως μία μεγάλη διαφορά. Δεν προέρχεται από «παρθενογένεση». Είναι πολιτικός και ήταν υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου που μείωσε τις συντάξεις και έστειλε στους συνταξιούχους χαράτσια πολύ βαριά. Το δεύτερο είναι πώς είπε σε ανθρώπους οι οποίοι είναι ηλικίας 70 και πάνω να περιμένουν να πάρει καλά μπροστά η μηχανή της οικονομίας για να αυξήσει τις συντάξεις τους. Δηλαδή πότε; Όταν αυτοί δεν θα βρίσκονται εν ζωή; Περισσότερο για ειρωνεία παρά για δέσμευση φάνηκε.
Επικοινωνιακό λάθος και μάλιστα μεγάλο, αλλά το ακόμη μεγαλύτερο ήρθε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση του ΣΕΒ. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε πώς αντιμετωπίζει με «εχθρότητα» το Δημόσιο Τομέα. Είναι δυνατόν να ετοιμάζεται να γίνει πρωθυπουργός και να κατηγορεί ομάδες του Δημοσίου τομέα ως «άχρηστους»; Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει όταν λέει ότι δεν χρειάζονται οι εργαζόμενοι του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, οι σχολικοί φύλακες και οι καθαρίστριες; Αυτομάτως ξυπνά ένστικτα του στιλ ότι όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι μπορούν να βρεθούν υπό διωγμό με την κυβέρνηση της ΝΔ.
Αυτό το λάθος επιχείρησε αρκετές φορές να το διορθώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά φαίνεται πώς δεν το καταφέρνει. Μπορεί δικαίως να πιστεύει πώς ο Δημόσιος τομέας λειτουργεί σε βάρος του ιδιωτικού, αλλά από την άλλη και η κυβέρνηση την οποία ο ίδιος υπηρέτησε δεν προστάτευσε τον ιδιωτικό τομέα αλλά τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους δανειστές.
Έχει μεγάλη διαφορά και ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να το γνωρίζει. Δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων ή οι ίδιοι να θησαυρίζουν και το προσωπικό να μένει επί μήνες απλήρωτο όντας με μισθούς πείνας. Μπορεί να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο Δημόσιο Τομέα, αλλά και ο Ιδιωτικός δεν είναι υγιής.
Και ο προβληματισμός στη Νέα Δημοκρατία έχει να κάνει πώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει σε βάρος της κυβέρνησης που ήρθε για να σκίσει τα μνημόνια και τελικώς υπέγραψε το 3ο και πάει και για το 4ο μνημόνιο. Αντιθέτως, θεωρούν κάποιοι «δεξιοί», πώς ο κ. Μητσοτάκης δίνει πατήματα στην κυβέρνηση να αντιστρέφει τις κατηγορίες.
Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν πώς πρέπει να χαραχθεί μια διαφορετικά στρατηγική που θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο κόμμα και τροχιά εξουσίας και θα εκμεταλλευτεί τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και γενικώς της πολιτική της στην οποία κυριαρχούν οι ιδεοληψίες εναντίον της κοινής λογικής. Αυτό δεν μπορεί να γίνει όμως να γίνει, όπως πιστεύουν, με το να φέρνει η κυβέρνηση μέτρα υπέρ των συνταξιούχων (σ.σ. μιλούν για το επίδομα που δόθηκε παραμονές των Χριστουγέννων) και να τα καταψηφίζει η ΝΔ.