του Ανδρέα Μουντζουρούλια
Στην αποκάλυψη ότι είχε ζητήσει από το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν δάνειο 5 - 7 δισ. ευρώ πριν μπει η Κύπρος στο Μνημόνιο προχώρησε ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και τις σχέσεις με τη Ρωσία, ο κ. Χριστόφιας τόνισε πως είχε ζητήσει επίμονα και επανειλημμένα από τον Πρόεδρο Πούτιν να παραχωρήσει ένα δάνειο 5 με 7 δισ. στην Κύπρο, για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Έχω τηλεφωνικές επικοινωνίες, τις αποκαλύπτω, που του έλεγα (του Πούτιν) ότι θα υποχρεωθούμε εμείς, οι οποίοι παλέψαμε για τα δικαιώματα των εργαζομένων, να κάνουμε το αντίθετο και δεν θα ήθελα ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο. (Του είπα) δώστε μας αυτό το δάνειο κι εγώ σου εγγυώμαι ότι τα επόμενα 50 χρόνια οι Κύπριοι θα ευλογούν τη Ρωσία, όποιος κι αν είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας», αποκάλυψε ο κ. Χριστόφιας.
«Δεν το έκαμε, και νομίζω έσφαλε, γιατί μετά από αυτό, ενώ δεν ήθελε να κακοφανεί στους ταγούς της Ε.Ε. ένεκα οικονομικών συμφερόντων, του έκαναν το Κίεβο, του έκαναν την Ουκρανία και στο τέλος της ημέρας βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ε.Ε. και του επέβαλαν και τιμωρητικά μέτρα», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος Πούτιν και η Ρωσία ήθελαν να βοηθήσουν την Κύπρο, όμως οι λόγοι της μη δανειοδότησης της μεγαλονήσου είναι αρκετοί.
Μετά την οικονομική κρίση στην Κύπρο ξέσπασε το ουκρανικό ζήτημα και εν συνεχεία η Ρωσία μπήκε και στον πόλεμο της Συρίας.
Μία χώρα σαν την Ρωσία και ένας ηγέτης σαν τον Πούτιν, μην ξεχνάμε πως ήταν πράκτορας της KGB, γνώριζε τις επερχόμενες συνθήκες που θα ελάμβαναν χώρα στο παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. Αρκετά συμφέροντα και λόμπυ ήθελαν και θέλουν να μπλέξουν την Ρωσία σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο για την ''ξεζουμίσουν'' οικονομικά.
Άρα η βοήθεια στην Κύπρο θα προκαλούσε άλλον έναν πονοκέφαλο στην Μόσχα και εκείνη την περίοδο δεν ήθελε πολλαπλά μέτωπα.
Συν τοις άλλοις, πως θα μπορούσε ο Πρόεδρος Πούτιν να εμπιστευθεί τον Χριστόφια και το πολιτικό κατεστημένο της Κύπρου;
Τα τελευταία χρόνια, η Λευκωσία όπως και η Αθήνα έχουν προσδεθεί στο άρμα της Δύσης, γυρίζοντας συνεχώς την πλάτη στην Μόσχα.
Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ρωσία δεν θέλει να βοηθήσει τον ελληνισμό. Ποιός μπορεί να ξεχάσει την κρίση με τους S-300, όπου πήγαιναν για την αμυντική προστασία της Κύπρου και κατέληξαν στην Κρήτη.
Η Ρωσία, λοιπόν, εκδηλώνει με κάθε τρόπο την ευμενή διάθεσή της προς την Κύπρο. Πως προσεγγίζει, όμως, τη Μόσχα η Λευκωσία αλλά και η Αθήνα; Ας πάμε στο καυτό θέμα αυτής της περιόδου: Την επιβολή των Δυτικών κυρώσεων.
Κάποιοι, φαίνεται, θέλουν τη Ρωσία αρωγό μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα και στα δύσκολα. Θέλουμε τη Μόσχα να στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο στα εθνικά μας θέματα, αλλά ταυτόχρονα γκρεμίζουμε όλες τις γέφυρες επαφής με τη Ρωσία.
Μην ξεχνάμε και τα λόγια του Ρώσου Πρόεδρος Β.Πούτιν το 2014, στην ετήσια συνέντευξή του δήλωσε για την Κύπρο ότι η Ρωσία θα σταθεί ως ασπίδα προστασίας στις απειλές που δέχεται και να μην την πιέζουν για να δεχθεί προγραμματισμένες λύσεις, που έχουν σχεδιαστεί από αλλού.
"Θέλουμε να έχουμε μια ισορροπημένη θέση και να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό" είπε ο Β.Πούτιν, αναφερόμενος στη Μεγαλόνησο, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία αφού δέιχνει πόσο μετράει η Κύπρος για την Μόσχα ώστε να αναφερθεί στα κύρια σημεία της ετήσιας συνέντευξης του Ρώσου προέδρου, την ίδια στιγμή που συνδυαστικά η Δύση με κάθε μέσο επιτίθεται στην Ρωσία.
"Εάν κάποιος επιβάλλει οτιδήποτε, αυτές οι αποφάσεις δεν μπορούν να κρατήσουν αιωνίως" εννοώντας το νέο Σχέδιο Ανάν που θέλουν να φέρουν οι Αμερικανοί καταλύοντας έτσι εν τοις πράγμασι την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ήταν μια δήλωση στήριξης του Ρώσου προέδρου σε μια εποχή που δεν το κάνει ουσιαστικά ούτε η Ελλάδα, και παρά το γεγονός ότι και τα δύο κράτη του Ελληνισμού έχουν φερθεί με τρόπο τουλάχιστον απαράδεκτο στην ομόδοξη Ρωσία.