Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ΗΠΑ, η Ελλάδα αποκτά δύο «θηρία» αντιτορπιλικά Arleigh Burke τα οποία θα αντικαταστήσουν 4 παλαιές φρεγάτες τύπου "S" του ΠΝ ! Η εξέλιξη αυτή έρχεται στον απόηχο της συνεδρίασης του τουρκικού συμβουλίου Ασφαλείας και των εμπρηστικών δηλώσεων Ερντογάν ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται ήδη ο Διοικητής των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς όπως είχαμε αναφέρει στο άρθρο μας Η Ελλάδα 51 Πολιτεία των ΗΠΑ: Τι συμφώνησαν Κοτζιάς-Καμμένος-Μάτις – Πλοίο του ΠΝ θα ενταχθεί σε Ομάδα Κρούσης αεροπλανοφόρου! οι Αμερικανοί πρότειναν τη συμμετοχή πλοίου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) σε Carrier Battle Group (Ομάδα Κρούσης και Συνοδείας), τα οποία αναπτύσσονται γύρω από ένα αεροπλανοφόρο.
Πρόκειται για απίστευτη εξέλιξη με προνόμιο και υποχρέωση, καθώς τα πολλαπλών ρόλων πλοία που αναπτύσσονται γύρω από ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο (το οποίο ορίζεται ως HVU High Value Unit), διαδραματίζουν σημαντικό τακτικό ρόλο, ιδίως όταν η Ομάδα Κρούσης συμμετέχει σε κάποια επιχείρηση.
Γι αυτό και είχαμε προβλέψει απόκτηση των συγκεκριμένων πλοίων με βάση αυτή την αμερικανική κίνηση.
Τα αντιτορπιλικά κλάσης “Arleigh Burke”αριθμούν ήδη 64 σκάφη (21 Flight I, 7 Flight II και 34 Flight IIA) σε υπηρεσία, ενώ προβλέπεται η ναυπήγηση άλλων 42 (Flight IIΙ). Έχουν μήκος 155 μέτρα, πλάτος 20 μέτρα, βύθισμα 9,3 μέτρα και εκτόπισμα από 8.300 ως 9.200 τόνους.
Όλα τα πλοία της κλάσης φέρουν το σύστημα αεράμυνας AEGIS, με ραντάρ παθητικής διάταξης τύπου SPY-1D. Από τους κάθετους εκτοξευτές (VLS) Mk41 90 θέσεων (29 κυψέλες πλώρα-61 πρύμα/96 θέσεων σε σκάφη της έκδοσης ΙΙΑ) μπορεί να βληθεί μεγάλη ποικιλία βλημάτων, όπως RIM-66M Standard, Tomahawk, κάθετα εκτοξευόμενοι ASROC (VLA) και ESSM. Οι πύραυλοι Tomahawk δεν θα περιλαμβάνονται στο πακέτο παραχώρησης.
Ο οπλισμός συμπληρώνεται με πυραύλους επιφανείας- επιφανείας Harpoon, δύο CIWS Phalanx (ένα σύστημα σε νεότερες εκδόσεις που φέρουν και ESSM), ένα πυροβόλο Mk-45 Mod1-4 των 127 mm, 2 πυροβόλα M242 Bushmaster των 25mm και δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mark 32.
Τα πλοία αυτά σχεδιάστηκαν βάσει του αμερικανικού δόγματος δράσης ωκεάνιας δράσης "deep blue water" για τις ανάγκες της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ και είναι εκτοπίσματος... 9.300 τόνων (!) αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή...
Τα πλοία θα παραδοθούν και χωρίς το αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό βλήμα SM-3 ακτίνας 600 χλμ., αλλά μόνο με το SM-2 (περί τα 110 χλμ, ακτίνα δράσης).
Την ίδια στιγμή, διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί από την Πέμπτη ο διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αντιναύαρχος Κλάιβ Τζόνστον, στη διοίκηση του οποίου ανήκει η ναυτική δύναμη SNMG2 που δρα στο Αιγαίο για την ανάσχεση της προσφυγικής ροής.
Κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο νατοϊκός αξιωματούχος συναντήθηκε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, με τον οποίο συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με επίκεντρο την επιχείρηση της ναυτικής δύναμης SNMG2 για την ανάσχεση της προσφυγικής ροής στο Αιγαίο. Aυτό αναφέρθηκε τουλάχιστον, επίσημα...
Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη.
Επίσης, μετέβη στο Αρχηγείο Στόλου, όπου συναντήθηκε με τον αρχηγό, αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο και ενημερώθηκε για την οργάνωση και τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του αρχηγείου.
Ο διοικητής της MARCOM επισκέφθηκε το υποβρύχιο «Πιπίνος» και την πυραυλάκατο «Γρηγορόπουλος» που είναι ελλιμενισμένα στον ναύσταθμο Σαλαμίνας. Η επίσκεψη του έγινε με αφορμή την τελετή αποφοίτησης σπουδαστών του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών της Σχολής Εθνικής Αμυνας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του «Πλίμουθ» (Plymouth).
Συνεχίζονται οι προετοιμασίες.
Την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή Πεζικού του ΓΕΣ Υποστράτηγο Δημήτριο Μπουζέλο και τον Διευθυντή Μηχανικού του ΓΕΣ Υποστράτηγο Νικόλαο Λάλο, επισκέφθηκε Περιοχές Ευθύνης των 79 ΑΔΤΕ και 88 ΣΔΙ.
Στην Περιοχή Ευθύνης της 79 ΑΔΤΕ, επισκέφθηκε το Φυλάκιο «ΦΟΥΡΝΩΝ» έδρα του 4ου Λόχου του Τάγματος Εθνοφυλακής ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ. Συγκινητική η παρουσία Εθνοφυλάκων, οι οποίοι παρευρέθηκαν, σε ημέρα και ώρα εκτός προγράμματος εκπαίδευσης τους και καταδεικνύει το υψηλό αίσθημα ευθύνης, ετοιμότητας και προσφοράς προς την Πατρίδα.
Στην Περιοχή Ευθύνης της 88 ΣΔΙ, επισκέφθηκε τη Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΊΟΥ, το Στρατηγείο του Σχηματισμού στη ΛΗΜΝΟ, το 290 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού και τον 88 Λόχο Αντιαρματικών.
Ο Αρχηγός επικοινώνησε με το σύνολο του προσωπικού και διαπίστωσε το άριστο επίπεδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, το εξαιρετικό ηθικό, την αισιοδοξία και τη λεβεντιά που το διακατέχει.