Συνεχίζει τις ολοκληρωτικές μεθόδους διακυβέρνησης ο Σουλτάνος Ερντογάν. Τελευταίο θύμα του ο Υπουργός Εξωτερικών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κρίθηκε ανεπαρκής για τα μεγαλεπήβολα και επικίνδυνα σχέδια του προέδρου. Δικό του άνθρωπο, πιο σκληροπυρηνικό επιλέγει για την αντικατάστασή του ο Ταγίπ Ερντογάν. Αγωνία στους διπλωματικούς κύκλους για το τί θα ακολουθήσει..
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι την Πέμπτη, θα μεταβεί στα Κατεχόμενα, για να συζητήσει, όπως είπε, τη διαδικασία για το Κυπριακό. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές στην Λευκωσία αναφέρουν ότι μάλλον θα πρόκειται για αποχαιρετιστήρια επίσκεψη, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επίκειται η αντικατάστασή του από τον στενό συνεργάτη του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.
Σύμφωνα με πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι ο κ. Τσαβούσογλου υπήρξε «ανεπαρκής» σε αρκετά ζητήματα, ενώ του «χρεώνονται» και χειρισμοί του για την επιδείνωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ενημέρωση του κ. Τσαβούσογλου προς τον τούρκο πρόεδρο για το Κυπριακό φαίνεται να ήταν «πλημμελής».
Αναφορικά με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, η τελευταία συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες έγινε στις 5 Μαΐου. Όπως πληροφορείται το ΑΠΕ, ήταν μικρής διάρκειας και ο κ. Άιντε έκανε μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το Κυπριακό και για περίπου 20 λεπτά απασχόλησε τον ΓΓ με την επικείμενη υποψηφιότητα του στις βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία. Έγκυρη πηγή ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακοτρείο ότι ο κ. Άιντε δεν θα μπορεί να ασχοληθεί με το Κυπριακό μετά το τέλος Ιουλίου. Ελπίζει ότι θα εκλεγεί βουλευτής και θα υπουργοποιηθεί.
Ωστόσο, δεν απέκρυψε ότι σε περίπτωση που δεν αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο, τον ενδιαφέρει από τον Νοέμβριο να επανέλθει ως ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό. Ο ΓΓ του ΟΗΕ τον άκουσε, αλλά δεν του απάντησε.
Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι ευρωπαίοι διπλωμάτες άρχισαν τις επαφές για να διαδεχθούν τον κ. Άιντε.
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε ότι ο Έσπεν Άιντε δεν προγραμματίζει αυτή τη στιγμή να επιστρέψει στην Κύπρο, εκτός κι αν αυτό κριθεί αναγκαίο ή του το ζητήσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σιντίκ είπε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τις περαιτέρω επαφές του κ. Άιντε, μετά τις συναντήσεις του στην Αθήνα και στην Άγκυρα.
Ούτε, προσέθεσε, είναι σε θέση να αναφέρει εάν ο κ. Άιντε θα ενημερώσει τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το αποτέλεσμα των επαφών του σε Ελλάδα και Τουρκία.
Παρ' όλα αυτά, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δεν απέκλεισε τις επόμενες ημέρες να συμφωνηθεί συνάντηση του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Εδώ και Τώρα», ο κ. Κασουλίδης απέδωσε την εκτίμησή του στο γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης αποδέχθηκε πρόταση του κ. Άιντε, μετά την αποτυχία της διπλωματίας του «πήγαινε-έλα», να συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Ακιντζί, προσέθεσε, δημοσίως δεν είπε «όχι» σε μια τέτοια συνάντηση.
Ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι οι συνομιλίες «δεν έχουν καταρρεύσει και ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β». Η ελληνοκυπριακή πλευρά, τόνισε, θα συνεχίσει να προσπαθεί έως ότου οδηγήσει το Κυπριακό σε λύση, η οποία θα τύχει της έγκρισης του λαού».