Αρχείο

Forbes: Η Ελλάδα θα ανακάμψει σε 20 χρόνια - Πρέπει να βρεθεί άμεση λύση με το χρέος

Σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό Forbes και τον διάσημο αρθρογράφο του και ειδικό στα οικονομικά Tim Worstall , τονίζει  ότι «όλοι  τακτικοί αναγνώστες  ξέρουν ότι ο ίδιος  είναι  σφοδρός αντίπαλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της οικονομικής πολιτικής της στους λαούς».

Ο οικονομολόγος τονίζει ότι ο οργανισμός αυτός δεν έπρεπε να είχε προχωρήσει στο αυτοκτονικό επιχείρημα έκδοσης του ευρώ ως κοινού νομίσματος .

Πρόκειται για  μια ανοησία που δεν έπρεπε ποτέ να γίνει. Οι οικονομολόγοι όλων των αποχρώσεων έλεγαν πριν την επίτευξη αυτού του άστοχου εγχειρήματος ότι το όλο σχέδιο θα αποτύχει  . Το τέλειο παράδειγμα γιατί αυτό είναι ακριβώς  ό,τι συνέβη στην Ελλάδα.

"Η Ελλάδα το μόνο που έχει κατορθώσει μετά από τόσα χρόνια λιτότητας είναι να  έχει ένα ασθενικό ρυθμό ανάπτυξης, η ένταση του οποίου θα απαιτήσει μια εικοσαετία  για να φτάσει την χώρα  πίσω ακριβώς εκεί που ήταν το 2008 σε όρους ΑΕΠ.Αυτό είναι το ευρώ, η αδυναμία στην προεπιλογή και στην υποτίμηση  έχει προκαλέσει αυτό που έχει προκαλέσει στην Ελλάδα", τονίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος .

Η ελληνική οικονομία εξήλθε από την ύφεση για πρώτη φορά από το 2014, με   δύο συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης του ΑΕΠ,  σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες .

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στην χώρα μας (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 0,5 τοις εκατό κατά τους τρεις μήνες έως το Σεπτέμβριο, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο  κατά 1,5 τοις εκατό από το τρίτο τρίμηνο του 2015, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία ΕΛΣΤΑΤ.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,3% στο σύνολο  χρήσης  του 2016, πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το επόμενο έτος,  προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα  αυξηθεί  κατά 2,7%.

«Ναι, οι προβλέψεις για  μελλοντική ανάπτυξη είναι υπέροχες  , έχουμε δει αυτή την ιστορία και πριν. Αλλά δεν είμαστε ακόμη σε θέση να υποστηρίξουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανάπτυξη στο σύνολό του τρέχοντος έτους , δηλώνει ο ίδιος .

Εκτός από μια σύντομη ανάπαυλα το 2014, η ελληνική οικονομία έχει σταθερά πτωτική πορεία  από το 2008 ενώ οι πιστωτές της χώρας, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ επιβάλουν συνεχώς  σκληρά μέτρα λιτότητας που συνοδεύουν τις διαδοχικές διασώσεις.

Η πτώση των μισθών και των συντάξεων σε συνδυασμό με αυξήσεις φόρων είχαν και έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη ζήτηση, ιδίως των καταναλωτικών δαπανών.

Για όλα αυτά όμως φταίει το  ευρώ εξ ολοκλήρου . Στην περίπτωση που η Ελλάδα βρέθηκε στο κομμάτι της ευρωπαϊκής επεκτατικής λιτότητας.

Υπάρχουν δύο σύνολα πολιτικής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν , η δημοσιονομική και η νομισματική. Τα χρήματα της κυβέρνησης, δεν μπορούν να δανείσουν τους πολίτες όμως  λόγω ευρώ ( δεν είναι εθνικό νόμισμα) , οπότε θα πρέπει να έχουμε συνεχώς δημοσιονομική λιτότητα.

Αυτό βυθίζει αδιάκοπα την οικονομία σε ύφεση, και πιθανώς κατάθλιψη.

"Έτσι, το ορθό θα ήταν να  υπάρχει μια  τεράστια νομισματική επέκταση μαζί  με  σημαντική υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Αυτό δεν είναι κάποια αδοκίμαστη πολιτική, είναι το τυπικό  πακέτο του ΔΝΤ. Μείωση δαπανών ,  εξισορρόπηση των στοιχείων , υποτίμηση νομίσματος μαζί με δάνεια . Αυτό όμως δεν θα μπορεί να συμβεί λόγω του ευρώ", τονίζει ο Worstall.

Και έτσι είχαμε ό,τι συνέβη στην Ελλάδα . Δηλαδή μείωση κατά 35% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των ετών, ανεργία και οικονομικό μαρασμό. 

Και αν έχουμε ένα σημερινό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,5% τότε θα απαιτηθούν περισσότερο από δύο δεκαετίες προτού η Ελλάδα γυρίσει  πίσω ακριβώς εκεί που ήταν. Θα έχει υπάρξει  δηλαδή μια ολόκληρη γενιά εξαθλιωμένη, και εντελώς κατεστραμμένη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

stylianidis
Πολιτική 0

Διαλύεται η σύνθεση της κυβέρνησης αφού αποχωρούν ένας-ένας οι υπουργοί! Μετά τον Φραγκογιάνη φεύγει και ο υπουργός ναυτιλίας Στυλιανίδης

Δεύτερος υπουργός ετοιμάζει παραίτηση προκαλώντας πολλά ερωτηματικά με τον λόγο της κυοφορούμενης παραίτησης του