Υγεία

Στένωση αρτηριών: Οι τροφές που τριπλασιάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η στένωση των αρτηριών είναι η περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD) που οδηγεί σε κακή ροή του αίματος προς τα χέρια και τα πόδια.

Όταν κάποιος με περιφερική αρτηριακή νόσο, περπατά ή ασκείται, οι μύες των ποδιών και των χεριών, δεν λαμβάνουν αρκετό αίμα και μπορεί να εμφανιστούν επώδυνες κράμπες.

Η στένωση των αρτηριών προκαλείται τις περισσότερες φορές από συσσώρευση πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών. Η πλάκα εμφανίζεται λόγω υψηλής χοληστερόλης, ασβεστίου και άλλων στοιχείων στο αίμα.

Με την πάροδο του χρόνου, η πλάκα συσσωρεύεται κατά μήκος των εσωτερικών τοιχωμάτων των αρτηριών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τροφοδοτούν με αίμα τα άκρα (πόδια, χέρια).

Τα άτομα που πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κόκκινου κρέατος και αβγών.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της Κλινικής του Κλίβελαντ, αυτό οφείλεται σε ένα υποπροϊόν της πέψης που παράγεται από τα εντερικά βακτήρια όταν αποδομούνται τα αβγά, το κόκκινο κρέας και άλλα προϊόντα κρέατος που ανήκουν στη δυτικού τύπου διατροφή.

Πρόκειται για το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης, που στα άτομα με περιφερική αρτηριακή νόσο όταν είναι σε υψηλά επίπεδα στον οργανισμό τους τριπλασιάζεται ο κίνδυνος θανάτου εντός πέντε ετών.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση περιφερικής αρτηριακής νόσου και Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης σε περισσότερους από 800 άνδρες και γυναίκες, που είχαν δει στην κλινική, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη.

Όλοι ελέγχθηκαν τόσο για την περιφερική αρτηριακή νόσο, όσο και για τα επίπεδα του Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης στον οργανισμό τους και ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για πέντε χρόνια, το διάστημα 2001-2007.

Μετά τη συνεκτίμηση στοιχείων που αφορούν τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο και το ιστορικό καρδιακής νόσου των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα του Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με εκείνους που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα του υποπροϊόντος της πέψης.

«Τα ευρήματά μας αναδεικνύουν το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης ως τρόπο έγκαιρης αναγνώρισης των ατόμων υψηλού κινδύνου, ώστε να κάνουμε επιθετικές και στοχευμένες διατροφικές και φαρμακευτικές παρεμβάσεις» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Γουίλσον Τανγκ, καθηγητής Ιατρικής στην Κλινική του Κλίβελαντ.

Και συμπληρώνει ότι, οι χορτοφάγοι ή όσοι κάνουν μεσογειακή διατροφή, έχουν χαμηλότερα επίπεδα του Ν-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης στον οργανισμό τους.

Για τη διαχείριση της περιφερικής αρτηριακής νόσου προτείνει επίσης την αύξηση της σωματικής αύξησης, την απώλεια βάρους και τον έλεγχο της χοληστερόλης, του σακχάρου και της αρτηριακής υπέρτασης, καθώς και τη διακοπή του καπνίσματος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

Πηγή:onmed.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...