Αρχείο

Εδραιώνεται η στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας - Συμφωνία για την κατασκευή στρατιωτικών αεροδρομίων στην Αλβανία έκλεισαν Ράμα-Ερντογάν - Θανάσιμος κίνδυνος για την χώρα μας

Η στρατηγική περικύκλωση της χώρας μας από Αλβανία και Τουρκία λαμβάνει σάρκα και οστά πλέον, καθώς Ε. Ράμα Ρ. Τ. Ερντογάν, έχουν βάλει ως στόχο και σκοπό να προκαλούν την Ελλάδα σε όλα τα μέτωπα.

Όπως αναφέρουν Αλβανικά ΜΜΕ, καλεσμένος σε γεύμα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Σε ανάρτηση του στο Facebook Ο Έντι Ράμα, έγραψε ότι βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη (μετά από την επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο) και ότι είναι με Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, για το έργο του αεροδρομίου της πόλης Βλόρα στην Αυλώνα.

Στην ανάρτησή του ο Ράμα πληροφόρησε ότι κατά τη διάρκεια αυτού του γεύματος συζήτησε για τις αλβανικές αεροπορικές γραμμές, για την κατασκευή στρατιωτικών αεροδρομίων και άλλες στρατηγικές επενδύσεις. Μπίζνες στα Βαλκάνια με λίγα λόγια.

Με την απειλή της μεγαλύτερης περιθωριοποίησης της χώρας που βρίσκεται σε δεινή θέση λόγω της οικονομικής κρίσης και του μεταναστευτικού ,γειτονικές χώρες επιβάλλουν την ατζέντα ,βλέποντας ότι η Ελλάδα και στην εξωτερική πολιτική είναι έτοιμη να βαφτίσει το «κρέας, ψάρι» προκειμένου να αποφύγει μια νέα σύγκρουση με τους εταίρους και δανειστές της.

Με δεδομενη αυτή την αδυναμία, όπως επίσης και την ισχυρή ενθάρρυνση που έχει ο αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα από την Αγκυρα, τα Τίρανα στήνουν το ανύπαρκτο θέμα Τσάμηδων και εμβαθύνουν τις σχέσεις τους και στρατιωτικά.

Ο Ερντογάν μάλιστα έχει μπει στην Αλβανία για τα καλά και χρησιμοποιεί τον ισλαμισμό για να φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες. Πριν λίγους μήνες ο Τούρκος πρόεδρος θεμελίωσε στα Τίρανα ένα τζαμί, το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια.

Στην Αλβανία το ποσοστό των μουσουλμάνων ξεπερνά το 60% και ο Ερντογάν ”βλέπει” στη χώρα μια δυτική ”αποικία΄΄, γι ‘αυτό και στηρίζει υπογείως τον Έντι Ράμα για να προβληθεί το όραμα της λεγόμενης ”Μεγάλης Αλβανίας”.

Πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας και της Αλβανίας για διολίσθηση σε μια ”ψυχροπολεμική” κατάσταση με την Ελλάδα τη στιγμή που τα Βαλκάνια με τα γεγονότα στο Κόσοβο κινδυνεύουν να βυθιστούν ξανά στο χάος.

Οι τούρκοι χρησιμοποιούν για τα δικά τους συμφέροντα την Αλβανία, με στόχο να αποδυναμώσουν την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα.

Στην Αλβανία δραστηριοποιούνται 296 τουρκικές εταιρείες σε διάφορους τομείς, ενώ η Τουρκία έχει ήδη επενδύσει στην Αλβανία 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συνεργασία τους, πέρα από το εμπορικό επίπεδο, έχει φθάσει και στο στρατιωτικό.

Πριν 1,5 χρόνο αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε, στρατιωτική-οικονομική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Αλβανίας και της Τουρκίας και το πρωτόκολλο για την εφαρμογή της οικονομικής αυτής βοήθειας.

Η συμφωνία συνεργασίας συνίσταται στην παροχή, από την τουρκική πλευρά, του ποσού των 1.137.500 δολαρίων για την αγορά υλικού και στρατιωτικού εξοπλισμού, επισκέψεις για θέματα υγείας, καθώς και για την εκπαίδευση προσωπικού.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την παροχή βοήθειας από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για τον εκσυγχρονισμό του στρατιωτικού αεροδρομίου της Κουτσοβάς στη νότια Αλβανία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει με κάθε θυσία να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και οι ”φίλοι” μας γείτονες Αλβανοί, είναι πρόθυμοι ναι βοηθήσουν τον ”σουλτάνο”.

Και πράγματι, ποιοι καλύτεροι στρατιώτες της νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια από τους Αλβανούς;

Έπαιξαν τον ρόλο αυτό στο παρελθόν, μπορούν να το παίξουν κάλλιστα και στο μέλλον.

Διαρκής επιθυμία της Τουρκίας, προτάσοντας το επιχείρημα της ίδιας θρησκείας, ήταν η δημιουργία μιας συμμαχίας στα Βαλκάνια τέτοιας που θα τη καθιστούσε άμμεσο δρώντα αν όχι ηγεμόνα της περιοχής.

Η πολιτικοστρατιωτική επιρροή που επιχειρεί η Τουρκία στα Βαλκάνια βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση αδύναμων κρατών που ωστόσο είναι εν δυνάμει παράγοντες αστάθειας.

Τα Σκόπια η Αλβανία η Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο θεωρούνται στενοί συνεργάτες των Τούρκων και άρα πρόθυμοι να υλοποιήσουν το όνειρο Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια πολλών εκάτ δολαρίων στην Αλβανία από το 1998 και έχει αναλάβει μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της ναυτικής βάσης Bisht Palla στο Δυρράχιο, του κέντρου εκπαίδευσης και της ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας στο Pasha­liman του Αυλώνα καθώς και του εργοστάσιου κατασκευής πυρομαχικών στο Poliçan.

Πέραν την εκπαίδευσης του πυρήνα των αλβανών αξιωματικών, η Τουρκία ανέλαβε τη συγκρότηση και εκπαίδευση του Τάγματος Ειδικών Επιχειρήσεων (Batalioni i Operacioneve Speciale: BOS) στα πρότυπα των Bordo Bereliler. To BOS συγκροτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου του 1998 στο Zall-Herr βορειοανατολικά των Τιράνων και αποτελεί τη δεξαμενή για την αποστολή δυνάμεων του αλβανικού στρατού σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές όπως το Ιράκ και Αφγανιστάν, πάντοτε υπό τουρκική ή αμερικανική διοίκηση.

Η σημερινή κυβέρνηση και κυρίως τα αρμόδεια υπουργεία ΥΠΕΞ και ΥΠΑΜ πρέπει να είναι αρκετα προσεκτικά με τις ύποπτες κινήσεις της Αλβανίας, που στην ουσία όπως είπαμε παίζει το παιχνίδι της Τουρκίας και να πράξουν τα δέοντα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...