Ο Άνις Άμρι, ο άνθρωπος που έσπειρε τρόμο και θάνατο στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου μπορεί να είναι νεκρός, αλλά ο κίνδυνος νέων επιθέσεων από άτομα του κύκλου του δεν έχει εξαλειφθεί.
Λόγος για τον οποίο οι αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρό τους το τέμενος Φουσιλέτ, στη συνοικία Μοαμπίτ του Βερολίνου, όπου σύχναζε ο 25χρονος Τυνήσιος.
Ο ραδιοφωνικός σταθμός rbb δημοσίευσε την Πέμπτη βίντεο στα οποία διακρίνεται στην είσοδο του τζαμιού ένας άνδρας λίγα 24ωρα πριν και λίγες ώρες μετά την επίθεση. Στην αρχή έλεγαν ότι πρόκειται για τον Άμρι, αλλά όπως διευκρίνισε αργότερα η αστυνομία του Βερολίνου, το άτομο στις εικόνες δεν ήταν ο τυνήσιος.
Ωστόσο στην αντιτρομοκρατική είναι σίγουροι ότι το τέμενος Φουσιλέτ στην οδό Πέρλεμπέργκερ ήταν στέκι του δράστη, και σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν ο Άμρι είχε στενές σχέσεις με κάποια απ' τα μέλη και τους επισκέπτες του τζαμιού.
Κυρίως δε είχε συχνές επαφές με τον ηλικίας 31 ετών εξτρεμιστή ιμάμη Γκαντιζμουράντ Α., ο οποίος έφθασε στη Γερμανία το 2002 με το ψευδώνυμο Μουράτ Α.
Κοντά στο τέμενος ήταν που ο Τυνήσιος άρπαξε το φορτηγό
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild οι επιθεωρητές της αστυνομίας θεωρούν ότι δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο Άμρι άρπαξε το φορτηγό που χρησιμοποίησε στην επίθεση κοντά στο τέμενος, σε απόσταση μόλις 15' με τα πόδια.
Ο Τυνήσιος πήγαινε πολύ συχνά στο εν λόγω τζαμί, κι ίσως γι' αυτό γνώριζε τόσο καλά τη γύρω περιοχή. Το τέμενος Φουσιλέτ ήταν από καιρό στο στόχαστρο των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας.
Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το «γυράδικο», όπου είχε πάει να φάει ο πολωνός οδηγός. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, η επίθεση να οργανώθηκε από άτομα στο τέμενος. Ίσως ο δράστης κατά τις επισκέψεις του στο τζαμί να πρόσεξε ότι στην περιοχή κυκλοφορούν πολλά φορτηγά.
Το τέμενος Φουσιλέτ στο στόχαστρο των αρχών
Την περασμένη Πέμπτη άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας έκαναν έφοδο στο τζαμί.
Την επόμενη μέρα το τέμενος έκλεισε.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας θεωρούν το Φουσιλέτ «εκκολαπτήριο εξτρεμιστών », όπου μουσουλμάνοι -κυρίως Τούρκοι και Καυκάσιοι- ριζοσπαστικοποιούνται για τον ένοπλο αγώνα του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Το τέμενος αυτό ιδρύθηκε το 2002, αρχικά ήταν ένα τουρκο-αραβικό τζαμί, το οποίο σχετιζόταν με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Παλαιότερα ανήκε στην τουρκική κρατική θρησκευτική υπηρεσία Ditib, αλλά αποσπάστηκε απ' αυτήν όταν πήρε τα ηνία του ο Ισμέτ Ντ., ο αυτοανακηρυχθείς «εμίρης του γάμου». Έκτοτε το τέμενος πέρασε στην επιρροή του συλλόγου Φουσιλέτ, που θεωρείται σφηκοφωλιά εξτρεμιστών απ' τις αρχές.
Ο ιμάμης Γκαντιζμουράντ καταδικάστηκε σε δυόμιση χρόνια φυλακή. Στο δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι έχει αποκηρύξει το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος
Τον Ιανουάριο του 2015 η αστυνομία του Βερολίνου εξάρθρωσε εκεί έναν πυρήνα συνεργών τρομοκρατών. 250 αστυνομικοί, ανάμεσά τους και άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, έκαναν φύλλο και φτερό το τζαμί στην οδό Περλεμπέργκερ. Ενώ συνέλαβαν τον επικεφαλής του τεμένους, τον ηλικίας 41 ετών εργολάβο Ισμέτ Ντ., και τον υπεύθυνο για τα οικονομικά της οργάνωσης, τον 43χρονο Εμίν Φ.
Τον Οκτώβριο του 2015 το τζαμί-σύλλογος ξαναμπήκε στο στόχαστρο των υπηρεσιών ασφαλείας, όταν συνελήφθη ως συνεργάτης τρομοκρατών ο ιμάμης Γκαντιζμουράντ Α., ή αλλιώς Μουράτ Α., από το Νταγκεστάν. Ο εν λόγω ιμάμης στρατολογούσε τζιχαντιστές για το Ισλαμικό Κράτος, ενώ έστελνε σε ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία εξαρτήματα όπλων, διόπτρες νυχτερινής όρασης και στόχαστρα.