Αρχείο

Η Τουρκία μεταφέρει την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ: Συνεχίζει τις ασκήσεις, εκβιάζει με δικές της έρευνες και απειλεί με πόλεμο για «win-win» μοιρασιά του φυσικού αερίου

Η Τουρκία μεταφέρει την κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ εκεί όπου το φυσικό αέριο θα αρχίσει σιγά σιγά να αναδύεται στην επιφάνεια της θάλασσας με τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου να είναι έτοιμες να το επεξεργαστούν και την Κύπρο να βάζει χρήματα στα κρατικά της ταμεία. Η Άγκυρα, όπως έκανε και πριν περίπου δύο χρόνια, απειλεί και πάλι, αξιώνοντας μερίδιο από τα κέρδη για λογαριασμό δήθεν των Τουρκοκυπρίων.

Μέσα σε δύο εβδομάδες η Τουρκία θα πραγματοποιήσει την τρίτη συνεχόμενη άσκηση της με πυρά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Για την άσκηση αυτή, που θα γίνει την Τρίτη 28 Μαρτίου έχει εκδοθεί η σχετική NAVTEX και το σημείο είναι στα «οικόπεδα» για τα οποία εκδόθηκαν οι άδειες προκειμένου οι πετρελαϊκές εταιρείες να προχωρήσουν στην εξόρυξη του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Έχουν επίσης οι Τούρκοι εξαγγείλει πώς τέλη Μαρτίου θα βγάλουν και πάλι στην ανατολική Μεσόγειο, εννοώντας σαφώς την κυπριακή ΑΟΖ, το ερευνητικό τους σκάφος «Barbaros» προκειμένου να διεξάγει ωκεανογραφικές έρευνες. Σε αυτή την περίπτωση το ερώτημα είναι αν το σκάφος θα συνοδεύεται και από πολεμικό πλοίο. Στο ενδεχόμενο συνοδείας η Άγκυρα θα στέλνει μήνυμα κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Το έχει πάντως πράξει ήδη. Με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που εκδόθηκε μετά τις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με πετρελαϊκές εταιρείες, εκτόξευσε την απειλή πώς η Άγκυρα θα «λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προασπίσει τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα, για ακόμη μία φορά η Τουρκία απαίτησε τη διακοπή των δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να συνεχισθούν οι συνομιλίες επαναλαμβάνοντας την τακτική που ακολούθησε το 2014, όπου οι συνομιλίες άρχισαν μόνο αφού σταμάτησαν οι δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ με αντάλλαγμα την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους «Barbaros».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «μονομερείς επιδιώξεις» της Κύπρου και σχολιάζοντας την απόφαση του κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου για την οριστικοποίηση των εταιρειών που ανέλαβαν τις άδειες ερευνών στον τρίτο γύρο των αδειοδοτήσεων, σημείωσε πώς η Λευκωσία αποδεικνύει ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν είναι σε θέση να αδράξει την ευκαιρία για οικονομική συνεργασία βασισμένη σε μια win-win κατάσταση που θα προσφέρει στο νησί και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο μια συνολική λύση στην Κύπρο».

Τονίζει τέλος πώς τα «προηγούμενα χρόνια, τέτοιες δραστηριότητες οδήγησαν στην αποτυχία των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού» και καταλήγει αναφέροντας ότι «η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μετρά για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τα συμφέροντα της Τούρκικης Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

Προφανώς αυτά είναι οι συνεχείς ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, η έξοδος του «Barbaros» για έρευνες και βεβαίως οι εκβιασμοί με την επίλυση του Κυπριακού.

Στο σημείο αυτό να τονισθεί ότι με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να θέσει έναν ακόμη ορό για την επανάληψη της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό, την αναστολή όλων των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτό όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει, καθώς ούτε ο Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να το αντέξει πολιτικά, αλλά και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες που έχουν εμπλακεί και δραστηριοποιούνται ήδη στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, όπως οι Total, ENI, ExxonMobil, Qatar Petroleum δεν θα εγκαταλείψουν τόσο εύκολα τις άδειες που έχουν εξασφαλίσει από την Κυπριακή Δημοκρατία με το ανάλογο αντίτιμο βεβαίως.

Πιθανόν και αυτό το μήνυμα θέλησε να στείλει η Λευκωσία απαντώντας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνοντας σε ανακοίνωση της πώς η Τουρκία αποδεικνύει την έλλειψη σεβασμού στο συμβατικό και εθιμικό διεθνές δίκαιο, όπως προκύπτει από τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, και την περιφρόνηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Προσθέτει πώς «το Διεθνές Δίκαιο προνοεί ότι ο φυσικός πλούτος μιας χώρας ανήκει στο κράτος και η ευθύνη διαχείρισής του έγκειται στην κυβέρνησή του προς όφελος όλων των πολιτών. Συνεπώς, πράξεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο αντιτίθενται στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά είναι εντελώς ανεδαφικές. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Από ελληνικής πλευράς να σημειωθεί πώς από σήμερα αρχίζει η άσκηση «Ηνίοχος» στην οποία θα συμμετάσχουν μαχητικά αεροσκάφη από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και την Ιταλία. Το πεδίο διεξαγωγής της άσκησης θα είναι όλο το Αιγαίο και η ηπειρωτική χώρα. Το γεγονός αυτό ίσως προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη νευρικότητα στη γειτονική Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ