Αρχείο

Πρόταση «βόμβα» των δανειστών: Αφορολόγητο στα 3.500 ευρώ για να επανέλθει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Κι άλλο αίμα ζητούν οι δανειστές από τον ελληνικό λαό για να πληρώσει τα σπασμένα μίας ανίκανης κυβέρνησης.

Πρωτοφανή απαίτηση για συρρίκνωση της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 1.900 ευρώ σήμερα στα 700 ευρώ, που περιορίζει δραστικά το αφορολόγητο στα 3.500 ευρώ, προέβαλε το ΔΝΤ για να επανέλθει στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το Ταμείο από την πλευρά αυτή μπορούν να εξοικονομηθούν περίπου 3,6 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 900 εκατ. ευρώ πρέπει να βρεθούν από την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» σε κύριες συντάξεις, ώστε να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Η πρόταση του ΔΝΤ, σύμφωνα με την εφημερίδα "Αγορά" που κυκλοφορεί το Σάββατο, συνάντησε ευήκοα ώτα σε ορισμένους παράγοντες της ευρωπαϊκής πλευράς των δανειστών, οι οποίοι θεωρούν ότι η επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς το Eurogroup ήταν μεν «μια καλή κίνηση», αλλά πλέον απαιτούνται «απτές αποδείξεις δέσμευσης».

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, συζητείται από την τρόικα η δημιουργία, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος, ενός νέου ισχυρότερου «κόφτη» διάρκειας 5-7 ετών, στον οποίο θα προσδιορίζονται επακριβώς τα μέτρα σε αφορολόγητο, συντάξεις και φοροαπαλλαγές, σε περίπτωση αποκλίσεων. Αντίθετα, αντιδρούν στην όποια σκέψη για νέα αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Το μήνυμα Σόιμπλε στην Αθήνα: Χωρίς το ΔΝΤ θα πάρουμε σκληρότερα μέτρα

Μόνο τυχαία δεν ήταν η δήλωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ελλάδα, όπως αποδεικνύει η Handelsblatt.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα, σε ανάλυσή της εκτιμά ότι ο γερμανός ΥΠΟΙΚ με την συνέντευξή του στη στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ήθελε να στείλει το μήνυμα στην Αθήνα να εφαρμόσει τους όρους λιτότητας, γιατί χωρίς το ΔΝΤ η Ευρώπη θα καταφύγει σε πολύ σκληρότερα μέτρα.

«Θέλει ο Σόιμπλε ξαφνικά να μην συμμετέχει τελικά στο εξής το ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας, παρόλο που η γερμανική κυβέρνηση επιμένει εδώ και μήνες τόσο πολύ σε αυτό ακριβώς (σ.σ. στη συμμετοχή); Στο Βερολίνο και ειδικά στην Αθήνα, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές σάστισαν. Αλλάζει ξαφνικά ο Σόιμπλε τη στρατηγική του; Λαμβάνει προληπτικά μέτρα για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να αποχωρήσει από τη διάσωση; (σ.σ. το πρόγραμμα). Το γερμανικό υπ. Οικονομικών σπεύδει να διευκρινίσει ότι οι δηλώσεις του Σόιμπλε αφορούσαν ένα καθαρά υποθετικό ενδεχόμενο. ‘Εμμένουμε στο ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει', δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου», γράφει η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ.

Δεν ήταν μια απερίσκεπτη δήλωση

Ο αναλυτής εκφράζει ζωηρές αμφιβολίες ότι ο Σόιμπλε «προβαίνει απερίσκεπτα σε μια τέτοια δήλωση» και επικαλείται υψηλόβαθμο εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος επισήμανε ότι «βεβαίως ο Σόιμπλε, κάνοντας μια τέτοια δήλωση, έχει πάντα κάποια σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού του».

Μάλιστα, η Handelsblatt επισημαίνει ότι ενδεχόμενη αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης εν μέσω προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία «θα ήταν εφιάλτης» για τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ, και σημειώνει ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι ποντάρουν να υπάρξει τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Ιούνιο συμφωνία με το ΔΝΤ για τις προϋποθέσεις συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Ήδη αυτό θα είναι δύσκολη υπόθεση για τον Σόιμπλε, καθώς το ΔΝΤ θέλει να παράσχει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, κάτι που απορρίπτει όμως κατηγορηματικά η γερμανική κυβέρνηση».

Δεν θέλει ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή ούτε ο Σόιμπλε

Ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ θα ήταν «το σοβαρότερο όλων των πιθανών ατυχημάτων για το Βερολίνο», αναφέρει το δημοσίευμα, καθώς τότε θα έπρεπε η γερμανική βουλή να ψηφίσει εκ νέου για το ελληνικό πρόγραμμα, με την επίτευξη πλειοψηφία να είναι «υπερβολικά αβέβαιη» εντός της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων. Επιπλέον μια τέτοια ψηφοφορία λίγους μήνες πριν τις εκλογές θα ήταν η «ιδανική πάσα» για το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD. «Αυτή την ψηφοφορία δεν τη θέλει κανείς, ούτε ο Σόιμπλε», σημειώνουν γερμανικοί κυβερνητικοί κύκλοι, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι ο γερμανός υπ. Οικονομικών είναι προ πολλού θιασώτης της ιδέας να καθιερωθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης που να λειτουργεί χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ, «βεβαιότατα τώρα δεν είναι η στιγμή για κάτι τέτοιο».

Το μήνυμα στην Ελλάδα: Δώστε τα όλα, αλλιώς έρχονται σκληρότερα μέτρα

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, «αυτό το γνωρίζει και το Σόιμπλε. Γι' αυτό οι δηλώσεις του έχουν μάλλον χαρακτήρα τακτικής. Ο γερμανός υπ. Οικονομικών έστειλε έτσι ένα μήνυμα στην Ελλάδα: Δώστε τα όλα, εφαρμόστε τους όρους λιτότητας, διότι χωρίς το ΔΝΤ θα καταφύγουμε σε πολύ σκληρότερα μέτρα. Και έστειλε και μήνυμα στους δικούς του ανθρώπους: Αν θέλουμε να αποτρέψουμε μια εφιαλτική ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ λίγο πριν τις εκλογές, πρέπει τους προσεχείς μήνες να συμφωνήσουμε με το ΔΝΤ – και σε αυτή τη διαδικασία να κάνουμε και υποχωρήσεις».

Το Μαξίμου πανηγύρισε για τις δηλώσεις Σόιμπλε

Υπενθυμίζεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου... πανηγύρισε για τις δηλώσεις Σόιμπλε καθώς «για πρώτη φορά, δημόσια, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχεται ότι «η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ». Άποψη που υποστηρίζει δύο χρόνια τώρα η Ελλάδα».

Οπως σημειώναν δε από το Μαξίμου, «αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ