Εκτάκτως οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τις δυνάμεις τους στο Κοσσυφοπέδιο καθώς υπάρχουν τρομαχτικές απειλές από την πλευρά των Αλβανών προς τους Σέρβους με το Βελιγράδι να απαντά σε πολεμικό τόνο. Ετσι παρά την προς το παρών εξεύρεση λύσης στο χάος της ακυβερνησίας στα Σκόπια, οι Αμερικανοί βλέπουν μπροστά δύσκολες και ραγδαίες εξελίξεις στα Βαλκάνια.
Ετσι σε ένα μήνα αναμένεται να αφιχθούν επιπλέον 130 επίλεκτους στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο για την υποστήριξη της KFOR και του ΝΑΤΟ στον αγώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα ενώ θα σταλούν και ιατρικές δυνάμεις της Εθνοφρουράς από την Οκλαχόμα.
Όπως ανέφεραν σερβικά ΜΜΕ, πρόκειται για μέλη των αμερικανικών ειδικών μονάδων του πρώτου τάγματος στην βάση Tupelo υπεύθυνου για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης με έδρα το Φορτ Χουντ του Τέξας.
Σε στρατιωτική βάση Tupelo οι Αμερικανοί στρατιώτες μετακινηθήκαν κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου και όπως αναφέρθηκε από σερβικά μέσα ενημέρωσης, εκεί θα μάθουν τα στοιχειώδη σερβικά και αλβανικά και θα ενημερωθούν γενικά για τα Βαλκάνια.
Όταν αφιχθούν στο Κοσσυφοπέδιο θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της δυνάμεως KFOR σε μοίρα ελικοπτέρων «UH 60 Black Hawk » για 10 μήνες.
Ο πρώτος κίνδυνος "ακούει" στο όνομα "Μεγάλη Αλβανία".
Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι η εφαρμογή του σχεδίου της δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας» θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογές στο Κόσοβο της 11ης Ιουνίου όταν και θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο ενοποίησης των Αλβανικών εδαφών.
Ο Ramush Haradinaj τον οποίο δεν εξέδωσε η Γαλλία στη Σερβία αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στη νέα κυβέρνηση. Είναι ο ηγέτης της "Συμμαχίας για το μέλλον του Κοσόβου".
Ο τελευταίος είναι αυτός που έχει εξαπολύσει τα τελευταία 24ωρα πολεμικές απειλές εις βάρος της Σερβίας.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση των ακραίων εθνικιστών του κινήματος “Self-determination” το οποίο ανοιχτά υποστηρίζει την διενέργεια δημοψηφίσματος προς ενοποίηση του Κοσόβου με την Αλβανία.
Η Izvestia αναφέρει ότι η απειλή της «Μεγάλης Αλβανίας» ήταν εκ των σημαντικότερων θεμάτων προς συζήτηση κατα την συνάντηση του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν και του Σέρβου ομόλογού του Aleksandar Vucic στο Πεκίνο.
«Η πτώση της κυβέρνησης του Isa Mustafa μπορεί να εξηγηθεί μόνο με ένα τρόπο και αυτός είναι ότι οι Αμερικανοί πιέζουν τους Αλβανούς κοσοβάρους να επιταχύνουν την εφαρμογή της δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας. Η επιστροφή του εγκληματία πολέμου Ramush Haradinaj στην πολιτική σημαίνει επιθετικά σχέδια των Αλβανών του Κοσόβου ως προς τα Σκόπια και την Σερβία» είπε στην “Izvestia” ο διευθυντής του Balkan Center for International Cooperation, Viktor Kolbanovski.
Ακόμα και ο πολτικός αναλυτής σε θέματα ασφάλειας, ο Σέρβος Dragan Stanojevic επίσης βλέπει κάποιον συσχετισμό με την απελευθέρωση του Ramush Haradinaj και τις πρώιμες εκλογές στο Kosovo.
«Ο Haradinaj είναι ένας εγκληματίας πολέμου και ο υποστηρικτής της ιδέας της Μεγάλης Αλβανίας. Τοποθετώντας αυτούς τους τύπους στην πολιτική ηγεσία είναι στην ουσία ανακοίνωση της έναρξης ενός πολέμου. Άλλωστε ήδη ο επικεφαλής της αλβανικής κοινότητας στην κοιλάδα του Πρέσεβο (στην Σερβία) ήδη έχει ανακοινώσει ότι αυτές οι περιοχές θα ενωθούν με τις αρχές του Κοσόβου» είπε ο Stanojevic.
Από την πλευρά του, ο Σέρβος αναλυτής Ντούσαν Γιάνιτς πιστεύει ότι η κίνηση αυτή είναι περισσότερο ένα πολιτικό μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες .
«Με τον τρόπο αυτό, οι Αμερικανοί στέλνουν σαφώς το μήνυμα ότι οι Τουρκία και ο τοπικοί πολιτικοί και μερικοί εξωγενείς παράγοντες με ιδεο-θρησκευτικές ιδεοληψίες (Τουρκία με την κατασκευή Τζαμιών και η αποστολή Ιμάμηδων) δεν πρέπει να συμμετέχουν στα τεκταινόμενα στην περιοχή καθοιονδήποτε τρόπο", τόνισε ο ίδιος.
Οι εκτιμήσεις τους είναι ότι αυτή η περιοχή έχει ξεμείνει ως επί το πλείστον σε Τούρκους και Ευρωπαίους. Οι Ευρωπαίοι αγνοούν και είναι παγερά αδιάφοροι για την περιοχή ενώ οι νέο-οθωμανοί του Ερντογάν «δουλεύουν» εργολαβικά εδώ και μεγάλο διάστημα για να ξανά επιστρέψουν σε μια περιοχή που ανήκε πριν χρόνια στην οθωμανική αυτοκρατορία.
Επίσης, θεωρούν ότι τα Βαλκάνια είναι σε άμεσο κίνδυνο από την ακραία ισλαμική τρομοκρατία, η οποία έχει σχέσεις με τους νέο-Οθωμανούς Τούρκους.
«Αυτό σημαίνει ότι αυτό το μέρος της Ευρώπης, έχει μείνει με τα ανεπίλυτα ζητήματα του Κοσσυφοπεδίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να μειώσουν απότομα την επιρροή της Τουρκίας στην περιοχή», δηλώνει ο Γιάνιτς σύμφωνα με πληροφορίες δικές του.
Τα σερβικά ΜΜΕ έχουν μια παρόμοια άποψη όπως και πολλοί πολιτικοί αναλυτές στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο Αλβανός αναλυτής Imer Mushkolaj βλέπει την άφιξη των στρατευμάτων των ΗΠΑ ως μία για την αντιμετώπιση της πολιτικής κατάστασης στην περιοχή λόγω της απειλής της ισλαμικής τρομοκρατίας.
«Οι εντάσεις είναι επίσης παρούσες στην ΠΓΔΜ, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο και για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ αποστέλλουν επιπρόσθετες δυνάμεις στην περιοχή. Το Κοσσυφοπέδιο είναι αμερικανική «επένδυση» και σίγουρα οι ΗΠΑ δεν θα του επιτρέψουν να κινηθεί σε ανεπιθύμητη κατεύθυνση. Επιπλέον, η τρομοκρατία απειλεί όλη την Ευρώπη και αυτό είναι μια άλλη μορφή ασφάλειας», δήλωσε ο Mushkolaj .
Η Τουρκία όμως αποδεικνύεται ότι έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή ένα σχέδιο που υπήρχε στα συρτάρια του τουρκικού γενικού επιτελείου εδώ και πολλά χρόνια, αλλά τώρα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα με εντολή Ερντογάν και αφορά τα Βαλκάνια.
Μέσα σε αυτό αμφισβητείται ξεκάθαρα η κυριαρχία αριθμού ελληνικών νησιών και βραχονησίδων, η δυτική Θράκη, η Νότια Βουλγαρία , περιοχές στα Βαλκάνια, και γενικά αναφέρεται στην «επιστροφή» των Τούρκων στην περιοχή μέσω της μουσουλμανικής θρησκείας .
Είναι το νέο-οθωμανικό σχέδιο Ερντογάν για «άλωση» των Βαλκανίων μέσω της μουσουλμανικής θρησκείας το οποίο εντόπισαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών οι οποίες κατανόησαν το «παιχνίδι» Ερντογάν στην περιοχή.
Το σχέδιο υλοποιείται μυστικά με πιστό χρονοδιάγραμμα εδώ και δύο-τρία χρόνια με άμεσο στόχο όλους τους μουσουλμάνους που υπάρχουν και διαβιούν σε όλες τις χώρες της βαλκανικής χερσονήσου. Μέσω αυτών θα επιχειρηθεί η επιστροφή των Τούρκων στα μέρη μας.
Μάλιστα σε επίσκεψη του στην Βοσνία, ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός είχε τονίσει την ιδιαίτερη αίσθηση της τουρκικής θρησκευτικής επίδρασης στα Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι το οθωμανικό κράτος είχε στα Βαλκάνια μια έντονη παρουσία 550 χρόνων από τα συνολικά 600 χρόνια της διοίκησής του.
Ο Καϊνάκ είπε ακόμη ότι «τα Βαλκάνια επί οθωμανικής αυτοκρατορίας αποτελούσαν παράδειγμα προς μίμηση για όλον τον σημερινό κόσμο».
«Η αυτοκρατορία του Οσμάν που κατείχε τρεις ηπείρους και κυριάρχησε για 600 χρόνια, είχε συμπεριλάβει ανθρώπους όλων των εθνών, των φυλών, γλωσσών και θρησκειών, καμία χώρα δεν είχε ιμπεριαλιστικές ή αποικιοκρατικές επιδιώξεις , καθώς καμία χώρα δεν διέπραξε γενοκτονία», δήλωσε ο Καϊνάκ .
Προφανώς όμως επειδή όλες αυτές τις «εργασίες» τις είχαν αναλάβει εργολαβικά οι Οθωμανοί Τούρκοι .
Οι δηλώσεις ενός Τούρκου πολιτικού περί ειρηνικής συνύπαρξης των λαών της βαλκανικής επί οθωμανικής αυτοκρατορίας αποτελούν όνειδος για την ανθρωπότητα ειδικά στην αιματοβαμμένη ιστορία των Βαλκανίων και η απάντηση και η πρόθεση των ΗΠΑ είναι μια κίνηση προς τον ορθό δρόμο.