Διπλωματικό επεισόδιο Ρωσίας-Ισραήλ έχουμε σε εξέλιξη μετά την ισραηλινή επιδρομή στην Παλμύρα (!) και την κατάρριψη ενός ισραηλινού μαχητικού F-16 συντρίμμια του οποίου έπεσαν στο Υψίπεδα του Γκολάν ενώ ένα άλλο επέστρεψε στο Ισραήλ βαριά "πληγωμένο", θέμα για το οποίο σας αποκάλυψε πρώτο το πρωί το pentapostagma.gr στο άρθρο EKTAKTO! H συριακή αεράμυνα κατέρριψε ισραηλινό μαχητικό…
Η Μόσχα κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ στο Υπουργείο Εξωτερικών για διευκρινήσεις ενώ η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη γιατί το Ισραήλ δεν ειδοποίησε καν τη Ρωσία για το επερχόμενο πλήγμα σε μια περιοχή που υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες μαζί με δυνάμεις του συριακού Στρατού και όχι άντρες της Χεζμπολάχ!
Φαίνεται πως η συνάντηση Β.Πούτιν-Μ.Νετανιάχου στη Μόσχα πήγε πολύ χάλια και αυτό το γνωρίζουμε ήδη.
Το περιστατικό έχει πολύ "βάθος" ενώ ρωσική πηγή από το Κρεμλίνο δήλωσε πως την επόμενη φορά οι Ισραηλινοί θα αποχαιρετίσουν και το F-35 το οποίο επιχειρούσε μαζί με τα F-16 και F-15. "Αυτή τη φορά ρίξαμε μόνο S-200" είπε χαρακτηριστικά και "ήταν προειδοποίηση προς το Τελ Αβίβ".
Η συριακή αεράμυνα προχώρησε σε ομοβροντία αντιαεροπορικών αλλά αναβαθμισμένων πυραύλων S-200 από 2 βάσεις γύρω από τη Δαμασκό και το Ισραήλ αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει το σύστημα αεράμυνας Arrow 3 για να καταρρίψει τους συριακούς πυραύλους. Εικόνες παρακάτω.
Ο πρέσβης του Ισραήλ, Gary Koren, μίλησε με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Mikhail Bogdanov σε μια πρωτοφανή κίνηση από τη Μόσχα όπως χαρακτηρίζεται από τα Ισραηλινά ΜΜΕ.
Την σκυτάλη πήρε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μ.Νετανιάχου, ο οποίος απάντησε δημοσίως λέγοντας ότι "το Ισραήλ θα συνεχίσει να αποτρέπει τον εξοπλισμό της Χεζμπολάχ.Όταν εντοπίζουμε προσπάθειες μεταφοράς όπλων στη Χεζμπολάχ και έχουμε πληροφορίες και το επιχειρησιακό σχέδιο τότε δρούμε άμεσα για να το αποτρέψουμε" είπε.
"Αυτό συνέβη και αυτό θα συμβαίνει"!
Ο Υπουργός Μεταφοράς και των Μυστικών Υπηρεσιών του Ισραήλ, Yisrael Katz, παραδέχτηκε ότι το Ισραήλ δεν ειδοποίησε τη Ρωσία πριν το αεροπορικό πλήγμα!
Ο Στρατηγός της Συρίας, Muhammad Abbas, είπε ότι "Σήμερα το πρωί στις 2.40 τοπική ώρα, η Ισραηλινή Αεροπορία παραβίασε τον εναέριο χώρο της Συρίας στην περιοχή Al-Barij και κατευθύνθηκε προς την Παλμύρα προσπαθώντας να βομβαρδίσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι οι προσπάθειες τους έπεσαν στο κενό".
"Η αντιαεροπορική μας άμυνα κατέρριψε ένα μαχητικό τους και ένα έπληξε ένα ακόμη. Τα υπόλοιπα διέφυγαν. Το μαχητικό τους κατέπεσε σε έδαφος υπό κατοχή".
"Η Ισραηλινή Αεροπορία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ σχετικά με την επιχειρησιακή τους ικανότητα, ανταπόκριση και τα πλήγματα ακριβείας τους. Οι αναβαθμισμένες ικανότητες μας μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε τον εχθρό όταν πλησιάζει από τον ουρανό της Ιορδανίας"!
"Τα μαχητικά τους μπήκαν από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου κοντά στη πόλη Al-Nebek στην περιοχή al-Barij".
To Iσραήλ παραδέχεται σε μια σπάνια κίνηση την αεροπορική επιδρομή αλλά αρνείται ότι είχε απώλειες.
"Στις 2:30 τοπική ώρα Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν αρκετούς στόχους μέσα στη Συρία. Στη συνέχεια η Συρία έριξε ομοβροντία αντιαεροπορικών πυραύλων SA-5 αλλά τα συστήματα μας τους αναχαίτισαν . Ενεργοποιήσαμε το Arrow-3"
Η σύγκρουση μόλις τώρα ξεκινάει. Σας είχαμε ενημερώσει στο άρθρο μας ΗΠΑ και Ισραήλ δοκίμασαν το αντιπυραυλικό σύστημα «Σφεντόνα του Δαβίδ» – Δείτε το να καταρρίπτει ρουκέτες από το ISIS (βίντεο) ότι ΗΠΑ και Ισραήλ είχαν πραγματοποιήσει μυστική δοκιμή του ισραηλινού αντιπυραυλικού συστήματος «Σφεντόνα του Δαβίδ»
Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας αποτελείται από πέντε επίπεδα.
Το πρώτο επίπεδο αποτελεί το σύστημα Arrow 3. Έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι ιρανικοί Shabab και Sajjil, οι οποίοι διαθέτουν εμβέλεια 1.300 και 2.000 χλμ και σε υψός 250 και 700 χλμ αντίστοιχα.
Το δεύτερο επίπεδο αποτελεί το σύστημα Magic Wand, που ειδικεύεται στην αναχαίτιση τακτικών πυραύλων, όπως ο ιρανικός Fateh 110 και ο συριακός πύραυλος M-600 που διαθέτουν εμβέλεια μεταξύ 200 και 300 χλμ.
Το τρίτο επίπεδο λειτουργεί το αντιπυραυλικό σύστημα «Arrow–2», σχεδιασμένο για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων σε απόσταση έως 150 χλμ.
Το τέταρτο επίπεδο επικεντρώνεται στο σύστημα «Iron Dome» σε ρουκέτες μικρής εμβέλειας τύπου Grad με βεληνεκές 40 χλμ., όπως ο Fajr με 70 χιλιόμετρα εμβέλεια. Το Ισραήλ ανέπτυξε το σύστημα Iron Dome για να αντιμετωπίσει την απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου σε πολλαπλά μέτωπα με εκατοντάδες πυραύλους ημερησίως.
Πριν τέσσερις μήνες παρουσιάσθηκε και το πέμπτο επίπεδο με την λειτουργία του συστήματος αεράμυνας με την ονομασία «Iron Beam», το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome», το οποίο έχει αποδειχθεί ως ένα αποτελεσματικότατο μέσο για την προστασία από πυραύλους μικρού βεληνεκούς σε απόσταση λιγότερο από 7 χλμ.