Έχετε δοκιμάσει τα πάντα: παστίλιες για τον βήχα, αποσυμφορητικά, ακόμα και βιταμίνες και άλλα φάρμακα που καταπολεμούν το κρυολόγημα. Αλλά το φτέρνισμα, το γδάρσιμο στον λαιμό, το μπούκωμα και όλα τα υπόλοιπα συμπτώματα δεν λένε να υποχωρήσουν. Και τότε, μαθαίνετε για ένα βότανο που έχει τη δύναμη να σας σώσει…
Λέγεται εχινάκεια (echinacea) και τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει πολλούς φίλους στην καταπολέμηση του κρυολογήματος και στην γενικότερη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Δικαίως, όμως, αναρωτιέστε: Είναι δυνατόν μια τόσο απλή βοτανική θεραπεία, όπως η εχινάκεια, να κάνει αυτό που γιατροί και φάρμακα δεν μπορούν;
Τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο απλά...
Τι είναι η εχινάκεια;
Είναι ένα ανθοφόρο φυτό που φυτρώνει στις ΗΠΑ και τον Καναδά και έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για αιώνες. Υπάρχουν εννέα είδη. Τα φύλλα, ο μίσχος, το άνθος και οι ρίζες του φυτού χρησιμοποιούνται για να παραχθούν τα συμπληρώματα, τα υγρά εκχυλίσματα και τσάι από εχινάκεια.
Είναι αποτελεσματική κατά του κρυολογήματος;
Οι επιστημονικές μελέτες είχαν ανάμεικτα αποτελέσματα μέχρι τώρα. Μερικά εκχυλίσματα από echinacea φαίνεται πως έχουν θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή την άμυνα του οργανισμού σας ενάντια στα μικρόβια. Έρευνες δείχνουν ότι αυξάνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Ωστόσο, μια ανασκόπηση επί πολλών σχετικών μελετών, η οποία δημοσιεύθηκε το 2014, κατέληξε στο ότι η εχινάκεια έχει πολύ μικρό όφελος στην πρόληψη του κρυολογήματος.
Δύο μελέτες που χρηματοδοτήθηκαν από το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο για τη Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική δεν διαπίστωσαν καμία επιπλέον βοήθεια για το κοινό κρυολόγημα από την εχινάκεια τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες.
Παρόλα αυτά, μερικές φορές είναι δύσκολο να συγκριθούν τα αποτελέσματα διαφορετικών μελετών, επειδή η κάθε μία εστιάζει σε διαφορετικούς τύπους του φυτού και διαφορετικές ιδιότητες της echinacea, καθώς και σε διαφορετικά μέρη του φυτού ή των ριζών του. Είναι πιθανό ότι ορισμένα είδη εχινάκεια να είναι καλύτερα από άλλα. Επίσης, είναι πιθανό αυτή η βοτανική θεραπεία να είναι αποτελεσματική ενάντια σε κάποιους, αλλά όχι σε όλους, από τους 200 και πλέον τύπους ιών, που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.
Υπάρχουν παρενέργειες;
Αν και τα οφέλη της εχινάκεια για το κοινό κρυολόγημα είναι αβέβαια, οι κίνδυνοι φαίνεται να είναι χαμηλοί. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη παρενέργεια είναι κάποια στομαχική ενόχληση.
Αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργικές αντιδράσεις. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να εκδηλώσετε:
Εξανθήματα
Επιδείνωση των συμπτωμάτων του άσθματος
Αναφυλαξία (μια απειλητική για τη ζωή έκτακτης κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή)
Ίσως να είναι διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για μια αλλεργική αντίδραση στην echinacea εάν είστε ήδη αλλεργικοί σε άλλα φυτά της οικογένειας “μαργαρίτα”. Αυτά περιλαμβάνουν την αμβροσία, τα χρυσάνθεμα και τους κατιφέδες.
Η εχινάκεια μπορεί επίσης να μην είναι ασφαλής για εκείνους, που παίρνουν ορισμένα φάρμακα. Μερικά παραδείγματα είναι κάποια φάρμακα για καρδιακά προβλήματα -όπως η αμιοδαρόνη (Cordarone, Pacerone)- και κάποια αντι-μυκητιασικά φάρμακα. Ο συνδυασμός της εχινάκεια με αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη.
Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κανείς δεν θα πρέπει να παίρνει εχινάκεια για περισσότερο από δύο μήνες τον χρόνο. Αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το βότανο θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη μετά από αυτό το σημείο, οι γιατροί δεν γνωρίζουν αρκετά ακόμα για την μακροπρόθεσμη ασφάλειά του.
Πηγή:iatropedia.gr