Εθνικά θέματα

Η Ελλάδα αλλάζει: Σε 3 χρόνια οι πρώτες γεωτρήσεις πετρελαίου στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο από ExxonMobil-Total - Πως διαμορφώνονται τα μερίδια

Σε ορίζοντα τριετίας τοποθετούνται οι πρώτες γεωτρήσεις πετρελαίου στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, με τις ExxonMobil και Total να μπαίνουν δυναμικά στο ενεργειακό παιχνίδι, αξιοποιώντας την αυξημένη τεχνογνωσία τους πάνω στην εξόρυξη «μαύρου χρυσού» από μεγάλο βάθος.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη μορφολογία στις επιλεγμένες θαλάσσιες περιοχές (Ιόνιο Πέλαγος), γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι το ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει τη συνεργασία τόσο με τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό όσο και με τη γαλλική εταιρεία, που έχουν επανειλημμένα επιτύχει να αντλήσουν πετρέλαιο από μεγάλα βάθη, συγκρατώντας -όσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό- το κόστος εξόρυξης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, τα μερίδια διαμορφώνονται ως εξής: από 40% ExxonMobil και Total και 20% για τα ΕΛΠΕ. Το deal περιλαμβάνει τον διαμοιρασμό τόσο του κόστους όσο και του επενδυτικού κινδύνου, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι το κοίτασμα θα είναι «αξιοποιήσιμο» και ως εκ τούτου θα μετατραπεί σε «κερδοφόρα» η επένδυση. Σημειώνεται ότι μια γεώτρηση σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος μπορεί να φθάσει σε κόστος τα 100 εκατ. δολάρια.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μέχρι τις αρχές Ιουλίου οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων εταιρειών θα έχουν καταλήξει στις περιοχές «αυξημένου» ενδιαφέροντος.

Πυρετός «μαύρου χρυσού»

Οι πρώτες συζητήσεις με την ExxonMobil έγιναν πριν από έναν χρόνο, κάτω από άκρα μυστικότητα, σε Αθήνα, Λονδίνο και Τέξας, και ήρθαν ως φυσική συνέχεια του ενδιαφέροντος που εκδήλωσε ο αμερικανικός κολοσσός το 2014.

Εκείνη τη χρονιά είχε προχωρήσει στην αγορά των σεισμικών πακέτων της εταιρείας PGS, με αναλυτικά δεδομένα για το τόξο που ξεκινά από το βόρειο Ιόνιο και φθάνει μέχρι τον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης. Σημειώνεται ότι η ExxonMobil έχει αναλάβει τις εξορύξεις και σ’ ένα από τα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όταν οι εταιρείες καταλήξουν στις περιοχές όπου επιθυμούν να προχωρήσουν σε εξορύξεις, καλούνται να καταθέσουν πρόταση προς το ελληνικό Δημόσιο και την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ) τον Αύγουστο, με στόχο αρχές του 2018 να ξεκινήσει η διαδικασία της πύκνωσης των σεισμικών ερευνών. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί με την ερμηνεία των δεδομένων σε χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους, με την επιλογή των συγκεκριμένων γεωτρητικών στόχων και τη διενέργεια των γεωτρήσεων.

Στο παιχνίδι και η Energean

Έτοιμη να συμμετάσχει στη διαδικασία παραχώρησης θαλάσσιων οικοπέδων το επόμενο χρονικό διάστημα εμφανίστηκε και η Energean.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής για την υπογραφή των συμβάσεων με τα Ελληνικά Πετρέλαια που αφορούν στην παραχώρηση τριών χερσαίων περιοχών της δυτικής Ελλάδας στην εταιρεία, ο επικεφαλής της Μαθιού Ρήγα ανέφερε: «Έχουμε εμπιστοσύνη στην ύπαρξη υδρογονανθράκων στην περιοχή, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν ανακαλύψεις σε ανάλογες περιοχές στην Αλβανία και την Ιταλία».

Υπενθυμίζεται ότι η Energean ανέλαβε πρόσφατα την εκμετάλλευση θαλάσσιων περιοχών στο Ισραήλ, ενώ έχει ήδη συνεταιριστεί με την ισπανική Repsol για τις έρευνες σε Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...