Οικονομία

Αμείλικτη η τρόικα, ζητά νέες περικοπές στις συντάξεις

Περισσότερο «αίμα» στο συνταξιοδοτικό ζητούν οι δανειστές, αφού οι αριθμοί δεν βγαίνουν και ο λογαριασμός για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης δεν πέφτει κάτω από το 1% του ΑΕΠ. Εκτός από τη μείωση του συνόλου των προσωπικών διαφορών σε 1,4 εκατ. συνταξιούχους, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για να συγκεντρωθεί το ποσό που ζητεί η τρόικα.

Το «πακέτο» των προσωπικών διαφορών -αντιστοιχεί σύμφωνα με την εφημερίδα «Ειδήσεις Σαββατοκύριακο»- από 1,2 έως 1,4 δισ. ευρώ, ενώ οι δανειστές θέλουν «μαχαίρι» 1,8 δισ. ευρώ. Αυτή η διαφορά που προκύπτει από 400 έως 600 εκατομμύρια ευρώ αναζητείται ήδη από άλλες «δεξαμενές», με αποτέλεσμα στο υπουργείο Εργασίας να έχουν πάρει μολύβι και χαρτί και να μελετούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια. Όσες, όμως, χειρουργικές κινήσεις και να γίνουν η πληγή δεν θα σταματήσει να αιμορραγεί, καθώς οι συνταξιούχοι θα υποστούν νέες μεγάλες απώλειες στις συντάξεις τους, οι οποίες έχουν μειωθεί 13 φορές τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:

Νέα μείωση του ανώτατου πλαφόν στις συντάξεις. Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, έως τις 31.12.2018 το καταβαλλόμενο ποσό κάθε ατομικής μηνιαίας σύνταξης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 2.000 ευρώ μεικτά και 1.767 καθαρά και των 3.000 ευρώ καθαρά όταν πρόκειται για πολλαπλές συντάξεις. Στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται τα στοιχεία και μετρούν τα νούμερα για να «ζυγίσουν» το ύψος της περικοπής και την εξοικονόμηση που θα προκύψει. Ένα από τα σενάρια προβλέπει να μειωθεί το πλαφόν για τη μία σύνταξη στα 1.500 ευρώ. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μια μείωση του ανώτατου πλαφόν θα προκαλέσει λιγότερες αντιδράσεις σε σχέση με παρέμβαση σε άλλο πεδίο που μπορεί να επιβαρύνει μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρόσφατη μείωση του ανώτατου πλαφόν επλήγησαν 70.000 συνταξιούχοι.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση αναφέρουν ότι για να εξοικονομηθεί το 1% του ΑΕΠ από τη συνταξιοδοτική δαπάνη, ανεξάρτητα από την προσωπική διαφορά που θα διαπιστωθεί, θα πρέπει να κοπούν όλες οι συντάξεις οριζόντια κατά 6,7%. Σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει οι περικοπές να εφαρμοστούν σε συνταξιούχους με απολαβές άνω των 700 ευρώ, τότε η μείωση θα φτάσει το 10%, ενώ αν περιοριστεί σε όσους λαμβάνουν περισσότερα από 1.000 ευρώ, τότε η μείωση θα ξεπεράσει το 20%. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί κλιμακούμενο ποσοστό περικοπών ανάλογα με το ύψος των συντάξεων, τότε οι μειώσεις μπορεί να ξεκινούν από το 5% και να φθάνουν το 20% για τις μεγαλύτερες συντάξεις.

Αύξηση εισφορών. Οι δανειστές έχουν θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων να αλλάξει η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες βάσει του εισοδήματος επί του τζίρου και όχι επί του φορολογητέου εισοδήματος μετά την αφαίρεση δαπανών! Ωστόσο, δεν πρόκειται για μέτρο άμεσης απόδοσης που μπορεί να συμβάλει στην εξεύρεση του 1,8 δισ. ευρώ.

Στο «κάδρο» μπαίνει και η εθνική σύνταξη. Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ χαρακτηρίζουν υψηλό το ποσό της εθνικής σύνταξης, 384 ευρώ με 20 χρόνια ασφάλισης, και ζητούν τη μείωσή του. Αυτή η συνταγή λειτουργεί, κατά το Ταμείο, ως αντικίνητρο για παραμονή στην εργασία και καταβολή εισφορών και συστήνει την επανεξέταση της εθνικής σύνταξης. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για την ώρα κρατά γερή γραμμή άμυνας και απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Όσον αφορά τις προσωπικές διαφορές, τα στοιχεία δείχνουν ότι κυμαίνονται μεταξύ 7% και 30%. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, στην πρώτη γραμμή του πυρός για τις νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις βρίσκονται συνταξιούχοι με υψηλές αποδοχές -συγκριτικά με τον μέσο όρο του συστήματος- και ταυτόχρονα με μεγάλες προσωπικές διαφορές στις κύριες συντάξεις τους. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσοι λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ σύνταξη (μετά τις μειώσεις των προηγούμενων μνημονίων), δηλαδή περίπου 750.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενδέχεται να δουν από το 2020 και μετά μειώσεις στις συντάξεις τους κοντά στο 18%.

Ειδήσεις Σαββατοκύριακο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ