Αρχείο

Ο Αναστασιάδης «εκτέλεσε» την Κύπρο - Γιατί απουσιάζει η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Γενεύη; - Περίεργη δήλωση Γκουτιέρες: «Το Κυπριακό έκλεισε»

Οι πρώτες φωτογραφίες και τα τηλεοπτικά πλάνα από τοv χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών είναι αποκαλυπτικά. Ακόμα πιο αποκαλυπτική είναι η εξίσωση των δύο ηγετών, που αναγορεύθηκαν σε «Αυτού Εξοχότητες».

Σημαντική συμβολική σημασία έχει η απουσία σημαιών στα έδρανα της αίθουσας στην οποία πραγματοποιείται η διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό, στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη.

Για ποιο λόγο δεν υπάρχει η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας; Έχουν ήδη υπάρξει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι; Και εαν ναι, ποιοι μας τις κρύβουν;

 

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, εκτός από ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας είναι και Πρόεδρος ενός διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί είναι «Πρόεδρος» ενός πολιτικού μορφώματος, που αναγνωρίζει μόνο ο ίδιος και η Τουρκία.

Είναι να απορεί κανείς με την επιμονή του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη να επιδιώκει, πάση θυσία, λύση στο Κυπριακό. Ορισμένοι μάλιστα θέτουν προβληματισμούς και ερωτήματα που ξεφεύγουν της πολιτικής.

Έγκυροι σχολιαστές αναρωτιούνται μήπως ο πρόεδρος της Κύπρου δεν έχει συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών τις οποίες διαχειρίζεται. Και για να προωθήσει μια λύση, όχι μόνο κάνει συνεχείς υποχωρήσεις αλλά και προσπαθεί να εξαιρέσει τον ελλαδικό ελληνισμό από το να έχει λόγο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Είναι επικίνδυνα ανεπαρκής ως διαπραγματευτής, ως διεκδικητής και ως σχεδιαστής πολιτικής. Κατέστη πλέον εύκολη λεία στους Ρ. Τ. Ερντογάν και Ακιντζί.

Καμία σχέση λοιπόν ο Ν. Αναστασιάδης με τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο, που την κρίσιμη στιγμή όρθωσε ανάστημα και έσωσε την ελληνικότητα του νησιού.

Περίεργες είναι και οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ. Το Κυπριακό έκλεισε, αλλά «μην περιμένετε θαύματα» δήλωσε από τη Γενεύη ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, παρουσία του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το Κυπριακό. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της σημερινής διάσκεψης και του γεύματος εργασίας, ακολούθησαν δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Αποδίδοντας τα εύσημα στους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί, τους «απένειμε» χαριτολογώντας βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου και κράτησε εκείνο του δεύτερου ρόλου για τον εαυτό του. Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέπεμπε αισιοδοξία στη διάρκεια των δηλώσεών του, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι στόχος είναι να βρεθεί βιώσιμη λύση που θα ικανοποιεί και την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Μεταξύ άλλων, ο κ.Γκουτιέρες είπε:

«Να επισημάνω το θάρρος των δύο ηγετών. Ιστορικά και για πρώτη φορά πρέπει να πω ότι είδαμε στο ίδιο τραπέζι, όχι μόνο τους πρωταγωνιστές, αλλά και τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Είχαμε επικοιδομητικό διάλογο. Μια ανταλλαγή απόψεων, ώστε να ταυτοποιήσουμε όχι μόνο την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και να ταυτοποιήσουμε τα σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν. Πρέπει να φτάσουμε σε ένα σαφές συμπέρασμα, που θέλουμε να φτάσουμε, να υπάρχουν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις που θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες των δύο πλευρών. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα σήμερα. Δεν μπορούμε να περιμένουν θαύματα άμεσων λύσεων. Δεν θέλουμε λύση που να μπαλώνει τα πράγματα, αλλά μια βιώσιμη λύση.

Εμείς δεν έχουμε καμία ατζέντα, αλλά επιδιώκουμε τη συμφιλίωση των δύο μερών. Θέλουμε να αδράξουμε την ευκαιρία ώστε το συμβούλιο Ασφαλείας να σημάνει συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτού του συνεδρίου. Δεν είμαστε εδώ για μπαλώματα, αλλά για μια λύση, βιώσιμη για την Κύπρο. Μια λύση που θα είναι σύμβολο ελπίδας για έναν κόσμο που είναι γεμάτος θολά σημεία».
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωσε ότι αναζητούνται απαντήσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα. Ετέθησαν, είπε, πολλές προτάσεις επί τάπητος. Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία, πρέπει να εργαστούμε να ορίσουμε αυτά τα εργαλεία, που πρέπει να ικανοποιούν τις δικλείδες ασφαλείας των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Ας μη λησμονούμε το εξής: Δεν θα πρόκειται για συμφωνία ηγετών, αλλά για συμφωνία που θα ορισθεί από τους λαούς, μέσω δημοψηφίσματος. Είτε θα έχουμε μια συμπαγή λύση που θα γίνει αποδεκτή και από τους λαούς, ή δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε επιτυχία. Θα εργαστούμε σκληρά και εντός του απαραίτητου χρονικού πλαισίου, ώστε και οι δύο κοινότητες να αποδεκτούν τη λύση.

-Είμαστε σε αφετηρία. Τα μέρη συζήτησαν για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Είμαστε στην αφετηρία. Αντιμετωπίζουμε τόσες δύσκολες καταστάσεις που χρειαζόμαστε έναν φάρο ελπίδας. Η Κύπρος μπορεί να γίνει αυτός ο φάρος ελπίδας για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF