Όσο κι αν έχει προοδεύσει η επιστήμη τις τελευταίες δεκαετίες, η λειτουργία και η "αρχιτεκτονική" του ανθρώπινου σώματος αποτελεί ένα περίπλοκο θαύμα που δεν θα πάψει ποτέ να εκπλήσσει τους ερευνητές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανακάλυψη ενός καινούργιου οργάνου το οποίο... κρυβόταν μέχρι σήμερα μέσα στο πεπτικό μας σύστημα.
Το μεσεντέριο, όπως ονομάζεται το νέο όργανο, θεωρούνταν μέχρι σήμερα απλώς ένα σύνολο αποσπασματικών δομών. Πρόκειται για μια διπλή πτυχή του περιτόναιου που περικλείει ένα όργανο και το συνδέει με το κοιλιακό τοίχωμα.
Αντί όμως για απλό δομικό στοιχείο του πεπτικού συστήματος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πρόσφατα προς μεγάλη τους έκπληξη ότι αποτελεί ένα συνεχές όργανο, του οποίου ωστόσο η λειτουργία δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη.
Σύμφωνα με τον J Calvin Coffey, τον ερευνητή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Limerick που συνειδητοποίησε πρώτος την αληθινή φύση του μεσεντερίου, πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα στην Ιατρική και τη διάγνωση παθήσεων.
«Όταν προσεγγίζουμε το μεσεντέριο σαν ένα οποιοδήποτε άλλο όργανο, μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε τις ασθένειες στην κοιλιακή χώρα λαμβάνοντας υπόψη αυτόν τον νέο παράγοντα. Πλέον γνωρίζουμε την ανατομία και τη δομή. Το επόμενο βήμα είναι η λειτουργία.
Όταν την κατανοήσουμε και αυτή, στη συνέχεια θα μπορούμε να εντοπίσουμε τη μη φυσιολογική συμπεριφορά και να την αναγνωρίσουμε ως ασθένεια. Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω στοιχεία, έχουμε τον κλάδο της μεσεντερικής επιστήμης», εξήγησε ο Coffey στην Independent.
H σχετική μελέτη όπου περιγράφεται το νέο όργανο και όσα γνωρίζουμε για αυτό δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.