Μέγα θέμα έγινε στο ρωσικό τύπο το άρθρο αμερικανικού ινστιτούτου το οποίο ανέφερε ότι μία από τις απαιτήσεις του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ. Μ.Ομπάμα στην Ελλάδα θα ήταν και η απαγόρευση του κατάπλου ρωσικών πολεμικών πλοίων.
« Οι επισκέψεις ρωσικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια της Ελλάδας δεν έχουν μιλιταριστικό χαρακτήρα , επιδιώκονται μόνο ανθρωπιστικοί , πολιτιστικοί και επιχειρηματικοί στόχοι» , είπε στο RIA Novosti ο βουλευτής της ρωσικής Δούμας Ντμίτρι Μπελίκ από την Σεβαστούπολη.
Ο Μπελίκ δήλωσε ότι «η Ρωσία και η Ελλάδα μοιράζονται μια κοινή πολιτιστική και θρησκευτική σχέση και αυτό δεν αλλάζει με τίποτα» .
«Οι ναυτικοί μας μεταβαίνουν στα ελληνικά λιμάνια όχι για να επιδείξουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες, αλλά για να συμμετάσχουν πρώτα απ 'όλα σε πολιτιστικές εορτές ή σε κοινές εορτές όπως η απελευθέρωσης της Κέρκυρας από τον Ρώσο ναύαρχος Θεόδωρο Ουσακώφ. «Επίσης οι Ρώσοι αξιωματικοί , υπαξιωματικοί και ναύτες συχνά επισκέπτονται ελληνικά λιμάνια για να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα Αγίων στο Άγιο Όρος », δήλωσε ο Μπελίκ , εμφανώς οργισμένος από τα δημοσίευμα αυτά.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πολιτικό οι φιλικές σχέσεις Ρώσων και Ελλήνων δεν πρέπει να υπόκεινται σε κανέναν απολύτως περιορισμό. (!!)
«Ο πολιτισμός μας έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον ελληνικό και η πίστη μας είναι η ίδια , επίσης μοιραζόμαστε τις ίδιες κοινές αξίες», κατέληξε ο Ρώσος πολιτικός απηχώντας την γνώμη της ρωσικής Δούμας στο θέμα αυτό.
Επισημαίνεται ότι η Κριμαία έγινε ρωσική περιοχή τον Μάρτιο του 2014 με δημοκρατικό δημοψήφισμα στο οποίο 96.77% των ψηφοφόρων της Δημοκρατίας της Κριμαίας ήταν υπέρ της ενσωμάτωσης της στην ρωσική ομοσπονδία.
Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το ζήτημα της Κριμαίας «έχει κλείσει οριστικά».
Η επίσκεψη ρωσικών πολεμικών στην Ελλάδα για τους παραπάνω είναι απολύτως νόμιμη και μέσα στα πλαίσια των διεθνών κανονισμών ναυσιπλοΐας και των στενών διμερών μας σχέσεων.