Σοκ προκαλεί στην Άγκυρα η είδηση πως η Ρωσία θα χτίσει βάση στην κοντά στην κουρδική πόλη Afrin, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από το YPG. Η ανάπτυξη των Ρώσων στην Afrin, προφανώς μετά από συμφωνία με τους Κούρδους της βόρειας Συρίας, σημαίνει ότι το καντόνι τελεί πλέον υπό ρωσική προστασία.
Η παρουσία των μεγάλων δυνάμεων στο πλευρό των Κούρδων αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι αυτοί οι Κούρδοι, της βόρειας Συρίας, που ο Ερντογάν αποκαλεί «τρομοκράτες», τελούν υπό την προστασία Ουάσιγκτον και Μόσχας.
Tαυτόχρονα οι Κούρδοι YPG ανακοίνωσαν πως οι δυνάμεις τους θα αυξηθούν κατά 2/3 και θα φτάσουν τους 100.000 στρατιώτες, αριθμός που προκαλεί σοκ!
Οι Κούρδοι του YPG είχαν 60,000 στρατιώτες στα τέλη του 2016 - μαζί με τις την γυναικεία πτέρυγα το YPJ - ενώ πλέον σύμφωνα με την ανακοίνωση δημιούργησαν ακόμη 10 Τάγματα το καθένα αποτελείται από 300 στρατιώτες.
Όλοι αυτί λαμβάνουν την απαιτούμενη εκπαίδευση για να επιτεθούν στους Τούρκους....
Δεν θα μπορούσε να υπάρχει χειρότερη εξέλιξη στους σχεδιασμούς του Ρ. Τ. Ερντογάν.
Κουρδική πηγή αναφέρει ότι η συμφωνία να εισέλθουν οι Ρώσοι στην περιοχή της Afrin έγινε αργά την Κυριακή. Οι Ρώσοι στρατοπέδευσαν στο χωριό Καφρ Τζανά.
Η ρωσική φάλαγγα που εισήλθε στα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη αποτελείται από δύο τανκς, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα, ένα φορτηγάκι και ένα μεγάλο φορτηγό.
Την προηγούμενη εβδομάδα κάτοικοι της Afrin είχαν δει στρατιωτικά οχήματα να κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης με Ρώσους και Σύρους αξιωματικούς.
Η υποστήριξη των Ρώσων στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) έχει εξοργίσει τον Ρ. Τ. Ερντογάν, με τις κινήσεις του να είναι άμεσες, καθώς ο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου, τη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
Σε μια επίσημη δήλωση, που μεταδόθηκε στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο, με την ευκαιρία της τρίτης επετείου της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία, που πραγματοποιήθηκε βάση του δημοψηφίσματος που έγινε στις 16 Μαρτίου 2014. Και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας.
Η δήλωση της τουρκικής διπλωματίας τόνισε την ανάγκη να προετοιμαστεί ένας λογικός μηχανισμός για την εξεύρεση λύσης για τη κρίση της Κριμαίας και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει μέχρι τότε, να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Κριμαία και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των τουρκομογγόλων Τατάρων της Κριμαίας, οι οποίοι είναι μεταξύ των «κύριων συντελεστών της χερσονήσου» σύμφωνα με την Τουρκία.
Μια τέτοια στάση φαίνεται να αποδείξει τις αυξανόμενες εντάσεις στις σχέσεις Μόσχας - Άγκυρας, η οποία μπορεί να σημάνει το τέλος της διαδικασίας συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών στα πλαίσια της επίλυσης της κρίσης στη Συρία.
Αυτή η νέα εχθρική στάση της Τουρκίας εξηγείται από την πρόσφατη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του συριακού στρατού και των Κούρδων της Συρίας που μάχονται στην Ιεράπολη της Συρίας, μετά την παρέμβαση της Ρωσίας που δήλωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει τους Κούρδους ενώπιον της Τουρκίας.
Οι Κούρδοι της Συρίας είχαν στη συνέχεια συμφωνήσει να παραδώσουν στο συριακό στρατό τον έλεγχο της Ιεράπολης, γεγονός που δεν άρεσε σε μια Τουρκία που θεωρεί τον εαυτό της κηδεμόνας ή ακόμη ιδιοκτήτρια αυτής της συριακής πόλης με κουρδικό πληθυσμό.