Αρχείο

Προ των πυλών η ελληνοτουρκική εμπλοκή:Τους υδρογονάνθρακες και μόνο έχει βάλει στο «μάτι» ο Ερντογάν!

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες συνεχών λεκτικών ( προς το παρόν) προκλήσεων από όλη την τουρκική πολιτική ιεραρχία σχέση με την ιδιοκτησία  ελληνικών καθαρά νησιών και νησίδων στο ΝΑ Αιγαίο .

Ο λόγος έχει να κάνει σαφώς με τα τεράστια κοιτάσματα που υπάρχουν κάτω από αυτά νησιά και την εκμετάλλευση τους. Το χρονικό διάστημα που θα κριθούν όλα για αυτά τα κοιτάσματα ξεκινάει με ένα έως δύο χρόνια και αφορά αποκλειστικά το Αιγαίο και τα κοιτάσματα στην Κύπρο.  

«Ένα διάστημα ελάχιστο τριών ετών είναι απαραίτητο για την αποστολή φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές μέσω της Τουρκίας από το πεδίο Αφροδίτη  και την ελληνοκυπριακή πλευρά , αλλά  και από το πεδίο Λεβιάθαν στο Ισραήλ», ανέφερε  ο γενικός διευθυντής της τουρκικής εταιρείας Zorlu Energy.

Ο γενικός διευθυντής Fuat Celepci, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων  Anadolu ότι  αναμένει πρόοδο στις μεσογειακές ροές φυσικού αερίου μετά την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ.

«Τα αναμενόμενα βήματα έγιναν με τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά στην Μεσόγειο φυσικό αέριο  δεν διαθέτει  μόνο το Ισραήλ. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και να το προωθήσουμε στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά », δήλωσε ο Celepci. !

neakriti-news-image

Με λίγα λόγια και κρίνοντας από την στάση Ερντογάν , Kιλιντσάρογλου  και λοιπών Τούρκων πασάδων,  η Ελλάδα και η Κύπρος δεν αποτελούν ισότιμο  εταίρο και πρέπει να εκβιαστούν για να πράξουν σύμφωνα με τα τουρκικά συμφέροντα.

Σε αυτό το παιχνίδι θα  συναινέσει η ΕΕ , η παγκόσμια κοινότητα πλην Ρωσίας ( για τους δικούς της λόγους) οι ΗΠΑ  του Ν.Τραμπ που είναι στο παιχνίδι ειδικά λόγω Κίσινγκερ. Για αυτό και το επόμενο διάστημα κύρια επιδίωξη θα είναι το «γκριζάρισμα» ελληνικών νησιών για την επίτευξη του σκοπού αυτού .

Ο Τούρκος διευθυντής της τουρκικής εταιρείας ενέργειας ΑΛΛΩΣΤΕ …εξήγησε «ότι η διαδρομή που αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου θα πρέπει να περάσει μέσα από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του ελληνικής πλευράς της  Κύπρου».

«Ανάλογα με αυτό, μπορεί να συναντήσουμε κάποια εμπόδια στη διαδικασία ανάπτυξης του σχεδιαζόμενου έργου με στόχο να μεταφέρουμε  ισραηλινό  φυσικό αέριο προς την Τουρκία και τις παγκόσμιες αγορές. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση δεν μπορεί να πει «όχι» σε αυτή τη διαδρομή του αγωγού» , πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Celepci είπε ότι θα έλθει και η έγκριση μετά από έκθεση εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία είναι απαραίτητη για τη διέλευση του αγωγού, κάτι που θα απαιτήσουν τα αρμόδια όργανα της Ελληνοκυπριακής πλευράς .

Το έργο αυτό είναι  αδύνατο , χωρίς την επίλυση του υπάρχοντος προβλήματος μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο, υπογραμμίζει ο ίδιος .

Ο Celebi δήλωσε ότι στόχος της Τουρκίας στην Κύπρο είναι να επιτευχθεί η δημιουργία μιας  ενωμένης διοίκησης σε μια ομοσπονδιακή δομή, με στόχο να επιτραπεί στις δύο κοινότητες να επωφεληθούν αμοιβαία από τους πόρους του φυσικού αερίου στο νησί.

 « Ακόμη και αν οι Ελληνοκύπριοι αποφασίσουν  να μεταφέρουν  το φυσικό αέριο μονομερώς, οι Τουρκοκύπριοι έχουν  μερίδιο σε αυτό το αέριο, πάρα πολύ», πρόσθεσε ο ίδιος ( νομιμοποιώντας μια επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή). !

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου διαθέτει τεράστια κοιτάσματος φυσικού αερίου που δεν έχουν εμπορευματοποιηθεί ακόμη μέσω αγωγών ή εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως ο Λεβιάθαν με 621 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) τ, το πεδίο Tamar με χωρητικότητα 283 bcm στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ και το σχετικά μικρό πεδίο της Αφροδίτης με 127 bcm  στις ακτές της Κύπρου.

Ότι θα γίνει θα γίνει από την Άγκυρα για να ελέγξει τους αγωγούς και να πάρει μερίδιο από τα κοιτάσματα στην περιοχή από όλους, είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο, για αυτό και ο Ερντογάν «απειλεί » δεξιά και αριστερά χωρίς να σταματά καθόλου , φτάνοντας μέχρι «θερμού πολεμικού επεισοδίου» με την Ελλάδα…τώρα .

Το ίδιο έκανε και στην Συρία με το Κιρκούκ  ενώ  το ίδιο ζητούσε και στην Μοσόυλη , μόνο που εκεί έφαγε «στοπ»  από ΗΠΑ και Ρωσία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ