Υποβαθμίζοντας τη σπουδαιότητα του αδιεξόδου στις σχέσεις Άγκυρας – Ε.Ε, η Τουρκία διατυμπανίζει ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας με κάθε κόστος κι ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές, όπως η «Πεντάδα της Σαγκάης».
Ο «Σουλτάνος του Βοσπόρου», Ρετέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως, η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει μέλος στην Πεντάδα της Σαγκάης, της ένωσης στην οποία ανήκει η Κίνα, η Ρωσία και έθνη της κεντρικής Ασίας.
Οι προοπτικές της Άγκυρας να ενταχθεί στην Ε.Ε φαίνονται όλο και και πιο μακρινές, έπειτα από έντεκα χρόνια διαπραγματεύσεων, όπως σχολιάζει το πρακτορείο Reuters επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες στις Βρυξέλλες έχουν επικρίνει δριμύτατα την Άγκυρα για τις δημοκρατικές ελευθερίες ενώ η Τουρκία εξοργίζεται όλο και περισσότερο με αυτό που θεωρεί ως «πατρονάρισμα» της Δύσης.
Για το λόγο αυτό, η Άγκυρα είναι ανοιχτή και σε άλλες συνεργασίες…
«Η Τουρκία δεν πρέπει να είναι προσκολλημένη στην ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πώς θα καταφέρει να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί σε αυτήν», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από το Ουζμπεκιστάν, όπου είχε σειρά επαφών με υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους.
Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά ότι, η χώρα του μελετά και άλλες εναλλακτικές συνεργασίες, όπως η «Πεντάδα της Σαγκάης».
Ο Ερντογάν αποκάλυψε επίσης ότι έχει συζητήσει την ιδέα της προσχώρησης της Τουρκίας στην «Πεντάδα της Σαγκάης» με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, απάντησε πως «είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά και σοβαρά».
Με τη συμμετοχή της αυτή, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να κινείται πιο ελεύθερα και στην πρόσφατη συμφωνία που συνήψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις προσφυγικές ροές, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.
Οι δηλώσεις του Ερντογάν γίνονται την ώρα που οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στη γείτονα χώρα.
Από τη μια πλευρά, το καθεστώς Ερντογάν κατηγορεί τη Δύση πως δεν ενήργησε άμεσα και αλληλέγγυα όσον αφορά τη δίωξη όσων υποκίνησαν το πραξικόπημα.
Από την άλλη πλευρά, οι χώρες της Δύσης κουνούν το δάκτυλο στον Τούρκο πρόεδρο εξαιτίας των χιλιάδων συλλήψεων κρατικών λειτουργών που έγιναν από τις τουρκικές Αρχές βάσει ενδείξεων πως συνδέονται με τους «γκιουλενιστές» και άρα με τους πραξικοπηματίες.
Υπενθυμίζεται ότι, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ερντογάν είχε ζητήσει από τους Τούρκους να κάνουν υπομονή έως τα τέλη του χρόνου για τις σχέσεις με την Ευρώπη, ενώ είχε δηλώσει ότι θα γίνει δημοψήφισμα το 2017, σχετικά με την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.
«Πεντάδα της Σαγκάης»
Δημιουργήθηκε το 2001, ως μία ένωση για την καταπολέμηση των απειλών από τους ακραίους ισλαμιστές, αλλά και το εμπόριο ναρκωτικών από το Αφγανιστάν.
H ένωση «Shanghai Cooperation Organization» (SCO) αποτελεί ένα μπλοκ οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στο οποίο συμμετέχουν η Ρωσία, η Κίνα, το Καζακστάν, η Κιργισία και το Τατζικιστάν.
Στη συνέχεια προσχώρησαν στην ένωση η Ινδία, το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Η ένωση πήρε το όνομά της «Σαγκάη 5» από τα πέντε ιδρυτικά μέλη της.
Το 2013, η Τουρκία υπέγραψε ως «εταίρος διαλόγου» στην ένωση αυτή, αναφέροντας ότι μοιράζεται την ίδια μοίρα με τα μέλη της Πεντάδας της Σαγκάης.
Η Μογγολία, η Ινδία, το Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν είναι «παρατηρητές» της SCO και η Λευκορωσία «εταίρος διαλόγου».
Αν ενταχθεί σε αυτή η Τουρκία, μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε ανησυχία στη Δύση και το ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου είναι η Άγκυρα.